reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie i pielęgnacja Maluszków

Malenko to ładnie :-) ... dzięki miałam właśnie wstawić :-)
U nas jest tendencja między 50 a 75 centylem, więc też oki.

Ostatnia edycja:
reklama
W końcu wykombinowałam menu, które wydaje się rozwiązywać problem nocek:

7-8 cyc
10-11 kaszka
14-15 obiadek
18 deserek
20 cyc

Malenka u nas jest identyczny plan, tylko ostatni dydek jest koło 21, bo po 20 kapiemy, no i deserek jest tak 17-18 i czasem jeszcze do tego dydek, to zalezy co na deserek :-) Jak same owocki to daje jeszcze dydka, a jak jakis jogurcik czy cos takiego to Rafał juz nie chce dydka :-)
Ale Rafał od dawna przesypia ładnie całe nocki :-)

Ostatnia edycja:
Hmmm patrzac na ta siatke mój mały jest(był) miedzy 50-75 centylema na innych 35-40:sorry:
I bądź tu mądry:rofl2:

wiesz może różnica wynika z tego że to jest siatka who czyli uśrednienie ze świata a siatka centylowa jaką mam np w książeczce zdrowia jest wykonana na danych polskich

widzę na zdjęciu suwaczka że Samuelek i Alicja mają chyba te same huśtawki-bujaczki :-)

wiesz może różnica wynika z tego że to jest siatka who czyli uśrednienie ze świata a siatka centylowa jaką mam np w książeczce zdrowia jest wykonana na danych polskich

widzę na zdjęciu suwaczka że Samuelek i Alicja mają chyba te same huśtawki-bujaczki :-)

Hhehe dlatego ta mi sie bardziej podoba:-p:-D:-D:-D
Ano mamy ale ja juz myśle aby ja obchnąć. Dostaliśmy w prezencie i dużo miejsca zajmuje:sorry:

Kaka chyba za dużo interesujących rzeczy się teraz dookoła dzieje i nie da się spać - trzeba poznawać, poznawać, poznawać...:tak::-) Myślę, że wkrótce się unormuje i - jak mi koleżanka mówi - zostanie jedna krótka drzemka:baffled::happy:
DOKLADNIE :tak:
Moja teściowa sie dziwiiła jej krótkimi drzemkami. U nich dzieci śpią po 2h a nie 30 min:eek:
U mas tez sa drzemki po 30 min
U mnie bardzo podobnie.
Ale czasem jedna drzemka wypadnie i wtedy jest męka.
Na spacerze właśnie nie śpi :-(
Nie umie za bardzo zasnąć w wózku:eek:
Oliwka bardzo lubi spac w wozku Jak juz widze ze sie meczy w domu a jest pora spaceru to jak wychodze na spacer to w wozku 3 min i dziecka nie ma :tak:
a u nas postep jedzeniowy.od paru dobrych dni, a moze juz i tydzien daje malemu kaszke mleczna, danonka wczoraj zjadl i UWAGA:-p schodza mu te plamy na nogach:-):-):-)nie wiem o co kaman ale mleko na niego jakos dobrze wplywa.wiec wracamy do zwyklego a Nutramigen do kosza.bo tak jak kiedys pisalam maly mial wysypke przy nanie ale nie taka jak przy nutramigenie wiec teraz sprobujemu np .Bebiko.moze to bylo np na wode albo cos innego.bo ja temu mojemu magikowi cos nie wierze...temu od alergii.przynajmniej tak do konca.
3 mam kciuki za BEBIKO
tez mi sie tak wydaje ale za nic w swiecie on zasnac nie chce.tylko go poloze w lozeczku dam smoka i sie odwroce to jest taki wrzask ze sie gobac zaczynam.ale teraz spal 2 godziny prawie:-):-):-):-)moze mi sie dziecko naprawi:rofl2:
A moze posiec przy lozeczku I potrzymaj go za raczke Wlacz mu jakas muzyczke ???????
Asiu mój jak jest przemeczony to kłade sie z nim on sie we mnie wtula i zasypia dopiero:tak::tak::tak:
Ja sie tez czesto klade kolo Oliwki ale O PRZYTULANIU MOGE ZAPOMNIEC :baffled:
WCZORAJ WLASNIE O TYM PRZYTULANIU ROZMAWIALYSMY Z MAMA
JA SIE STRASZNIE PRZYTULAC LUBIALAM I SAMA TO PAMIETAM BO ROBILAM TO BARDZOOOOOOOO DLUGO
Oliwka niestety taka nie jest Strasznie nie lubi sie przytulac Ma to chyba po G a szkoda Mama mowila ze moze sie jej to jeszcze odmienic Ja to bym chciala aby ona non stop we mnie wtulona byla A tu zonk :-:)confused2:
a moj sie ode mnie odpycha nogami irekami i krzyczy....raz mu sie udalo zasnac u mnie na brzuchu.na rekach mowy nie ma albo sam, albo na butelce.ale ostatnio nawet butelka cos nie skutkuje.wiec sam sie meczy.a on ma tak ze jak mnie widzi to nie zasnie bo zaczyna mnie zaczepiac.musze szybko z pokoju wychodzic i wtedy tak.tylko ostatnio skubaniec patrzy kiedy wychodze i sie drze:rofl2:ale juz spi na szczescie;-)
U nas podobnie Zasypia a jak widze ze wychodze to placz :crazy:
To jak u nas, tylko jak jest histeria to już wiem że nie zaśnie więc albo go biorę i chwilę się z nim bawię żeby bardziej się wymęczył, albo gaję mu cyca żeby się uspokoił i przytulił i czasem to pomaga że zasypia.:tak::-p

Ale na spacerze w wózku nie uśnie. Potrafi drzeć się godzinę a nie uśnie. Próbowałam go nauczyć ale nie mam cierpliwości jak on tak płacze:no:
Dokladnie jak Oli zaczyna histeryzowac to ja biore na lozko Ona tam robi przwroty jakies 30 min Po czym robie troche mleka I zasypia odrazu w swoim lozeczku Musze ja czasem jeszcze troche pomeczyc i wtedy fajnie zasypia :-p
Kiedy odstawiacie smoczki?

EVELAJNA
Jak tam sprawy nocnikowe?

U mnie jest masakra ze smoczkiem JA MAM INNY KLOPOT OLI TOLERUJE TYLKO JEDEN SMOCZEK KTORY JEST DO 6 MIESIECA A ILE ONA MA SAME JUZ WIECIE I ZA CHOLERE NIE DA SOBIE DAC INNEGO SMOKA
Strasznie mnie to martwi i chyba zaczne przyzwyczajanie do innego smoka nawet jakby to mialo byc trudne czyli krzyki i ryki Tylko ja jestem taka slaba i malo konsekwentna :crazy::baffled:

Moze macie jakis pomysl ?

U nas smoczek jest potrzebny czasem przy zasypianiu, ale cycuś częściej .. praktycznie zawsze ;-)
My bedziemy oduczac d smoka ty od cycusia ;-)
U nas na cycku zasypia tylko czasem wieczorem.
Od początku starałam sie tego unikać.

Teraz już zasypia prawie zawsze sama w łóżeczku, ale musia mieć smoka
i swojego pluszowego słonia.:tak:
Nie wiem właśnie jak z tego smoczka zrezygnować, bo już bym chciała:tak:
A do roku to absolutnie maks.
Ostatnio widziałam chłopaczka ze smokiem chyba ze 3 latka miał :szok:
U mnie smok to mega przyjaciel i obawiam sie ze bede miala niezly klopot z odstawieniem A teraz klopot z przyzwyczajeniem do innego smoka :confused2:
W końcu wykombinowałam menu, które wydaje się rozwiązywać problem nocek:

7-8 cyc
10-11 kaszka
14-15 obiadek
18 deserek
20 cyc

Jak dawałam kaszkę o 18 to nie chiała potem cycka i budziła się głodna.
A tak jak jest głodna o 20 to wtranżala aż miło.
Czasem gdzieś jeszcze w ciągu dnia spije troszkę mleczka...

Kate miała rację, że kaszka o 18 nic nie zmienia na lepsze!
U na podobnie kasz jest 10-11 Tylko ja nie wiem co z Oliwka Bo ona jeszcze duzo razy pije mleczko
ZAZWYCZAJ PLAN JEST TAKI
5 mleko
8 mleko z tego mleka chcialabym zrezygnowac
10-11 kaszka sinlac
13/14 obiad
15/16 mleko z tego mleka tez chcialbym zrezygnowac
18 deserek
20 jeszcze do niedawna bylo mleko z kaszka w butelce a teraz kaszki juz nie chce (nie wiem czy po ym sinlacu sie tak nie stalo bo znaim go sprobowala to o 20 pila ladnie kaszke z mlekiem )a teraz samo mleko
Pozniej czasem zdaza sie jeszcze ciut mleka i dopiero zasypia np po 21
w nocy nie chce nic innego jak mleko I zazwyczaj pije je raz lub 2 razy
Oli jest drobniutka wiec mnie to nie martwi ze chce wiecej razy jesc Ale z tych 2 mlek o 8 i 16 chcialbym zrezygnowac ale jak narazie sie nie da :no:
U nas przespane noce się skończyły, jak rozszerzyłam dietę.
I teraz kombinuję, jak tu przywrócić.

Na razie są dwie pobudki ok. 23:30 z płaczem (nie wiem czemu)
I potem koło 3 ale już na spokojnie.
Ja w nocy jeszcze daję wodę, albo cienką herbatkę.
Potrafi 100 wypić na raz.
Mam nadzieję, że z jedzeniem się skończy...
Chociaż to jakoś specjalnie kłopotliwe nie jest.
I potem śpi do 9 ...
Dokladnie u nas jest to samo jak byla kaszka z mlekime na dobranoc a jak jest samo mleko ;-)

Dorota to Oli z nocnymi karmieniami je 9 razy dziennie!!!!!!!!!!!!!!?????????????powinna 5.tak patrzac na ten plan zdecydowanie za czesto ona je.ona jest taka glodna czy z przyzwyczajenia tak jej dajesz?moze herbatki w trakcie?moj je tak
7- mleko z kleikiem 250
11-jogurt lub Misiowy ogrodek 250
15-obiadek 250
18-deserek 100
19.30- kaszka 250

reklama
ASIU nie wiem czy z przyzwyczajenia ale Oli mleka pije 90-130 ml Wiecej nie
Obiadek jak zje caly maly sloiczek to jest bardzo dobrze I po takim obiedzie to ona za godzine domaga sie 60-90 ml mleka
Kaszki sinlac robie jej 125 ml to tez nie zje calej
Daje jej ciankie herbatki wmiedzy czasie jeszcze lub sama wode lub rozcienczone z woda soczki
Dzis wypila o 5,30 mleka 130 ml Teraz wciagnela jakies 30 ml soku i spi Jak wstanie to SINLAC BEDZIE I SPACER na spacerze troche soczku Pozniej dam jej obiad W zaleznosci ile go zje Jak zje duzo to pozniej ja tylko przepoje Pozniej bedzie deserek a na koncu mleko Czasem uda mi sie dac jej tak jak chce ale czasem plan nie wychodzi

Nie wiem moze ona tyle razy je bo ona je po trochu a pzoneij zaraz glodna ?????????

Do góry