Chyba najlepszym momentem jest ten czas kiedy dziecko naturalnie zadaje pytania skąd się wzięło. Czy było w brzuchu itp. Wtedy można odpowiedzieć stosowanie do jego wieku. Jest to normalna informacja dla dziecka. Tylko ono na pewno w pewnym momencie podzieli się ta informacja w przedszkolu czy u cioci wiec trzeba się liczyć z tym że wszyscy z najbliższego otoczenia się dowiedzą.
reklama
To dobrze! Oznacza to że byłaś w ciąży nawet biochemicznej i organizm wytworzył ochronę dla zarodkaA allo mlr wyszło mi 40,08 %
Czyli dobrze?
hatszepsut2023
Zaciekawiona BB
No właśnie mi też się wydaje, że lepiej wstrzelić się w odpowiedni moment i podać to jako informację neutralna, a nie jakby "narzucać" się z tym tematem.Chyba najlepszym momentem jest ten czas kiedy dziecko naturalnie zadaje pytania skąd się wzięło. Czy było w brzuchu itp. Wtedy można odpowiedzieć stosowanie do jego wieku. Jest to normalna informacja dla dziecka. Tylko ono na pewno w pewnym momencie podzieli się ta informacja w przedszkolu czy u cioci wiec trzeba się liczyć z tym że wszyscy z najbliższego otoczenia się dowiedzą.
Ostatnia edycja:
Dziewczyny, pytanie mam w sprawie stanu przedrzucawkowego.
Dziś odebrałam wyniki Papp-a, podane są tylko ryzyka trosomii, brak ryzyka stanu przedrzucawkowego i ryzyka przedwczesnego porodu (szpital nie ma modułu do wyliczania tych ryzyk). Co ja teraz powinnam zrobić, jakie badania wykonać by poznać te ryzyka (chodzi mi głównie o stan przedrzucawkowy)? Ciśnienie mam w normie, przepływy w normie, biochemia prawidłowa. Jeżeli w grę wchodziłoby włączenie Acardu to do 16tc, więc czas goni. Wizytę u lekarza mam w przyszłym tygodniu.
Dziś odebrałam wyniki Papp-a, podane są tylko ryzyka trosomii, brak ryzyka stanu przedrzucawkowego i ryzyka przedwczesnego porodu (szpital nie ma modułu do wyliczania tych ryzyk). Co ja teraz powinnam zrobić, jakie badania wykonać by poznać te ryzyka (chodzi mi głównie o stan przedrzucawkowy)? Ciśnienie mam w normie, przepływy w normie, biochemia prawidłowa. Jeżeli w grę wchodziłoby włączenie Acardu to do 16tc, więc czas goni. Wizytę u lekarza mam w przyszłym tygodniu.
Czyli mialas pobraną tylko krew na bialko PAPPA? Bo ryzyko oceniane jest łacznie na podstawie pappy, wolnej podjednostki BHCG pobranej metodą Kryptor i do tego parametry z Usg genetycznego. To wszystko podstawia się do wzoru w komp i stąd wychodzi ryzyko. Nowe programy uwzględniają takze stezenie lozyskowego czynnika wzrostu. To wszystko ogarnia poradnia/gabinet ginekologiczny z uprawnieniami do badan prenatalnych. Masz opcje albo czekac do swojego lekarza albo znalezc szybciej innego, nic wiecej. O ile masz juz te badania o ktorych pisze. Co do Acardu ja brałam od początku do końca ciąży 150mg mając w teście niskie ryzyka.Dziewczyny, pytanie mam w sprawie stanu przedrzucawkowego.
Wrzucam link do przykładowego kalkulatora oceny ryzyka:
The Fetal Medicine Foundation
The Fetal Medicine Foundation is a Registered Charity that aims to improve the health of pregnant women and their babies through research and training in fetal medicine.
fetalmedicine.org
A na zdjęciu czynniki ryzyka stanu przedrzucawkowego zeby wstepnie ocenic czy jest sie czym w ogole martwic
Załączniki
Czyli mialas pobraną tylko krew na bialko PAPPA? Bo ryzyko oceniane jest łacznie na podstawie pappy, wolnej podjednostki BHCG pobranej metodą Kryptor i do tego parametry z Usg genetycznego. To wszystko podstawia się do wzoru w komp i stąd wychodzi ryzyko. Nowe programy uwzględniają takze stezenie lozyskowego czynnika wzrostu. To wszystko ogarnia poradnia/gabinet ginekologiczny z uprawnieniami do badan prenatalnych. Masz opcje albo czekac do swojego lekarza albo znalezc szybciej innego, nic wiecej. O ile masz juz te badania o ktorych pisze. Co do Acardu ja brałam od początku do końca ciąży 150mg mając w teście niskie ryzyka.
Wrzucam link do przykładowego kalkulatora oceny ryzyka:
The Fetal Medicine Foundation
The Fetal Medicine Foundation is a Registered Charity that aims to improve the health of pregnant women and their babies through research and training in fetal medicine.fetalmedicine.org
A na zdjęciu czynniki ryzyka stanu przedrzucawkowego zeby wstepnie ocenic czy jest sie czym w ogole martwic
Wielkie dzięki! Jak zwykle olbrzymi szacun za wiedzę i za to, że chciało Ci się to wszystko napisać. Badania miałam w dwóch miejscach:
1. W szpitalu na NFZ. Mam wyniki z krwi (wolne B-hcG, PAPP-A) oraz wyniki USG genetycznego. W wynikach tylko ryzyka trisomii, bo nie mieli modułu do obliczania stanu przedrzucawkowego. Pewnie zabrakło im kalkulatora, który podrzuciłaś poniżej
2. Prywatnie przy okazji pobrania krwi do Nifty robiłam tez USG genetyczne u (podobno) najlepszego specjalisty w mieście. Tu znów z kolei mam podane ryzyko stanu przedrzucawkowego, ale nie do końca wiarygodne bo obliczone tylko na podstawie wywiadu i USG genetycznego. Wynik 1:210.
Jeżeli chodzi o czynniki ryzyka, to u mnie z tych wymienionych tylko wiek >40.
Wrzuciłam dane do kalkulatora, który podesłałaś (nie wiem czy dobrze) i wyszło znów z kolei jak niżej:
Preeclampsia risk from history only
< 37 weeks: 1 in 69
Preeclampsia risk from history plus MAP, UTPI, PAPP-A
< 37 weeks: 1 in 109
Chciałabym Acard profilaktycznie włączyć. Przecież to niczemu nie szkodzi, prawda?
No nic, zobaczymy co powie lekarz pod koniec przyszłego tygodnia.
Wysokie ryzyko jest jesli 1:100 ale dobry kalkulator liczy je osobno dla roznych etapow ciazy, ja miałam niskie do 34 tygodnia bo chyba 1:200, potem juz wyższe do 37, a do 40 to juz w ogole 1:6…Wielkie dzięki! Jak zwykle olbrzymi szacun za wiedzę i za to, że chciało Ci się to wszystko napisać. Badania miałam w dwóch miejscach:
1. W szpitalu na NFZ. Mam wyniki z krwi (wolne B-hcG, PAPP-A) oraz wyniki USG genetycznego. W wynikach tylko ryzyka trisomii, bo nie mieli modułu do obliczania stanu przedrzucawkowego. Pewnie zabrakło im kalkulatora, który podrzuciłaś poniżej
2. Prywatnie przy okazji pobrania krwi do Nifty robiłam tez USG genetyczne u (podobno) najlepszego specjalisty w mieście. Tu znów z kolei mam podane ryzyko stanu przedrzucawkowego, ale nie do końca wiarygodne bo obliczone tylko na podstawie wywiadu i USG genetycznego. Wynik 1:210.
Jeżeli chodzi o czynniki ryzyka, to u mnie z tych wymienionych tylko wiek >40.
Wrzuciłam dane do kalkulatora, który podesłałaś (nie wiem czy dobrze) i wyszło znów z kolei jak niżej:
Preeclampsia risk from history only
< 37 weeks: 1 in 69
Preeclampsia risk from history plus MAP, UTPI, PAPP-A
< 37 weeks: 1 in 109
Chciałabym Acard profilaktycznie włączyć. Przecież to niczemu nie szkodzi, prawda?
No nic, zobaczymy co powie lekarz pod koniec przyszłego tygodnia.
Acard w dawce 150 bym wziela. Owszem może szkodzić zwiększając ryzyko krwiaka ale to znacznie mniejsze ryzyko niż korzyści. Ryzyka się nie okresla na podstawie tylko historii. W pozniejszej ciazy warto zrobic indeks Sflt/PlGF - on okresla dokladnie ryzyko preeklampsji w ciagu najblizszego tygodnia, ja to oznaczalam raz w miesiącu od 2 trymestru, bo w poprzedniej ciazy mialam ciężki stan przedrzucawkowy i indeks przy normie <38 u mnie wynosil >800…
Do konca z imieniem byla zagwozdka, ale jak zobaczylam to wiedzialam- Adam- 2950 gr i ogrom milosci. Skonczyko sie Cc, bo grozila zamartwica, ale Apgar 9, wracam do formy dosc sprawnie. Niesamowite przezycie , sama to wiesz.... Adam jest cudowny i wszyscy mowia, ze podobny do ojca :-)WIELKIE GRATULACJE!!!!! Napisz koniecznie cos wiecej, jaki duzy, jaki mialas poród! Alez sie ciesze!!!!!!!!!
reklama