reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

Nana, nie gniewaj się na mnie, ale faktycznie do kitu taka praca.... I powiem coś jeszcze, chociaż niektóre z Was mogą się na mnie obruszyć - jeśli to praca przez polskie biuro pracy lub jest tam polski koordynator to niestety, ale lepiej nie będzie i będą oszukiwać ile tylko dadzą radę. jak np za to ze jestes w pracy 5h a placą za 3 bo tyle sprzatasz...
Pisalas mi kiedyś o ogłoszeniu na niedzieli, że ktoś z mojej wioski proponuje pracę - no to to jest wlasnie tego typu praca. Sprzątanie biur z dojazdem. Znajoma tam pracowala. Miala np 1 biuro do posprzatania w miescie oddalonym o 30km, jechala 1h w jedna stronę, biuro sprzatala w 1 h i tylko za tę 1h miala zaplacone. I takich biur miala powiedzmy 3-4, ale zadne w jednym miejscu. Do kazdego musiala specjalnie jechać nawet 50km. A za paliwo ryczałt i tyle.
To moze i jest dobre, jak sie nie ma dzieci i dostanie sie sluzbowy samochod.
Ja sprzątalam po prywatnych domach i mialam 10€ za godzinę na rękę i dostawalam za tyle godzin ile sprzatalam, a czasem pracodawcy czestowali kawą, proponowali krótką pauzę, pogawędkę...

reklama
Nana, nie gniewaj się na mnie, ale faktycznie do kitu taka praca.... I powiem coś jeszcze, chociaż niektóre z Was mogą się na mnie obruszyć - jeśli to praca przez polskie biuro pracy lub jest tam polski koordynator to niestety, ale lepiej nie będzie i będą oszukiwać ile tylko dadzą radę. jak np za to ze jestes w pracy 5h a placą za 3 bo tyle sprzatasz...

Iskierka w pelni sie z Toba zgodze. Niestety czesto mam do czynienia z ludzmi pracujacymi przez te pozal sie Boze polskie biura posrednictwa pracy i wiem jak wyglada sprawa z koordynatorami. Oszustwa, wyzysk na maksa, plaszczenie sie przed holenderskim zleceniodawca...normalnie wstyd. Oszukuja biednych ludzi, ktorzy przyjechali tu zarobic pare groszy. Dno :wściekła/y::wściekła/y:

Dlatego Nana zastanow sie dobrze zanim cokolwiek podpiszesz. Nie podpisuj nic od reki, wez umowe do domu i przeczytaj dokladnie.

Nana, i ja cos dorzuce :)
Jestes fajna, madra dziewczyna, mysle, ze znajdziesz prosta, ale uczciwa prace przez holenderskie biuro posrednictwa i nie beda Cie wykorzystywali.
Naprawde, szkoda Twojej energii, pracy dla drani, ktorzy oszukuja ludzi takich, jak Ty.

Pojdz do jakiegos wiekszego uitzendbureau i spytaj o jakas prace, np. przy maszynie, przy pakowaniu, sortowaniu itd. Z wiekszoscia pracodawcow da sie umowic dni pracy i bedziesz mogla poslac Tymka do zlobka badz opiekunki.

tez tak mysle nana, nie ma sensu tam pracowac, jak zarabiasz 30e, opiekunce placisz 20e, jeszcze benzyna.. ile Ci zostaje? 5e za 3 godzny pracy? :szok: przeciez to jest smiech na sali! takie 'agencje' (jak to oni sami siebie nazywaja hihi) to powinni zlikwidowac...

Dzieki wielkie dziewczyny.To jest praca w holenderskiej firmie sprzatajacej nie przez agencje.Dlatego placa 10,78 brutto te wszystkie agencje daja duzo mniej.No ale i tak lipa bo mam np.do posprzatania kilka domkow i do kazdego musze dojsc to czasem 5 min a czasem 10 i nikt mi za to nie placi a czas leci.Tak ISKIERKO ta praca jest do kitu anawet do d...:-D

nana to ile opiekunka bierze za godzinę?Bo ja w końcu nie wiem ile pracowałas 3 czy 5 h?
A nie lepiej byłoby Ci "na czarno" na razie czegoś poszukać?W amst. sprzątanie kosztuje około 13 euro za godzine.

ANNO opiekunce place 3,75 za godzine.Bylam w pracy 5 godz ale placa tylko za sprzatanie domkow .Ma sie 45 min na jeden domek .Wczora zrobilam 4 tj.3 h sprzatnia i tylko za to mam placone.Nie wazne ze bylam tam 5 godz .tak szukam tez sprztania na czarno ale nie tak latwo cos znalesc.
Tak pozatym to dzis bylo jeszcze gorzej ...

reklama
Nana ale cyrk :szok: nie wiedzialam ze takie cos robia.....a wszystkim tak placa, czy tylko obcokrajowca ??? jakos nie chce mi sie wierzyc zeby holenderki tak jezdzily :no: kurcze ja tez musze pracy szukac i mnie straszy jak slysze jakie szopki wyprawiaja :dry:

Jutro Daantje idzie z kolezanka na gimnastyke, ciekawe czy mu sie spodoba :-)

Do góry