reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Imiona październikowych maluszków

Mi też się bardziej podoba Liliana, ale tak to byłaby Zuzanna i Lilianna :p

Nadia jest śliczne, ale nie pasuje nam do nazwiska, więc odrzucilam. Nadzieja brzmi o wiele gorzej w moim odczuciu

reklama
2 kolezanek córki to Nadie... jak byłam w pierwszej ciązy chciałam własnie Nadia ale już mi przeszło:)

w miejscu gdzie akurat mieszkam żadnej Lili nie znam ;) i właście też skrót mi się najbardziej podoba
Lili można zarejestrować i nie musi byc skrotem. Znajoma ma Lillę. Jest dużo form tego imienia.

Mąż robił listę imion przegladajac kalendarz. Byla tam m.in. Liliana ale już jak się urodziła daliśmy przez 2xn. ( ona ma Lilianna Anna - trochę śmieszne może ale drugie imię uparlam się że musi byc jak moje, po mojej babci) Znalam wowczas tylko dwie dorosle Lilki. Obecnie zdecydowanie wiecej tego iminia.

Zresztą Tymoteusza znalam jednego i mąż jednego. Teraz też wielu Tymkow na podwórku.

Ostatnia edycja:
Aż tak ta Lila popularna? Nie była jak dawałam :p
Co do nazwiska... ja to mam zagwózdke. Mała ma moje. Tak jakoś wyszło po porodzie. Ale.w sumie chyba musi pasować do obu na w razie czego ;) a mój ma długie i trudne dość.

Mnie się Lila bardzo podoba, ale w naszym otoczeniu są już trzy :)

Nadzieja mi się z Tradycją kojarzy z filmu Miś ;)

U nas tez pranie mozgu co do imion. Nie lubie popularnych. U nas w rodzinie to dziedziczne :p narazie Lexi albo dla dziewczynki i Benjamin albo Jonathan dla chlopca. Zobaczymy co sie nam jeszcze wykluje w glowach :)

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app

MI tez wydaje się, że sporo lilek, ale chyba nie żeby były w pierwszej trójce??
Moja Lila bardzo cieszy się, że na tańcach jest druga Lilka, więc dzieciom chyba te imiona powtarzalne tak nie przeszkadzają.

A ja nie znam ani jednej Lilki ani nie slyszalam o żadnej, w moim regionie chyba nie jest tak popularne. Za to dużo Lenek, Mai, Natalek. Madzia też popularna. Dla dziewczynki sama nie wiem jakie imię dac. Nie lubie ani zbyt popularnych, ani staromodnych, ktore teraz powrocily do łask. Ta Natalka jednak wciąż mi po glowie chodzi bo zawsze mi sie podobala (mam Natalia z bierzmowania a córka na drugie, wiec moze w koncu dojdzie jako 1 imię u nas ;p ). Podoba mi sie też Emilka.

U nas na pewno będzie nie popularne, ale też nie udziwnione, odpadają wszelkie wymysły typu iwo, axel, gaja, nicola, nadia.

To zalezy co dla kogo jest udziwnieniem. Zdaje sobie sprawe, ze w PL pewne zagraniczne imiona moga budzic kontrowersje. Ja tez bylam dziwolagiem w 84 roku z moim imieniem, bo bylam pierwsza Oliwia w PL :) Kilka lat pozniej w 89 roku moja ciotka nazwala syna Salwador. Jak mial 2 latka wyjechali do stanow, tam to juz nie wzbudzalo emocji haha. U mnie znowu trudno, zebym dziecko nazwala Mateusz czy Malgorzata, bo nikt tu tego nie wymowi. No i chlop nie Polak. Stad tez Kylie. Tutaj nie ma dziwnych imion, bo imiona sa z calego swiata.

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app

reklama
Liv w zależności gdzie kto mieszka i skąd pochodzi nawet nie można inaczej, ale ja mieszkam w Polsce. Nie oczekuję, że w Anglii dziewczynki pochodzące z Polski mają mieć na imię Agnieszka, Kasia, Basia.
I każde imię ma w sobie to coś, niezależnie od tego czy to będzie Kazik, Jurand czy Hieronim, ale jak rodzice do polskich nazwisk nadają imiona typu Roger np. Maślak albo Nicola Wróbel to to nie zadziała - dzieciaki potrafią nieźle dokopać, więc w mojej opinii staram się nie kierować fantazją - a nazwisko mam polskie jak cholera :D

Ostatnia edycja:
Do góry