reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie naturalne, diety mam

A ja miałam się pochwalić, że ja już nie mam żadnej diety, jem wszystko prócz śledzi w śmietanie po których mała miała kolkę i zupy jarzynowej (ostatnio jadłam taką z cebulą, porem, groszkiem, fasolką szparagową i brukselką) po której młoda tam strasznie ulewała cały dzień, że szok. Zagazowało się maleństwo, ale nie płakało.

Nimfii u mnie też młoda jest długa i się zastanawiam co to za numeracje ciuszków są ;/ chyba chińskie, gdzie dzieci rosną 10 razy wolniej niż u nas. Jak Kalina już nosi ciuszki na 9 miesięcy to ja nie wiem, a wcale jakoś specjalnie ogromna w porównaniu do innych dzieci nie jest.

Acha i chciałam się pochwalić, że wczoraj spakowałam ostatni ciuszek na rozmiar 68 :O
Teraz już nosi 74, a kupuję nawet na 80, gdzie podwijam rękawki, bo szkoda mi tyle kasy wydawać na ciuszki ;/

reklama
Golimku u mnie też karmienie nie trwa dłużej niż 5-7 minut tym bardziej sie martwię że moje dziecko je za mało, ale cos tam przybiera, na szczęście już nie tak ekspresowo. I tak codziennie wieczorem mąż mi robi masaż krzyża bo ból potworny po cąłym dniu noszenia 8-kilowego klocka. To sa chyba efekty karmienia na żądanie, bo jakbym karmiła Zosię tak jak kiedyś trzeba było na akord co 3-4 godziny to by pewnie tyle nie ważyła.

jakbym karmiła Zosię tak jak kiedyś trzeba było na akord co 3-4 godziny to by pewnie tyle nie ważyła.
hej hej! Ja też karmię na żądanie. Chyba każda cycowa matka karmi na żądanie. A nie każde dziecko przybiera w takim tempie jak Zosia. Myślę, że chodzi o coś innego. :blink:

antar zazdroszcze mazazu wieczornego :tak:

ardzesh raczej na zadanie sie karmi ale kiedys ogladalam wywiad z pediatra ktory zalecil by troszke tymac sie ustalonych godzin karmienia, gdy dziecko jest juz wieksze (ok 1 roku) aby zjadalo sniadanie, obiad, kolacje o stalych porach... no ale puki w gre chodza nocne karmienia to i tak rytm jest niepoukladany

larkaa ja mam wiekszosc ubran z Angli rozmiar 3-6msc w tej chwili :tak: musze Mackowi dokupic conieco ubranek w Polsce i juz nie wiem z jaki rozmiar sie zabierac :baffled: pewnie 68 albo 72 :-p pojde do sklepu z jakimis spioszkami i porownam wielkosc :-D
wiekszy problem mam z czapeczkami :baffled: juz chyba 10 czapek poszlo mi w odstawke :tak: mam jeszcze kolejne 5 jak na teraz (maly ma 41cm obwodu) ale wiem ze za 2-3 tyg glowka znow urosnie o centymetr i znowu czekaja mnie zakupy :baffled:

Maciek obudzil sie o 5 na karmienie, potem zaliczylimy godzinny placz spowodowany bolem brzuszka. Zasnol spokojnie ok 7 i od tamtej pory nic nie chcial jesc :szok::szok::szok: Spi do tej pory i nie wiem juz czy go budzic na jedzenie :-p tyleeee czasu biedactwo spi wykonczone po ataku krzyku :no:
Albo tak dzial na niego ta deszczowa pogoda :dry:

moj Maks pobił dzis rekord w spaniu. Przespał ciurkiem 9 i pół godziny :D Do tej pory zawsze budzil sie po 5 h na karmienie o 2 w nocy, a tu do 5 spal :D rewelacja!
Jesli chodzi o rozmiar ciuszków to te 3-6 miesiecy sa malenkie i nie miesci sie w nie. A szkoda, bo dostal taki piekny komplecik na chrzcinach :( i ani raz go nie uberze. Za pulchny jest :D hehe teraz uzywamy tylko tych 6-9 miesiecy, albo 74. :D

U nas też obijawy ząbkowania pełna para. Slinienie, wkladanie raczek do buzi, marudzenie. Juz zaopatrzeni jestesmy w dentinox zel :)

a mi się wydaje ,że mój Nikuś mało je .W nocy budzi się ok 5 i dostaje cyca i je tak ok 0,5 godz a w dzień to co 3 godz ale po 10 min. Nie wiem ale mam wrażenie że to za krótko bo dalej jest lepsze mleczko ale jak puszcza cyca to jest zadowolony i spokojny to może mu tyle potrzeba . W piątek idę na szczepienie to zobaczę ile przybrał na wadze i się okaże czy dobrze je

Dziewczyny preczytałam na " Karmienie piersią" że im starsze dziecko tym silniejsze i lepiej ssie i potrzebuje mniej czasu by opróżnić pierś i dlatego te 5-10 minut to wystarczająco długo- cóż, pozostaje nam wierzyć że dzieci wiedzą co robią:)
Ja potrzebuje porady laktacyjnej bo sama sie pogubiłam. O 10 dałam Zosi prawą pierś i o 12 zakwiliła to podałam jej lewą, ale chwilkę pociumkała i wyraźnie czułam że jej wogóle nie opróżniła. O 13 zakwiliła o cyca, to dałam jej znowu lewą, ale w tym wypadku prawa nie byla używana ponad 3 godziny, bo moja panna zasnęła. Nie wiem czy to dobrze, bo laktacja mi zmaleje w tej prawej jak tak żadko będzie z niej jadła, a lewa chwilowo znowu produkuje wystarczająco mleka.

reklama
Moja też ma ślinotok i łapki w buzi zamiast smoka na uspokojenie, ale myślałam z eniemowlęta w pewnym momencie zaczynają sie ślinić i nie jest to związane z ząbkowaniem.

Do góry