reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie naturalne, diety mam

no wlasnie ja tez tak myslałam- zreszta gdzies to wyczytałam ze dzieci od drugiego misiaca moga sie slinic bo przybywa im wiecej sliny a one jeszcze sobie z jej połykaniem nie do konca radza;-)ale teraz to juz sama nie wiem? moja sie slini i pcha raczki az po łokcie:)do buzki

reklama
Moja też ma ślinotok i łapki w buzi zamiast smoka na uspokojenie, ale myślałam z eniemowlęta w pewnym momencie zaczynają sie ślinić i nie jest to związane z ząbkowaniem.
Ja też myślę, że nie każde ślinienie i rączki w buzi to ząbkowanie. Bo to u nas od dawna. A ząbków nie widać. I chyba długo jeszcze nie będzie...
To poznawanie świata i tyle :tak:

antar nic się nie martw ja daję np. o 10 prawą ,o 13 lewą i o 16 prawą to jest 6 godz a i tak z cyca jest flak a Niko potrafi wyciągnąć tyle ile mu trzeba .Daj na luz i nie stresuj się jest OK

a mi się wydaje ,że mój Nikuś mało je .W nocy budzi się ok 5 i dostaje cyca i je tak ok 0,5 godz a w dzień to co 3 godz ale po 10 min. Nie wiem ale mam wrażenie że to za krótko bo dalej jest lepsze mleczko ale jak puszcza cyca to jest zadowolony i spokojny to może mu tyle potrzeba . W piątek idę na szczepienie to zobaczę ile przybrał na wadze i się okaże czy dobrze je

Maciek w nocy tez dluzej je niz w ciagu dnia.., Moze zwiazane jest to z tym ze dziecko jest zaspane i wiecej melczka sie uzbiera? Dlatego trwa to dluzej :-)

antar mnie tez sie wydaje ze kazde dziecko zaczyna sie samoistnie slinic... ja za swoim musze chodzic z pieliuszka tetrowa i go wycierac co chwila. a jak wklada raczki do budzi to tez ma cale uslinione :-p no a po zabkach jak na razie ani sladu :tak:

Moja miała 3680 a kilka dni temu prawie 5500 :) więc idziemy łeb w łeb :-D:tak:;-):-DTe 2 tyg poślizgu to różnica w dacie urodzenia :cool2:

:-D:-D:-D

Kalina już nosi ciuszki na 9 miesięcy

:szok: no nie gadaj! Moja nosi ubranka na 3-6 miesięcy, i ma jeszcze kilka niedobitków na 0-3 miesiąca. W ogóle ma śmieszną budowę, bo jest dość krótka i okrąglutka, a brzusio ma w kształcie takiej gruszeczki :-D

Widzę, że prawie wszystkie dzieciaczki przekroczyły juz magiczną 6. Ciekawe ile Fiona teraz waży o tym kilkudniowym obżarstwie.

Golimek ja bym nie dawała butli jeśli nie byłoby takiej potrzeby, w przypadku obrony jednak zostawiłabym pijawkę w domu z tatą. ;-) Co z zapasami? Tu w UK są banki mleka więc problem byłby rozwiązany ;-) Myślę, że jak raz dasz butelkę to mała nie odrzuci od razu piersi, przynajmniej nie aż tak, zeby nie udało się wrócić do karmienia cyckiem. Ja bym się raczej martwiła czy ona zje z butelki, bo niekótre dzieci odmawiają.

Antar przestań w końcu myślec o tej laktacji, ile mleka w której piersi. Zosia sobie sama wypije ile potrzebuje. A może było jej goraco i potrzebowała tylko zaspokoic pragnienie? Nie myśl o tym, jest tak dobrze, po co to psuć? ;-)

Co do ząbków to moga wychodzić długo i dziąsełka mogą swędzieć lub boleć na długo przed pojawieniem się ząbków. Dzieci teraz poznają wszystko przez wkładanie do buzi i pewnie stąd to ślinienie.

Moje cycki są tak poszczypane, że musze trzymac Fionie raczki przy karmieniu. :sorry2: Nadal tak często je, chociaz wczoraj po południu jak zasnęła w ogródku kamiennym snem, to dopiero po 4 godzinach się ockneła. Dziś w nocy zaliczyła tylko 1 karmienie około 4-5.

moja wazyła przy urodzeniu 3660, koncem kwietnia wazyła 5900 teraz pewnie juz wiecej 20.05 idziemy do szczepienia to zobaczymy:) a ciuszki nosi takie na 62/68 ale ma pare 56 i tez jeszcze wchodzi ale to chyba jakies wieksze 56 bo w typowe 56 oczywiscie sa zamałe.
Antar dokladnie nie mysl tyle o laktacji, bo jeszcze z tego stresu bedziesz miec mniej mleka- nie boj sie jak mała nie poje to sie upomni;-). mojej teraz tez wystarcza jeden cycek, no czasami rano zje z dwoch ale generalnie je z jednego

Moja je z jednego na jedno karmienie po 10 min wieczorem dłużej i z dwóch ale w dzien i w nocy to po 10 min.
Na swoim mleku można też kaszke zrobic albo kleik jak będziemy dokarmiac
A jak długo trzymacie zamarznięte mleko?
Gdzies czytałam że mleko matki zmienia się w zależnosci od potrzeb dziecka i za miesiąc to mleko co teraz sciągniemy małej może nie smakowac i nie będzie chciała pic:sorry2:

Gdzies czytałam że mleko matki zmienia się w zależnosci od potrzeb dziecka i za miesiąc to mleko co teraz sciągniemy małej może nie smakowac i nie będzie chciała pic:sorry2:
Masz racje,bo np Marcel mial gdzies moje odciagniete mleko z zapasow.Lezakowalo w lodowce raptem 5 tyg a nie chcial go pic.Cos w tym jest:tak:;-)

reklama
Na swoim mleku można też kaszke zrobic albo kleik jak będziemy dokarmiać
ale kaszkę lub kleik to można ugotować

Do góry