reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Imię dla Maluszka :)

Gwoli ścisłości, żeby wątpliwości rozwiać, cytuję:

UCHWAŁA ORTOGRAFICZNA NR 12 RADY JĘZYKA POLSKIEGO
W SPRAWIE PISOWNI INICJAŁÓW
(PRZYJĘTA NA XVII POSIEDZENIU PLENARNYM DN. 7 MAJA 2004 R.)

1. Początkowe litery imienia i nazwiska, zakończone kropką, tworzą inicjały.

2. Z dwuznaków literowych rz, sz, cz i trójznaku dzi oznaczających jedną głoskę pozostawia się w inicjałach tylko pierwszą literę – zgodnie z ogólnymi zasadami pisowni skrótowców. Poprawny zapis to zatem: R. (np. Rzymowski, Rzepka), S. (np. Szymon, Szczepan, Szymański, Szymonowicz), C. (np. Czesław, Czesława, Czcibor), D. (np. Dzierżysław, Dzierżysława, Dziarski, Dziekan).

3. Zawsze zachowuje się w inicjałach (podobnie jak w skrótowcach) dwuznak Ch., zarówno w wyrazach rodzimych, w których oznacza głoskę „ch”, jak i w wyrazach obcych, zaczynających się od innych głosek (np. „sz”, „cz”, „k”). Poprawny zapis to zatem: Ch. (np. Chrystian, Chryzostom, Chwalibóg; Chudy, Choma, Cholewa; francuski i angielski Charles, angielski Christopher).

4. W inicjałach imion i nazwisk dwu- i wieloczłonowych pomija się łącznik (podobnie jak w skrótowcach). Poprawny zapis zatem to np.: T.D.M. (Tadeusz Dołęga-Mostowicz), Z.K.S. (Zofia Kossak-Szczucka).

reklama
citrus, bardzo dziękuję!!! teraz już się na 100% nie będę upierać się że mi nie pasuje S. dla Szymona:happy2:

Tylko szkoda mi trochę, bo już się przyzwyczaiłam i nadal myślę o niej jako Marysieńce. Ale sama się o to prosiłam głośno zastanawiając się nad innymi imionami

my niby uznaliśmy Tomka, ale ja cąły czas mam jakies takie ciary po kręgosłupie że to nie bardzo pasuje do mieszkańca brzuszka i że ma byc Andrzej, Krzysztof lub Grzegorz (w tej kolejności).... stwierdziliśmy ze czekamy aż się urodzi i do nas przemówi:)

Adrianna bardzo ładnie, chociaz ja wolę po prostu Adę - ale to zalezy od długości nazwiska itd. sama pewnbie z tych względów tez bym dała Adrianna:tak:

mam kuzyneczkę Liwię, a oprocz tego Hortensję i miałam Kalinę (śp.). Kika zmarła jak była malutka, a z tych dwóch pozostałych zdecydowanie wole Liwię:tak:

reklama
Do góry