reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

karmienie piersią i nie tylko

Ja dzis piewrwszy dzień byłam w pracy...
Wrociłam na 3/4 etatu. Pracuje 8-13 czyli nie ma mnie 7 godzin z dojazdami.

Karmię o 7 piersią.
9-10 kaszka na gęsto łyżeczką + owocek ( wczoraj Stachu zjadł prawie całego banana SAM! łapką do buzi :-) )
11-12 obiadek
14 - juz jestem i od tego momentu cycek na żadanie.

bez deserku i kolacyjki,,,,tylko mamine mleczko???

reklama
ano na razie tak. my sie dopiero rozkrecamy z jedzeniem. Obiadu zjada ilosc około 120g wiecej nie chce. Kaszki je od tygodnia bo dopiero odkryłam, że lubi tylko mega gesto.

to moja o 10 rano i około 19 dopomina sie jedzonka....jemy kaszke na paskudnym bebilonie z owockiem ale mleko jej na razie odstawie bo robi brzydkie mega ciemne koopy i bobki sadzi....

bez deserku i kolacyjki,,,,tylko mamine mleczko???

Mojej Nadii tylko zupka,by wystarczyła,reszta cyc.Owoce-śliwkę daję jej pod wieczór pół słoiczka,a i tez nie zawsze.Byłam dziś z nią u lekarza i pytałam się,że kaszki nie chce jeść,lekarz powiedział,że jak nie chce,to nie musi,po prostu ma takie upodobania smakowe i tyle.Nie ma co się przejmować,jeśli dobrze przybiera na wadze.

No właśnie takich informacji potrzebowałam bo mnie też tyle nie będzie :-( A możesz mi napisać czy nie masz problemów z laktacją( bo ja jak na początku ominęłam jeden posiłek "cyckowy to myślałam że mi piersi rozsadzi) i co i w jakich ilościach je Tosia?

Nataliak a nie pokusisz się aby sama coś ugotować? Spróbuj może Lenka chętniej zje domową kuchnię.

Czy są tutaj Mamy które wróciły do pracy i nadal karmią piersią?
Ja też karmie jeszcze:)
I jest tak że przed pracą(ok 5) Maja je z cyca a z drugiego jej ściągnę do buteleczki,potem ok 9 je 100ml kaszki takiej nie bardzo gęstej, i ok 11.30-12 je słoiczek 125 obiadku, do tej pory były to zazwyczaj zupki ale wprowadzam już i inne dania np dziś była rybka:); i jak ja wracam o 14.30 to zaraz musi być cycuś:DDD.... Ok 16.30 deserek i na dobranoc 80ml kaszki juz takiej gestej...

a lena juz w ogole nic nie chce jesc poza mlekiem. kilka lyzeczek i bunt. ladnie otwiera buzie ale nie chce polykac i wypluwa. no sajgon, chyba wizyta u lekarza sie szykuje...

od jutra będę mu lane kluchy robiła z tego żółtka, jako element składowy żarełka i wtedy nie zapomnę dodać - trudno, jakoś trzeba ogarnąć temat

jak sie robi lane kluchy z żółtka????

U nas obiadek jemy około 11, owoc ok 15-16, kaszka ok 19. Jedzenie kaszy na noc nijak ma sie do spania. Ale szybciej mala wieczorem sie najada i szybciej zasypia.

Nie wiem kto pisal ze robi kaszki na bebilonie HA i ze niedobry jest. Nam kaszki na nim tez nie smakowaly za bardzo wec zmienilam proporcje - daje 2 miarki na 100 ml wody (w przepisie sa 3 miarki). wtedy bardziej czuc kaszke i nie czuc mleka. Malej smakuje ;)

reklama
No właśnie takich informacji potrzebowałam bo mnie też tyle nie będzie :-( A możesz mi napisać czy nie masz problemów z laktacją( bo ja jak na początku ominęłam jeden posiłek "cyckowy to myślałam że mi piersi rozsadzi) i co i w jakich ilościach je Tosia?
Jeśli to pytanie do mnie, to...
około 10 rano pije ok 130 ml mm samo lub kaszka, ok 13-14 obiadek 125 g, około 16 ok 130 ml mm lub kaszka, ok 17 deserek maks 120 g, no i cyc po 19, nocka to już cycolenie na maksa :-)(min 2 razy)
jeśli chodzi o laktację to na początku był problem i chodziłam do toalety odciągać pokarm - tak około 12 (na początku po 60 ml z każdej piersi bo była masakra), potem z tygodnia na tydzień przesuwałam to o 1,5 godziny (i redukowałam do 20-30 ml z jednej piersi to odciąganie) i w ostatnim tygodniu już wcale nie odciągam, po prostu organizm się przestawił i przygotowuje porcję żarcia dopiero na 19 (po kąpieli)
nawet nie sądziłam, że to przestawianie laktacji pójdzie tak gładko

Do góry