reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

in vitro z komórką dawczyni

Tak, ja tak byłam. Co chciałabyś wiedzieć?
Jakiego lekarza mogłabyś polecić? Jestem teraz w innej klinice, ale mam poczucie ze nie opiekują się tam pacjentkami należycie (ale może to moje błędne odczucia). Jestem po dwóch transferach, pierwszy się nie udał, drugi owszem, ale w 7 tyg poroniłam :( została ostatnia blastocysta i myśle ze daje tej klinice ostatnia szanse. Jeśli się nie uda to chce spróbować gdzieś indziej. Czytałam na googlach opinie i Medart ma najlepsze. Ty się tam leczylas na niepłodność czy prowadzilas ciąże? Możesz mi podpowiedzieć który lekarz od nich jest najlepszy?

reklama
Jakiego lekarza mogłabyś polecić? Jestem teraz w innej klinice, ale mam poczucie ze nie opiekują się tam pacjentkami należycie (ale może to moje błędne odczucia). Jestem po dwóch transferach, pierwszy się nie udał, drugi owszem, ale w 7 tyg poroniłam :( została ostatnia blastocysta i myśle ze daje tej klinice ostatnia szanse. Jeśli się nie uda to chce spróbować gdzieś indziej. Czytałam na googlach opinie i Medart ma najlepsze. Ty się tam leczylas na niepłodność czy prowadzilas ciąże? Możesz mi podpowiedzieć który lekarz od nich jest najlepszy?
Ja byłam u szefa, dr Żaka. Trafiłam tam z polecenia znajomych wrocławskich lekarzy, po 7 transferach w 2 czeskich klinikach. Od razu wiedziałam ze będzie adopcja zarodka przebadanego genetycznie.
Nie czekałam nic, od nowego cyklu przygotowanie. Dość częste kontrole wzrostu endometrium, w 2 dniu cyklu, potem po tygodniu i jeszcze ze 2x przed transferem, tak samo badania hormonów - mają lab na miejscu, wyniki z pobrania o godz 20 są tego samego dnia do pobrania z netu, wysyłasz je doktorowi smsem i on odpisuje czy ok.
Pierwszy transfer - ciąża biochemiczna, w kolejnym cyklu decyzja o histeroskopii i badaniu na kom. CD 138. Drugi transfer udany, ciąża poroniona w 20 tyg z powodu stanu przedrzucawkowego. Trzeci transfer- jestem w 32 tyg ciąży :)
Ciąże prowadzę gdzie indziej, bo jestem z Wrocławia wiec daleko, poza tym przy problemach w drugiej nie miałam poczucia zaopiekowania. Chodzę do perinatologa. Dr Żak jest specyficzny i jeśli oczekujesz empatycznego doktora który potrzyma za rękę i będzie pocieszał to nie on. Moje wizyty na które jechałam w obie strony 4 godziny trwały max 7 minut. Nie wierzy w badania immuno ani nic w tym stylu i ich nie zaleca. Ma specyficzne poczucie humoru.
Ja jednak zostałam bo nie szukałam przyjaciela tylko konkretnego fachowca który nie ma być milutki a skuteczny. I był. Jest mądry, na bieżąco z wiedzą medyczną i nowymi doniesieniami (jestem lekarzem, umiem to ocenić bo sama czytałam wszystkie najnowsze prace naukowe w temacie). Ja go polecam. Natomiast uwaga na pana dr który potem w ciąży robi genetyczne i połówkowe usg - masakra jaki cham. Dlatego prowadzenie ciąży po 1 trymestrze warto przenieść…
Mam nadzieje ze pomogłam, w razie pytań pisz

Dziękuje za odpowiedz, gratuluje ciazy ❤️
Troszkę mi rozjasnilas. Bo na googlach opinie ma świetne ta klinika, ale żeby gdzieś się dziewczyny wypowiadały na formum to nie nogę znaleść. I nie wiem czy to nie są opinie jakieś fejkowe 🤷‍♀️

Dziękuje za odpowiedz, gratuluje ciazy ❤️
Troszkę mi rozjasnilas. Bo na googlach opinie ma świetne ta klinika, ale żeby gdzieś się dziewczyny wypowiadały na formum to nie nogę znaleść. I nie wiem czy to nie są opinie jakieś fejkowe 🤷‍♀️
Wiadomo, ze jak się udało to się miejsce poleca i odwrotnie. Ja jestem zadowolona :) nie ma klinik ani lekarzy idealnych ale tez dla mnie ważne było to ze to nie sieciówka. Muszą ciężej pracować na sukces. Minusem jest trudność w dodzwonieniu sie do rejestracji żeby umówić wizytę, wtedy trzeba wysłać SMS na podany nr komórkowy i pani oddzwoni. Dość wygodne.

Prawie spakowana :) a na usg przepływów idę jutro rano, trzymaj kciuki. Ktg robię co kilka dni i odpukać ok. A Ty jak się czujesz, masz już imię?
Mam nadzieję, ze bedzie wszystko Ok. Anka nie moze tyle stresu dostarczac.
Ja nadal cichutko mysle. ze na kolejnym usg bedzie ju 100% pewnosci plci, bo moze byal jakas minimalna szansa na omylkę ( choc dr mowila. z duzym przekonaniem). Proces oswajania sie. pomylka mojej intuicji trwa hihii
Zastanawiam sie kiesy bede schodIzic z Besinsu - mam 3x1 nadal i zabraknie mi na 1 tydzien ( usg na 11 lip ) Nie wiem czy 2x 1 byloby tez ok ( to juz 14 tydzien). Teraz redukuje estrofem bardzo delikatnie. Co myslisz? Jak bylo u Ciebie?

Mam nadzieję, ze bedzie wszystko Ok. Anka nie moze tyle stresu dostarczac.
Ja nadal cichutko mysle. ze na kolejnym usg bedzie ju 100% pewnosci plci, bo moze byal jakas minimalna szansa na omylkę ( choc dr mowila. z duzym przekonaniem). Proces oswajania sie. pomylka mojej intuicji trwa hihii
Zastanawiam sie kiesy bede schodIzic z Besinsu - mam 3x1 nadal i zabraknie mi na 1 tydzien ( usg na 11 lip ) Nie wiem czy 2x 1 byloby tez ok ( to juz 14 tydzien). Teraz redukuje estrofem bardzo delikatnie. Co myslisz? Jak bylo u Ciebie?
Ja brałam Divigel do końca 13 tygodnia ale progesterony dużo dłużej, z ostatniego zeszłam dopiero po 26 tygodniu. Ale tez miałam znacznie wyższe dawki, brałam Cyclogest dopochwowo 3x i zastrzyki Prolutex 2x. Najpierw w 19 tyg zamiana globulek na besins 2x1, potem odstawienie jednego zastrzyku, po 2 tyg zostały same tabletki z których tez zeszłam w maju.

Ja brałam Divigel do końca 13 tygodnia ale progesterony dużo dłużej, z ostatniego zeszłam dopiero po 26 tygodniu. Ale tez miałam znacznie wyższe dawki, brałam Cyclogest dopochwowo 3x i zastrzyki Prolutex 2x. Najpierw w 19 tyg zamiana globulek na besins 2x1, potem odstawienie jednego zastrzyku, po 2 tyg zostały same tabletki z których tez zeszłam w maju.
Tak, zdecydowanie wieksze sawki miałaś. Ja ju od chyba 2 tyg mam odstawiony cyclogest. Zobaczymy jaki bedzie plan redukcji.
Masz juz z gorki! :-)

reklama
Do góry