reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie naturalne, diety mam

Witaminy K miałam tylko jedno op. ( 30 kapsułek) przepisanej na wizycie patronażowej, gdy Amela miała 4 tyg.Więcej nie dokupywałam, bo skończyła mi się 2 tyg temu. A teraz , gdy byłam na szczepieniu pediatra powiedziała, że ok, że nie kupiłam więcej.
Wit K należy podawać do 3 m-ca.:tak:

reklama
Daggy ja poznaję, że Fionka jest głodna, gdy placze i się trzęsie, a jak ją wezmę na ręce to szuka cycka buźką. Jak już zje i ja oderwę np po 10 minutach i ona sie nie najadła to zaraz mam płacz, musze ją jeszcze przystawić, ale do tej samej piersi, chyba, ze je 30 minut i nadal jest głodna, to wtedy do drugiej (tak było jak miałam kryzys laktacyjny).

Nimfii mi się też wydaje, że Maciuś się trochę rozleniwił przez ta butlę. ;-)

Co do witaminy D3 to w słoneczne dni nie nalezy podawać. Tutaj w UK się nie podaje wcale, ja jednak mam zapas z Polski, ale jeszcze ani razu nie dawałam, bo rzeczywiście dużo słońca ostatnio mamy i spędzamy dość dużo czasu na dworku. :happy2:

Acha, zapomniałam napisać, że Fiona ostatnio je co 2 godziny, a w nocy co 2-3. :szok: Wcale sie nei wysypiam przez to. W szoku jestem, wcześniej potrafiła wytrzymać w ciągu dnia nawet 4 -5 godzin bez jedzenia, a teraz ciągle jest głodna!!! Moje biedne cycolki juz nie wyrabiają, juz nie powiem co ona z nimi wyczynia! Potrafi zassać cycka i ciągnąć go do tyłu i jednocześnie odpychac sie łapkami ode mnie, albo ssie sobie i w tym czasie mnie szczypie, az mam takie małe krwiaczki pod skórą, albo zasysa sobie, pociągnie i puszcza, za 3 sekundy znowu zasysa i puszcza, i tak w kółko...

Nimfii mi się też wydaje, że Maciuś się trochę rozleniwił przez ta butlę. ;-)

:happy2:

:tak::tak:
Zanim zaczol dostawac smoczek i butelke to potrafil zasypiac przy piersi podczas godzinnego ssania. Teraz sobie jakos to podzielil - piers sluzy do jedzenia, a smoki do ciumkania ;-) Z jednej strony ciesze sie, bo gdyby nie to to by mi wisial przy piersi prawie non stop, bo on nie chce zasypiac bez trzymania czegos w buzi.

Herbatki i tak muilalam mu podawac butelka, wiec on szybko pojoł jaki sposob jest dla niego wygodniejszy. Ale tak jak pisalam - takie akcje histeryczne podczas karmienia zdarzaja sie niezwykle rzadko :tak: Bo mimo wszystko lubi jesc przytulony do mamy :-D Nie wiem od czego one sa uzaleznione? Moze zachowuje sie tak gdy jest bardziej rozdrazniony, albo zmeczony, albo tez gdy go boli brzuszek i odechciewa mu sie ssania

Moje biedne cycolki juz nie wyrabiają, juz nie powiem co ona z nimi wyczynia! Potrafi zassać cycka i ciągnąć go do tyłu i jednocześnie odpychac sie łapkami ode mnie, albo ssie sobie i w tym czasie mnie szczypie, az mam takie małe krwiaczki pod skórą, albo zasysa sobie, pociągnie i puszcza, za 3 sekundy znowu zasysa i puszcza, i tak w kółko...
hehe! mam dokładnie to samo!
A jeszcze od niedawna jak już polubiła ssać swojego kciuka, to w czasie karmienia piersią wpycha sobie do buzi kciuka i ssie jednocześnie i sutka i kciuka. A to boli :-p więc wyciągam jej tego kciuka a ona po chwili znowu to samo :) czasem ubaw mam po pachy :tak::-D

ja nadal podaje i witamine K i witamine D :) witamine K przestane dawać jak mi sie skończy opakowanie (mała będzie miała wtedy 3,5 miesiąca) , a co do witaminy D to nie wiem do kiedy, za tydzień idziemy na szczepienie to się dowiem czy jeszcze dawać ;)

Ja przestałam podawać wit K bo skończyło mi się jakieś 2 tyg temu. A Wit D jeszcze podaję. Ale jak piszecie, że tylko w pochmurne dni to tak zacznę robić. Mała jak widzi łyżeczkę to wrzeszczy jakby ją ktoś zarzynał.
Debridat już podaję strzykawką :) żeby łyżeczka jej się źle nie kojarzyła.

Nigdy nie przepadałam za słodyczami. Za to teraz mnie ciągnie jak cholerka! Pomocy!
Już nawet dzisiaj w nocy śniło mi się, że na spacerki z wózkiem chodziłam do cukierni i testowałam wszystkie pyszności. :sorry2:I teraz zjadłabym sobie takie ciasteczka czekoladowe z mojego snu!

Ardzesh takiego mi smaka narobilas ze teraz siedze i wcinam slodkosci :-p a waga i tak nie chce spadac :no:

Maja tez zaczela mi czesciej jesc co ok 2 godziny. ale w nocy bez zmian a nawet powiedzialabym ze mniej

reklama
Tez zastanawialam sie jak poznajecie, ze Wasze dzieciaczki sa glodne. Mi tylko raz zdarzylo sie, zebym podala Bartiemu dwa cycole, zawsze jeden..(wtedy sie obazrl i sie porzygal) jak skonczy jesc to sie po prostu sam odlacza..czasami zdarza sie tak, ze pod koniec jedzenia zaczyna sie denerwowac..lapie ..puszcza..lapie...puszcza...zaczyna marudzic no i zastanawiam sie czy to dlatego, ze sie najadl i ma dosc i nie chce juz tak lezec czy moze wlasnie dlatego, ze mu jedzenia zabraklo, ale jak scisne cycka to mleko leci..no i jak Bartiego biore do odbicia tu juz przestaje marudzic i wszystko gra.

Nam zostalo pol opakowania wit. K ale pediatra kazala odstawic jak skonczyl 3 m-ce.
Wit. D mamy przez miesiac podawac 2 kropelki bo Barti ma lekko splaszczona glowke od lezenia na jednym boczku:wściekła/y:

No i pediatra stwierdzila nam skaze bialkowa..takze zegnaj nabiale...teraz sie zastanawiam jak nadrobic braki nabialu w mojej diecie. Antar Ty pilas Bebilon Pepti cos jeszcze masz w zanadrzu?

Do góry