reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ilość ciuszków w wyprawce

Moim zdaniem rzeczy na krótki rękaw są w zimie zbędne ;) ale skoro już to wszystko kupiłaś, to troche nie rozumiem 🤷‍♀️
Dla mnie za dużo pajaców, ja mialam po 3 na rozmiar. A bodziaki schodziły mi mocno, bo syn ulewał i czasami 5x dziennie go przebierałam.

reklama
Moim zdaniem wystarczy to co masz z tej wyprawki 😉 Miałam podobnie i pomimo ze syn urodził się 53cm, to te ubranka na rozmiar 56 były i tak tylko na chwilę. Szybko przeszlismy na 62. Ja potem kupowałam na bieżąco. Sama zobaczysz ile czego będzie potrzebne.

Moim zdaniem rzeczy na krótki rękaw są w zimie zbędne ;) ale skoro już to wszystko kupiłaś, to troche nie rozumiem 🤷‍♀️
Dla mnie za dużo pajaców, ja mialam po 3 na rozmiar. A bodziaki schodziły mi mocno, bo syn ulewał i czasami 5x dziennie go przebierałam.

Kupiłam, żeby mieć na wszelki wypadek - w domu mamy raczej ciepło, więc też wolałam mieć, w razie w. Najwyżej nie założymy, trudno ;)

No pajacy miałam mniej, ale moja mama poszalała ostatnio w smyku, więc jakby no ;) nie miałam wyboru.

Który to tc? Prenatalne ostatnie są najpóźniej w 32 tyg, to do 40 tc dziecko urośnie jeszcze, tak że ten😛 Nie sugerowałabym się. A potem i tak im ciężko zmierzyć, więc jeśli na prenatalnych (tylko nie wiem, o których mowa) było że 60 cm, to bym przesiala te informację 🤪
A w ogóle to ciekawe, że podają długość. Chyba ciężko zmierzyć...

Teraz 30+6, prenatalne 3. Mierzyć nie mierzą, ale i mój prowadzący i Pani Doktor od prenatalnych mówili, że będzie długi, zresztą ja mam 177 cm, mąż 195 cm, więc raczej było do przewidzenia, że urodzi się duży.

Ja się urodziłam 56 cm, a mąż 60 cm.

Który to tc? Prenatalne ostatnie są najpóźniej w 32 tyg, to do 40 tc dziecko urośnie jeszcze, tak że ten😛 Nie sugerowałabym się. A potem i tak im ciężko zmierzyć, więc jeśli na prenatalnych (tylko nie wiem, o których mowa) było że 60 cm, to bym przesiala te informację 🤪
A w ogóle to ciekawe, że podają długość. Chyba ciężko zmierzyć...

No nie wiem, mój syn miał wyraźnie krótszą kość udową. Od początku uważałam, że będzie miał więc krótkie nóżki. I faktycznie tak było. Może nie pół roku, ale z 3 miesiące najpierw wyrastały ręce, a nogi miał za długie.
Inna sprawa, że sugerowano mi iż mimo tej krótkiej kości udowej będzie miał z 3.5kg, miał 3kg, a potem spadł jeszcze do 2700g. Według położnej na porodówce 52cm, przeze mnie mierzony jak miał 2 tygodnie miał 48cm. Idealnie z HM leżały 44cm, dokupiłam 50cm i w kilka dni miałam w domu bo w 56 pływał. Baaardzo wolno zmienia rozmiary.

Obecnie ma 9 miesięcy, według dzisiejszego bilansu 8300g, 70cm - nosi z HM rozmiar 68 :)

No właśnie już nie będę chyba nic dokupywać, w sumie chyba lepiej, żeby miał za duże niż za małe ;)

To zależy co kto lubi - ja nie lubię dzieci w za dużych ubraniach, mam poczucie że one utrudniają rozwój ruchowy. Ale to ja :)

Teraz 30+6, prenatalne 3. Mierzyć nie mierzą, ale i mój prowadzący i Pani Doktor od prenatalnych mówili, że będzie długi, zresztą ja mam 177 cm, mąż 195 cm, więc raczej było do przewidzenia, że urodzi się duży.

Moim zdaniem warto być przygotowanym na różne scenariusze. Osobiście nie kupowałam takich na 50, a na 56 też mniej, bo też była prognoza, że dziecko bedzie spore.

W twoim przypadku za ok 10 tyg może się okazać, że wejdzie w rozm 62, jeśli będzie miało te 60 cm (oprócz tego uważam, że dziecko nie powinno mieć obcisłych ubrań).

Ale może być różnie, np. urodzi się wcześniej i dlatego warto mieć coś mniejszego.

Wszystkiego dobrego ❤️

Moim zdaniem warto być przygotowanym na różne scenariusze. Osobiście nie kupowałam takich na 50, a na 56 też mniej, bo też była prognoza, że dziecko bedzie spore.

W twoim przypadku za ok 10 tyg może się okazać, że wejdzie w rozm 62, jeśli będzie miało te 60 cm (oprócz tego uważam, że dziecko nie powinno mieć obcisłych ubrań).

Ale może być różnie, np. urodzi się wcześniej i dlatego warto mieć coś mniejszego.

Wszystkiego dobrego ❤️

No to mam i 56 i 62 ;D najwyżej mąż będzie latał po sklepach i dokupywał.

No nie wiem, mój syn miał wyraźnie krótszą kość udową. Od początku uważałam, że będzie miał więc krótkie nóżki. I faktycznie tak było. Może nie pół roku, ale z 3 miesiące najpierw wyrastały ręce, a nogi miał za długie.
Inna sprawa, że sugerowano mi iż mimo tej krótkiej kości udowej będzie miał z 3.5kg, miał 3kg, a potem spadł jeszcze do 2700g. Według położnej na porodówce 52cm, przeze mnie mierzony jak miał 2 tygodnie miał 48cm. Idealnie z HM leżały 44cm, dokupiłam 50cm i w kilka dni miałam w domu bo w 56 pływał. Baaardzo wolno zmienia rozmiary.

Obecnie ma 9 miesięcy, według dzisiejszego bilansu 8300g, 70cm - nosi z HM rozmiar 68 :)

To zależy co kto lubi - ja nie lubię dzieci w za dużych ubraniach, mam poczucie że one utrudniają rozwój ruchowy. Ale to ja :)
Nie wypowiem sie co do wymiarów... moim zdaniem może być różnie mierzone. Ja tam np nigdy nie byłam w stanie zmierzyć dobrze, ubrania mi coś mniej więcej mówiły.

A co do ubrań i rozmiarówek. Dlatego pisałam wcześniej, że trzeba samemu testować te ubrania... dla jednego firma będzie zawyzona, dla innego nie. Moja córka po mies miała nowy rozmiar, po 2 mies już kolejny. 74 miała w wieku 6 miesięcy, a potem na 10 mies kolejny rozmiar i przystopowała na jakiś czas...

Ja się urodziłam 3800g, 57cm
Tata moich dzieci 4400g (a jego brat 4600) i 62cm

Nasz najstarszy syn będzie miał prawdopodobnie jak tata (i jego rodzina) ponad 2 metry.
Środkowe dziecko też zapowiada się raczej duże - choć mam nadzieję, że jako dziewczynka nie będzie miała więcej niż 180cm (bo widać to po tym ile mają wzrostu jako nastolatki i przede wszystkim jak ogromne na swój wiek mają stopy). Jedynie po najmłodszym nie można na razie jeszcze ocenić, choć przy tym swoim byciu mikrusem stopy ma ogromne

Wszystkie rodziły się małe: 3500g, 3100g, 3000g 🤷‍♀️ 55cm, 52cm, 52cm

reklama
Dlatego już nic nie dokupuję, zobaczymy co będzie jak mały już będzie na świecie ;) mamy i 56 i 62 więc jesteśmy chyba przygotowani.

Do góry