reklama
mm&sm
Fanka BB :)
Ja znam jednego Nataniela. Ma w tej chwili 23 lata. Strasznie nie lubi swojego imienia, ale to dlatego, że wszyscy mówią do niego "Nataś", bo samo w sobie Nataniel mu nawet pasuje.
Jeny "Nataś" wcale się biedakowi nie dziwię ;-)
Ja jeśli poznaję mężczyznę i przedstawia się np Piotr, Krzysztof to tak się do nich zwracam
Nie zamierzam na siłę zdrabniać Piotrusiu czy Krzysiu, bo to jak dla mnie zarezerwowane jest dla małych chłopców, a nie dorosłych mężczyzn
Wiadomo dla babć i cioć nazawsze zostaną Piotrusiami itd
Co innego jeśli chodzi o kobiety Zdrobnienia mile widziane jak dla mnie ;-)
Remigiusz bardzo ładnie, tak męsko i dostojnie
Bibiana
co do dopasowania imienia do nazwiska dziecka...fakt trzeba dobrze sie zastanowic nad imieniem zeby pasowalo do nazwiska ale nawet jesli wybierzemy piekne imie a na nazwisko bedziemy miec np psikuta to i tak bedzie smiesznie brzmialo.i np.doktor wojciech psikuta...:-)
mi sie bardzo podoba liliana dla dziewczynki albo klementyna a dla chlopca eliasz ale mezowi sie nie podobalo,a nasz syn ma na imie filip tomasz :-)
iza813 Odp: Imie dla dziecka
Moj pierwszy syn urodzil sie w PL i mial miec na imie Simo,ale panie urzedniczki kazaly mi wybrac odpowiednik tego imienia tj Szymon,gdyz imienia Simo nie ma w polskiej ksiedze imion.Z jakiej racjii urzednicy maja decydowac jakie imie bedzie nosic MOJE DZIECKO
to tez zalezy od miasta,moja kolezanka chciala dac synusiowi nicolas i nie mogla bo w pl to jest mikolaj a druga kolezanka ale juz z innej miejscowosc ma corke zoje a w pl to zofia i nie miala problemu z zarejestrowaniem dziecka:-):-)
mi sie bardzo podoba liliana dla dziewczynki albo klementyna a dla chlopca eliasz ale mezowi sie nie podobalo,a nasz syn ma na imie filip tomasz :-)
iza813 Odp: Imie dla dziecka
Moj pierwszy syn urodzil sie w PL i mial miec na imie Simo,ale panie urzedniczki kazaly mi wybrac odpowiednik tego imienia tj Szymon,gdyz imienia Simo nie ma w polskiej ksiedze imion.Z jakiej racjii urzednicy maja decydowac jakie imie bedzie nosic MOJE DZIECKO
to tez zalezy od miasta,moja kolezanka chciala dac synusiowi nicolas i nie mogla bo w pl to jest mikolaj a druga kolezanka ale juz z innej miejscowosc ma corke zoje a w pl to zofia i nie miala problemu z zarejestrowaniem dziecka:-):-)
mm&sm
u nas będzie Tomasz, Tomek, Tomuś, Tomeczek czy jak kto woli :-)
imię znane, ale ostatnio mniej popularne
Aga, a Ty czasem nie zastanawiałaś się też nad Oliwierem?
Nie jestem pewna czy dobrze kojarze
Prawie wszyscy moi chłopcy mieli na imię właśnie Tomek, aż wkońcu wyszłam za Sebastiana :-)
Imię Sebastian bardzo mi się podoba
Rodzice mówią do męża Bastek, Bastuś
dobrze kojarzysz miał być Oli, ale małż kategorycznie zabronił, bo mu się to imię z OLIWKAMI kojarzyłoAga, a Ty czasem nie zastanawiałaś się też nad Oliwierem?
Nie jestem pewna czy dobrze kojarze
potem wahaliśmy się między Aleksander a Tomasz i w końcu wybraliśmy Tomasz\\
no chyba, że młody zrobi psikusa i będzie dziewczynką he he
mm&sm
dobrze kojarzysz miał być Oli, ale małż kategorycznie zabronił, bo mu się to imię z OLIWKAMI kojarzyło
potem wahaliśmy się między Aleksander a Tomasz i w końcu wybraliśmy Tomasz\\
no chyba, że młody zrobi psikusa i będzie dziewczynką he he
My wahamy się pomiędzy Aleksander, a Oliwier
Jest 50/50
Czemu wkońcu zrezygnowaliście z Aleksandra?
Ja mam stracha przed "zdrobnieniem" Olek, ale Aleks już brzmi lepiej
przeczytałam ten wątek od samego początku, 14 stron ale dzieki temu wien że moje maleństwo bedzie mialo oryginalne imie Tobiasz, jak bedzie dziewczynka to juz mniej oryginalna Zuzia
Imiona ja wybrałam i mąż bez większego marudzenia się zgodził, aczkolwiek po pewnym czasie stwierdził, że on wybiera drugie imię Tomasz, więc bedzie Tobiasz Tomasz a zeby było ciekawiej nasze nazwisko zaczyna sie na T i kończy na SZ
A córeczka? Poprosu Zuzanna Julianna T...sz
Jedno mnie zastanawia, gdy mowie innym o imionach wszyscy reagują podobnie: Zuzia? jakie ładne imie. A dlaczego Tobiasz?
Imiona ja wybrałam i mąż bez większego marudzenia się zgodził, aczkolwiek po pewnym czasie stwierdził, że on wybiera drugie imię Tomasz, więc bedzie Tobiasz Tomasz a zeby było ciekawiej nasze nazwisko zaczyna sie na T i kończy na SZ
A córeczka? Poprosu Zuzanna Julianna T...sz
Jedno mnie zastanawia, gdy mowie innym o imionach wszyscy reagują podobnie: Zuzia? jakie ładne imie. A dlaczego Tobiasz?
reklama
zrezygnowaliśmy z Aleksandra, bo po pierwsze zdrobnienie Olek mnie odstraszało a przecież nie zmusze rodziny i znajomych, aby mówili Aleks
My wahamy się pomiędzy Aleksander, a Oliwier
Jest 50/50
Czemu wkońcu zrezygnowaliście z Aleksandra?
Ja mam stracha przed "zdrobnieniem" Olek, ale Aleks już brzmi lepiej
a po 2 Tomasz miał na imię ojciec mojego małża- choć ja się tym nie kierowałam.
zrobiłam duuuużą listę imion chłopięcych, które mi się podobają i mój Małż. wykreślał te które odpadają i tak zostały tamte 2, a potem właśnie Olek mnie zniechęciło i to, że nazwisko mamy też długie
Podziel się: