reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Imiona, imiona...

reklama
U nas na chwilę obecnie nadal Patrycja Teresa ( choć mam też w głowie Agnieszkę, Monikę i Anie) i Piotr Karol... Chciałabym nie dawać dziecku imienia z pierwszej 10 najpopularniejszych w ostatnich latach, ale też nie takiego które sa dawane bardzo rzadko...

O, no i to są normalne, niewydumane imiona, bez silenia się na unikalność czy pseudoegzotykę.

A co to znaczy przepraszam nienormalne imię? Przynajmniej w tym wątku nie zauważyłam wśród naszych propozycji czegoś co byłoby nienormalne... Amerykanie potrafią nadać dziecku na imię Krzesło i to może być nienormalne... Dla mnie...

O, no i to są normalne, niewydumane imiona, bez silenia się na unikalność czy pseudoegzotykę.

Piszesz tak, jakby tylko imiona które Tobie się podobają były NORMALNE, a reszta to kosmos. Nie uważam, że oryginalne imię to od razu wydumanie, silenie się na unikalność. Z Twoich postów wypływa typowy brak tolerancji, a później się dziwisz, że dzieci wyśmiewają się z innych. One to biorą przykład z rodziców :) Każda z nas zrozumiała, co się Tobie nie podoba, nie musisz "czepiać" się każdego imienia :)

Dziewczyny, nie dogadamy się! Ja wiem, że rodzice nazywają dziecko jak chcą, ale pewne imiona są w moim mniemaniu przekombinowane - tak, jakby jakaś nastka, fanka Biebera, na wsi zabitej dechami nazwała syna Dżastin :no: Szkoda dziecka! Matce się podoba, ale to ten młody człowiek będzie do końca życia nosił takie imię. Jesteśmy Polakami, więc nadawajmy dzieciom imiona, które mają już w naszym kraju tradycję, szczególnie, że jest tyyyyle pięknych imion. Nie wiem w czym miałoby być fajniejsze nazywanie dziecka 'z angielska' od nazywania go 'z polska', oprócz udawania, że się jest kimś innym, niż w rzeczywistości.

olapalo tylko jest różnica między Dżastinem a Kirą, Zoją, Natanielem czy Jagną

a propo

Cyra, Kira - żeński odpowiednik imienia Cyrus. Patronką tego imienia jest św. Cyra (V wiek).

Kira imieniny obchodzi: 20 marca i 3 sierpnia.

Z języka greckiego, "pani, władczyni" - imię częściej występujące wśród wyznawców prawosławia niż rzymskich katolików. W Polce zaczęto je nadawać w latach dwudziestych, być może pod wpływem białych emigrantów z Rosji. Takie właśnie imię wybrali dla swej jedynej córki poeta Konstanty Gałczyński i jego żona Natalia, możliwe że nawiązując do imienia którejś z krewnych Natalii, z pochodzenia pół-Gruzinki, pół-Rosjanki. Ojciec poeta dedykował Kirze wiele swych wierszy, a ona gdy dorosła została dziennikarką i pisarką, autorką wzruszających biografii swoich rodziców. Kira wyrasta na osobę stanowczą, pewną siebie, ambitną, ale też obdarzoną dużym urokiem osobistym. Prowadzi ożywione życie towarzyskie i często staje na czele grupy przyjaciół, z czym wszyscy godzą się bez zastrzeżeń. Zdecydowanie odpowiednie imię dla Lwów i Bliźniąt, niekoniecznie odpowiada łagodnym naturom kobiet spod znaku Raka czy Ryb.
Kolor: ciemna czerwień
Kwiat: czerwona róża
Cyfra: 6

reklama
olapalo no mnie też już ciekawość zżera jakie są twoje typy imion.... :)

Cyra, Kira - żeński odpowiednik imienia Cyrus. Patronką tego imienia jest św. Cyra (V wiek).

Kira imieniny obchodzi: 20 marca i 3 sierpnia.

Cyfra: 6

Kira śliczne imię. Bardzo lubię oryginalne, dobrze brzmiące imiona.

Ale akurat TO imię zepsuł mi kuzyn nazywając tak psa :(

Za to nie lubię jak w klasie, grupie przedszkolnej czy w piaskownicy 30% dzieci ma to samo imię.

Chociaż dziewczyny które lubią imiona powiedzmy "nieoklepane" pewnie nie raz zauważyły w przeszłości że choć raz jak wybrały sobie jakieś ładne imię to potem połowa znajomych tak nazywała swoje dzieci. niby imię niespotykane a potem coraz więcej dzieci o tym imieniu....

Ostatnia edycja:
Do góry