reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie naszych maluszkow

Wiem że ten temat był już ze 100 razy wałkowany ale...co, kiedy w jakich porcjach jedzą Wasze Skarby? Adaś należy do pulchnych dzieci a nijak mojej mamie nie mogę przetłumaczyć żeby mu nie dawała jeśc przed snem. I tak jak zje II śniadanie ok 10.00 to o 12 też kanapkę albo obiad(!) dostanie a potem myk do spania i śpi 3 godziny:shocked2:. Już siły nie mam... Wiecie że on potrafi 2 kromki chlebka zjeść... podobno to dużo, teściowa w szoku była. MArtwię się żeby nie miał w przyszłości nadwagi. Po moim powrocie do pracy przybrał kilogram w przeciągu 1,5 miesiąca:zawstydzona/y: help

reklama
No wiec tak. Kaja teraz je w takich porcjach:
7.00 rano mleczko NESTLE z kleikiem - 220-270ml
9.30 - danonek - takie wieksze opakowanie chyba 100ml, czasem 2 mi zje.
potem śpi nawet 2-3h
Wstaje kolo 12.00 i poźniej... i tu zazwyczaj jadła mi obiadek, ale teraz jej sie odwidziało i czekam aż zgłodnieje.
około 14.00 obiadek - to zalezy co przygotuje sphagetti ze szpinakiem czy zupka z mięskiem.
17.00 podwieczorek, kanapka z szynką, jajeczniczka czy inne
18.30-19.00 - kolacja - butla z kleikiem tyle samo co na śniadanko.

Po kolacji idzie spac i spi do 7.00 rano czyli po 12h.

Cos sie chyba mi jednak na sniadanie przejada tym mleczkiem bo wczoraj i dzis zwymiotowala mi mleczko. Po butli zaczela kaszlec i jej sie ulało na maxa. Hmm moze powinnam jej mniej dawac?

Zapomniałam dodac ze miedzy posiłkami oczywiscie owocki, chrupki i czasem cos słodkiego ale w malutkich porcjach, wole jej dawac owoce.
Pije roznie ale max 200 ml soczkow i herbatek w ciagu dnia.

My niestety nie mamy jako takiego grafiku , poniewaz moj synek jest raczej niejadkiem i czasami ostro sie musze nagimnastykowac zeby w ogole cos zechcial zjesc:tak:
Ale generalnie jest tak ze rano ok 7, 8 je butle z mlekiem ok 230 ml
ok 10, 11 probuje mu cos wcisnac czyli np monte albo danonka, jakas kanapke, cokolwiek. No i cos zawsze mu wcisne:tak:ok 15 obiad, najlepiej rosol prawie 100 % ze zje, kotlecik itp:tak:
ok 18 kolejna proba czyli np paroweczka albo kanapka z rybka
20, 21 butla z kaszka i spac:-)
Ale neistety tego jedzonka sa sladowe ilosci, no i tak jak u reamonn, w miedzyczasie owoce warzywa no i obowiazkowo chrupki kukurydziane i krakersy
Co do picia to mu ograniczam, bo miki wypilby ile mu sie wleje:tak:

Przynajmniej ma jakoś Kajunia swoj jadłospis uregulowany bo u naszego dożarciucha to jak mu się widzi.Dziś zrobiłam mu grysik na mleku i nawet zjadł .I robię mu kisielki oczywiście ze sklepu:-)

acha reamonn moj maly tez mi 2 razy zwrocil mleczko, ale to byl objaw zabkowania, wiec moze i u was zbliza sie kolejny zebol:tak:

wiolus u nas tak samo teraz wlasnie usmazylam mu makaron z jajeczkiem, i po pierwszej lyzeczce i mylnym mnia mniam, zaraz bylo beee, udalo mi sie wcisnac moze ze 3 lyzeczki, dobre i to;-):-)

U nas też nie ma pór stałych posiłków,wszystko zalezy od chęci i apetytu Oliwiera...:tak:
Rano ok 8 je kaszkę na mleku modyfikowanym,całą michę wsuwa,potem idzie spać,ok 11-12 je Danonka albo Monte albo jajeczniczkę,potem ok 14 deserek:albo kleik z owocami,budyń itp ale to zalezy bo czasem ten posiłek jest przesunięty na późne popołudnie jak mały nie chce jeśc o 14. Ok 16 je zupkę z warzyw z mięskiem albo rosolek,pomidorówkę,pulpecik z ziemniakami itp, potem ewentualnie ten deser i wieczorem przed snem znów kaszka z łyżeczki. W międzyczasie 1 soczek owocowy wypije i wodę albo herbatkę,podgryza chrupki i biszkopty ale tych drugich bardzo niewiele.Kanapki nie wchodzą,parówek nie lubi,czasem zje troszkę ze srodka bułeczki ale tez nie zawsze...

Maryska ma ustalone pory posilkow i bardzo ich przestrzegam. Jak nie chce jesc ktoregos z nich, nie namawiam. Zazwyczaj jest wtedy tak, ze nastepny posilek zjada juz lepiej, bo jest glodna (ale wtedy nie ma podgryzania innych rzeczy w miedzy czasie).
A wyglada to tak:
7.00/7.30 - mleko modyfikowane ok. 180 ml
ok. 10.00 jemy razem sniadanie i Maryska dostaje kawaleczek wedliny, sery, chlebek itd., ale nie sa to duze ilosi
11.30 - tzw. "owocki", czyli w naszym przypadku np. kasza manna lub kaszka kukurydziana z owocami
15.30 - zupa
18.00 - kasza Sinlac + cos na deser
20.15 - 220 ml mleka modyfikowanego z kleikiem ryzowym

Poza tym rozne roznosci, czyli chrupki, ciastka, kawalki owocow do raczki miedzy posilkami.

reklama
Zuza,podobnie jak Marysia ma raczej stałe pory posiłków i również jak mi przy którymś marudzi-odpuszcam a następny pięknie pałaszuje...

7.30-8.00-150 ml(wiem,że mało ale więcej na raz Zuza nigdy nie wypija!!!)mleka z kaszką-z tym,że dostaje już te smakowe mleczka Nestle
9.30-10.00-drugie śniadanie w formir jajecznicy lub po prostu kanapki z wędlinką lub duży Danonek najczęściej mieszny z jakimś deserkiem owocowym
12.00-13.00-zupka
...troszkę obiadku z naszych talerzy
0k.16 znów 150 ml mleczka
19.00-20.00mleko z kaską"na dobry sen"
No i niestey około północy znów mała porcaja mleka a czasem kolejna około 4rano...To nie jest fajne...No i oczywiście Młoda przez cały dzień podgryza jabłka,banany i marchew.Czasem miśkopty i paluszki.I dziennie wypija jednego Kubusia.

Do góry