reklama
Dotkass
Mama Ami i Kwietniówka'13 Moderatorka
teva, wiesz co wydaje mi się, że jak dzieci będą chciały dopiec i tak coś wymyślą, jak nie przezwisko związane z imieniem to z nazwiskiem, albo z wyglądem, czy zupełnie czym innym...aczkolwiek imię Praksada???
teva
Fanka BB :)
Dotkass; ja sie zgadzam w zupelnosci :-) choc np. na forum imie julian jest pietnowane jako malomeskie... mi sie ono podobalo i mialam inne skojarzenia. Mysle ze kazdy rodzic sam ma decydujacy glos, jednak warto czasem choc wziac pod uwage glos ogolu. Nie uwazam oczywiscie ze nalezy sie nim kierowac bo ile osob tyle gustow ale wziac zawsze mozna bo faktycznie imie wybieramy pod dziecko i jego otoczenie a nie swoj gust ;-)
Dotkass
teva zgadzam się dlatego ja mam taką zagwostkę
yoohoosek
U nas z imieniem problem.....
Odkąd się dowiedziałam o ciąży miałam przeczucie, że to chłopak i tak 'z głupa' zaczęłam mówić Stasiu. Teraz już wiemy, że to na 100% chłopczyk i tak się przyzwyczailiśmy do Stasia, że żadne inne imię nie pasuję, a problem jest taki, że mój teść ma na imię Stanisław i nie chcę, żeby było, że dajemy po nim. Wiem, wiem, pewnie to głupie, bo dużo osób nas przekonuje, że się tak robi i że nawet fajna tradycja, dziadek się ucieszy, ale jakoś tak mi nie pasuje......
Po drugie od zawsze chciałam mieć synka Michała (po moim dziadku) i wiedziałam, że tak właśnie dam na imię, a tu moja bliska kuzynka dziś rodzi synka i oczywiście będzie Michałek (też po dziadku) no i już zupełnie nie wiemy co robić.
W grę wchodzą: Krzysztof, Piotr, Grzegorz, Łukasz, no ale mój P się uparł i mówi, że mu tylko ten Staś pasuję....
Odkąd się dowiedziałam o ciąży miałam przeczucie, że to chłopak i tak 'z głupa' zaczęłam mówić Stasiu. Teraz już wiemy, że to na 100% chłopczyk i tak się przyzwyczailiśmy do Stasia, że żadne inne imię nie pasuję, a problem jest taki, że mój teść ma na imię Stanisław i nie chcę, żeby było, że dajemy po nim. Wiem, wiem, pewnie to głupie, bo dużo osób nas przekonuje, że się tak robi i że nawet fajna tradycja, dziadek się ucieszy, ale jakoś tak mi nie pasuje......
Po drugie od zawsze chciałam mieć synka Michała (po moim dziadku) i wiedziałam, że tak właśnie dam na imię, a tu moja bliska kuzynka dziś rodzi synka i oczywiście będzie Michałek (też po dziadku) no i już zupełnie nie wiemy co robić.
W grę wchodzą: Krzysztof, Piotr, Grzegorz, Łukasz, no ale mój P się uparł i mówi, że mu tylko ten Staś pasuję....
alex2
yoohoosek my z moim K od samego początku jakoś wspólnie byliśmy zgodni co do imienia dla chłopca i tak padło na Boryska jak się okazało że to chłopiec, ale z ciekawości podpytuje czasem go czy ma jakiś inny pomysł i nic już nam kompletnie nie przychodzi do głowy...i chyba już tak zostanie...
a ksywkę na pewno będzie miał Zyguś Zygi od początku tak moja rodzinka na wesoło wołała na fasolkę i się tak utarło, oczywiście po tej reklamie telewizyjnej, ale imienia Zygfryd bym nie dała
a ksywkę na pewno będzie miał Zyguś Zygi od początku tak moja rodzinka na wesoło wołała na fasolkę i się tak utarło, oczywiście po tej reklamie telewizyjnej, ale imienia Zygfryd bym nie dała
Dotkass
alex to u nas było tak z Amelcią, że zanim w ciąże zaszłam wiedzieliśmy, że będzie Amelia i tak zostało...teraz mamy większy problem
alex2
...co do dziewczynki to nie byliśmy z mężem zgodni...ja Blanka mój K Laura;-) i weź tu znajdź kompromis :-)
teva też myślę nad imieniem Zosia lub Zuzia, wiem, że są to bardzo popularne imiona, ale co zrobić jak mi się nic nie podoba... tzn jak coś mi się podoba to niekoniecznie mojemu D i na odwrót. Mi się wydaję, że imię powinno przede wszystkim nie być obraźliwe, wymyślne i powinno ładnie brzmieć z nazwiskiem Mam kolegę który się nazywa Piotr Piotrowski, heh troszkę śmiesznie...
A tu macie tabelkę, z najpopularniejszymi imionami, co prawda tylko w Warszawie, ale podejrzewam, że jakoś się to przekłada na całą Polskę:
Popularne imiona nadawane w Warszawie - imię dla chłopca i dla dziewczynki
Jak dla mnie to hitem jest imię Tradycja, Mrówka, Guantanamera i Niunia
A tu macie tabelkę, z najpopularniejszymi imionami, co prawda tylko w Warszawie, ale podejrzewam, że jakoś się to przekłada na całą Polskę:
Popularne imiona nadawane w Warszawie - imię dla chłopca i dla dziewczynki
Jak dla mnie to hitem jest imię Tradycja, Mrówka, Guantanamera i Niunia
Ostatnia edycja:
reklama
Dotkass
madan ten link wklejałam kilka stron wstecz też się z Mrówki śmiałam