reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie piersią i nie tylko

reklama
jak tak liczę to około 3 razy na dobę - wieczorem ok. 19, potem ok 2 w nocy i 5-6 rano. Choć od dwu dni wieczorem podaje butlę bo Tośka robi mi straszne sceny przy piersi (idą kolejne zęby - górne jedynki i dolne dwójki..w ogóle mało je biedactwo przez to)

Ło matko, to jak Ty wytrzymujesz cały dzień bez karmienia:szok: Ja po wprowadzeniu zupki ledwo wytrzymuje,bo Nadia nie je wtedy 3-4 godziny.
Wychodzenie górnych zębów boli bardziej niż dolnych:-(

Ło matko, to jak Ty wytrzymujesz cały dzień bez karmienia:szok: Ja po wprowadzeniu zupki ledwo wytrzymuje,bo Nadia nie je wtedy 3-4 godziny.
Wychodzenie górnych zębów boli bardziej niż dolnych:-(
spoko, laktacja mi się "pięknie" sama uregulowała, trwało to wprawdzie prawie miesiąc ale teraz mam spokój :-)
zupki/obiadki jak wprowadzałam po 5. m-cu to też było hardcorowo.

powiem wam, że mnie piersi twardnieją i bolą jak zapomnę sobie i przez 10 godzin nie karmię...
tzn zapomnę o jednej piersi:)

powiem wam, że mnie piersi twardnieją i bolą jak zapomnę sobie i przez 10 godzin nie karmię...
tzn zapomnę o jednej piersi:)
wow, a estragon nie masz kłopotu z różnym rozmiarem piersi? Bo jak ja zapominałam o jednej piersi na rzecz drugiej to dziwne zjawiska zachodziły w ich rozmiarach. Więc zaczęłam tego bardzo pilnować
A w pracy mam koleżankę, która ma synka 16 m-cznego (nadal karmi), który preferuje jej prawą pierś. Efekt jest taki, że lewa pierś ma rozmiar B a prawa E-F!!!!

nie widzę różnicy, tzn zawsze miałam lewą pierś większą o 1 rozmiar od prawej (stąd problem z doborem biustonosza), ale podczas karmienia nigdy nie wyglądało to jakoś drastycznie
raz złapałam zapalenie piersi (bolesne cholernie) przez to moje zapominalstwo, ale nie karmiłam lewą piersią cały dzień (przypomniałam sobie ok. 22 jak dziecko spało, a nie chciałam go budzic) i tym sposobem o 4 rano obudził mnie niesamowity ból

Kubuś też woli prawą pierś, ale ja bardzo pilnuję żeby jadł na zmianę z obu. Od paru dni odciągam mu na wieczorną kaszkę i okazalo się ze po prostu z prawe piersi o wiele szybciej leci, więc nie ma co się dziecku dziwić.

Agnieszka, ja Kubę 5 miesięcy wyłącznie piersią karmiłam, a potem wprowadziłam 1 inny posiłek, po 3 tygodniach drugi, i po 3 kolejnych trzeci (to już kaszka na odciągniętym mleku). Z laktacją teraz nie ma najmniejszego problemu, a mleka miałam jak dla bliźniaków, nieraz mąż mi pomagał bo za duzo było żeby mały zjadł. Samo sie pięknie uregulowało, wygląda to w końcu tak że z jednej piersi 8 - 10 godzin nie karmie i już po kilku dniach przestała ta pierś być pełna po takim czasie, za to jak mały je to czuję mrowienie że mleko się na bieżąco produkuje, a się nie zbiera.

I kubek niekapek u ns się troszkę sprawdził, bo Kuba bezsmoczkowy i bezbutelkowy, picie tylko łyżeczka, z kubka 20 - 30ml wypije, a z butli ani 10 nie było. Mam lovi z gumowym twardym ustnikiem, Kubie bardzo do gryzienia odpowiada
028.jpg

a my ostatnio kupilismy niekapek z awentu i mały nie bardzo czai o co chodzi, na razie była tylko jedna próba wiec może pozniej...

reklama
Dziewczyny, martwię się, bo Maluch od wczoraj prawie wcale nie chce cycka. Obiadek i owocek owszem zje, ale bez takiego apetytu jak zawsze. Na noc wypija mm, więc coś tam w brzuszku ma. Jest strasznie marudny, lamentuje, nie sypia dobrze i widać, że coś jest nie tak. Zwalam wszystko na górne ząbki, bo dwa dolne już mamy. Czy myślicie, że mogą tak szybko wyjść zaraz po dolnych? Jak wychodziły dolne jedynki, to były podobne objawy, ale teraz wszystko się jakby o wiele bardziej nasiliło. Miałyście może podobne problemy? :-(

Do góry