reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie - cyce, butle, zupki, kaszki czyli jak karmimy nasze pociechy

Mój syncio też z 18 marca :))

Alfa - ja zaczęłam czytać, ale troszkę się w tym gubię . Jedni mówią tak inni zupełnie co innego .
Taką ściągę znalazłam

oraz taką stronkę , wiele ciekawostek tam jest Schemat żywienia niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym - 1000 Pierwszych dni dla zdrowia

PS Alfa - z suwaczka wynika , że nasze kruszynki z tego samego dnia są :) 18 marzec

EDIT: a ja dzis zakupiłam mleko Gerber 1 , troszkę tańsze od Bebiko. sprawdzimy, jak naszej przypasuje to może się na nie przerzucimy
Jeszcze jedno mi sie przypomniało. Ostatnio nasza jakoś zaczęła marudzić przy jedzeniu , głowe zabierać od butelki, wczoraj mnie oświeciło ....... smoczek w butelkach stosowałam ten 0+ a ona już przecież powinna 3+. Dziś zmieniłam smoczek na rozmiar większy i jak ręką odjął. Dziecko je spokojnie :)

reklama
zabka po 6 mc chyba mozna zaczac.
ja widzialam w rossmanie chyba nestle po 6 mc. calkiem spore porcyjki tych jogurcikow są :)

Ja juz daje, nic sie nie dzieje. Sa sloiczki od 7mc- jogurt z owocami, rozne rodzaje. Ja daje z Nestle Jogolino a najlepsze jest to ze na Majorce na nich pisalo od 6mc a tu w Niemczech pisze od 8mc:-D:-D wiec kupuje te od 8mc ale zdarza sie ze i z Hippa od 7mc

Ja na razie do warzyw ze słoiczka dałam już z miesem dania z hippa i bobovity- chociaż z bobovity małej bardziej te mięsne smakuja bo z hippa sa grudki i konsystecja bardziej lejąca a ona woli jak jest gęste. Dawałam już kurczaka z warzywami, warzywa z indykiem i z królikiem. Na razie tylko to, widziałam tez rybe z warzywami łososia , rosół z manną, ale jeszcze nie dawałam. Na razie daje tylko to co pisze na słoiczku ze po 5 msc albo po 4. W ogole jestem w szoku bo na tabeli zywienia pisze ze morele dopiero 7 msc a ja kupilam z hipp brzoskwinie i morele odd 4msc i mala zjadla i ma sie ok wiec nie wiem juz czasami czym sie sugerowac. Z glutenu to mala juz wcinala z hippa gruszke z bananem i sucharkami i calkiem jej przypadlo do gustu, i dostala wysypki ale nie wiem czy po glutenie czy po malinach surowych ktorymi uraczyla ja jej babcia, ona mnie do szalu doprowadza, kielbase jaj wtyka, i wszystko co sie da, bo sobie troche possie..... jej ciezko wytlumaczyc zeby nie dawala ona twierdzi ze juz mala by mogla smialo zalewajke zjesc :confused:

W połowie 3 miesiąca synek dostał do spróbowania słoiczek jabłko,a później już po kolei słoiczki pierwsza łyżeczka - choć mojemu mężowi nie da się przetłumaczyć że należy coś wprowadzić i poczekać dobę czy się nic nie będzie ddziało - jednego dnia dał mu spróbować trzy różne słoiczki przy czym jeden był z trzech owoców ;)generalnie wtyka małemu kiełbasy, parówki, daje spróbować zupki itepe choć stopuje się jak mu gadam nad uchem by tego nie robił, w sumie to małemu nic nie szkodzi i wszystko wsuwa( oczywiście nie kełbasy i parówki ;) to tylko do polizania - wsuwa słoiczki). Teraz ma 5m, zaczęłam wprowadzać gluten - dodaje raz dziennie jedną miarkę od mleka kaszki Nestle z mlekiem.Gotuje mu już włąsne zupki z szynką jagnięcą (tylko zawsze zpominam o oleju) Próbuje różnych owoców banany, brzoskwinie , jabłka, mandarymki ( nic się nie dzieje), arbuz, melon - wsadzam do takiego smoczka z siateczką i sobie memła . Ja byłam u lekarza gina to się zdziwiła ze w wieku 4m daję małemu słoiczki po czym sama powiedziała że jej córka mięso dostała już w 3m. Chcę jak najszybciej dawać swoej jedzenie , zaczniemy i my przy okazji lepiej się odżywiać. czytałam że słoiczki to nie jest najlepsza rzecz dla dziecka...? już sama nie wiem

Ostatnia edycja:
My tez już jogurciki jedliśmy. I biszkopciki takie w mleczku.

madzia niestety babcie takie są. Moją mamę cudem powstrzymałam od dania Małemu w wieku 3 miesięcy czekolady czy lizaka. A jakiś miesiąc temu chciała dać mu pomidor. Dlatego małego tam nie zostawiam samego.

anka, madzia te daty "po 4 mc" "po 5 mc" są w zalezności od poradnika i firmy i kraju. Też znalazłam kilka takich "absurdów" Dlatego moja Pani pediatra mówiła żeby się tym nie sugerować tylko kierować własnym rozumem i instynktem. Anka nie wiem czy zauważyłaś ale np. ubranka niemieckie zalużmy rozmiar 74 jest tak duży jak polski rozmiar 80. I to różnych firm. Co kraj to obyczaj.

Deizzi fakt numeracja w POlsce a tu strasznie sie rozni bo dostalam pare ciuszkow z Polski i bylam w szoku ze rozmiar 74 jest na Ethan zamaly
A z absurdem tez sie spotykam bo np ciasteczka dloa dzieci sa niby od 8mc a w deserku mozna podawac po 4mc:-D

reklama
ale się uśmiałam czytając o tych babciach i ,,wtykaniu":):)) My mieszkamy daleko od mojej mamy wiec spokojnie, a tesciowa sporadcznie zaglada wiec etz spokojnie:))) ale pamiętam Ś.P mojego tatę jak bratanicy 3 lata temu wciskał kiełbaskę, paróweczke, chlebek itd., najchętniej sam by rozdrobił :))) no cóż drugiej wnuczce już nie zdążył. Ja mysle ze kiedyś inaczej się żywiło dzieci, stad takie babcine zapędy.

Do góry