reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

AYNI mysle to samo jak bylam za powrotem tak mnie odrzucilo ,na dobra sprawe kazdy z polakow mieszkajacych za granica mosi sie rozliczac w pl bo zawsze cos sie znajdzie.No jak my mamy im to wszystko wykazac.Nie wystarczy ze maz udokumentowal iz od kilku lat pracuje w nl i ma dochody legalne z ktorych sie tu rozlicza.Oni tak kombinuja by wykazac ze mosimy sie rozliczac w pl.

reklama
nana ale zonk :/ wspolczuje Ci tych wszystkich przepraw :baffled: masakiera jakas!!! :confused: mam tez nadzieje, ze kuzyn szybko dojdzie do zdrowia..

anetko fajna ta siateczka na owoce, szukalam jej ale nigdzie nie moge znalezc :-( musze jeszcze do prenatala isc, mam nadzieje, ze tam ja znajde.

Co porabiacie na halloween?
Ja sie dowiedzialam o jednej fajnej miejscowce w Den Haag, gdzie dzieciaki bawia sie w 'slodycze albo psikus' i chodza po domach slodycze zbieraja :-) Tomusia ubiore w cos halloweenowego i heja :-) musi tam byc przefajnie:-) na mojej dzielnicy niestety nic ciekawego sie nie dzieje, oprocz corocznego straszenia w pobliskim lasku :nerd: hihi

Nana wcale nie jest tak że jak masz choćby przyjaciół w PL to tam się musisz rozliczyć. No ale jak w PL miałaś zarejestrowane auto to właśnie znaczy że chyba mieszkasz w Pl...a jeśli w NL się mieszka to wydaje mi się że jest obowiązek tutaj zarejestrowania tu kupionego lub przerejestrownia i zapłacenia podatku.
Nas z PL łączy wiele spraw i to logiczne że jak wynajmujemy tam mieszkanie to musimy od tego zapłacić podatek w PL.
Nie dziwię się że musicie przedstawić dokumenty potwierdzające że tutaj mieszkacie a nie w PL.

Dziewczyny a właśnie ...kiedy chodzą po domach dzieci i zbierają cukierki???To nie jest jakoś w listopadzie?Bo mój maz mówi że w tamtym roku to jakoś 10 listop. było...(pamięta że jeszcze byłam w szpitalu po ur. synka.

czesc dziewczynki :-)

Ja dzisiaj dostalam w pracy info. ze nie przedluza mi kontraktu w sumie to sie ciesze bo ostatnie miesiace jakis burnout mnie dopadl i tylko klelam na to robote :baffled: ale z drugiej strony sie martwie czy znajde cos na czas bo tylko z jedna wyplata nie damy rady.......
Wiecie moze jaka srednia bierze uwv przy obliczaniu zasilku, chodzi mi ile lat wstecz biora pod uwage :confused:

Aniu wy tez sie kurujcie bo teraz naprawde idzie lawinowo, a kaszel nadal mnie meczy wrrrrr

Karola gratki dla Michasia :tak: a Milence goraczka zeszla??? na pewno po szczepieniu :sorry2:

uciekam szukac pracy hihihiihi
ps kontrakt konczy mi sie dokladnie przed wigilaia......nareszcie pierwsze wolne swieta od wielu wielu lat :-)

Aniu to jest w swieto sw. Marcina (sint Maarten) 11 listopada dzieci chodza po domach z lampionami i spiewaja piosenki i w zamian dostaja cukierki :-) szkoda ze w Brabant tego nie obchodza :sorry2:

Ostatnia edycja:
Gosia cos przez mgle pamietam ze UWV to biora pod uwage caly staz pracy w Holandii jesli chodzi o dlugosc zasilku ale jesli chodzi o jego wysokosc to biora pod uwage dochody z zeszlego roku lub ostatnich 12 mies, nie pamietam dokladnie, bo i tak nie dostalam :-p

Moze odpocznij troche i daj sobie czas na znalezienie czegos insprirujacego. :tak:

ANNA a skad wiesz ze tak nie jest ,jesli tak nie jest to czemu sie nas czepiaja.Czemu nie czepiaja sie tych wszystkich ktorzy podobnie jka my maja auto zarejestrowane w pl a mieszkaja w innym kraju.Trafilo na nas i tyle.Na poczatku oskarzali meza o zatajanie dochodow kiedy przedstawil im dokumeny ze rozlicza sie z legalnej pracy w holandii to teraz musimy udowodnic im ze nie lacza nas z polska na tyle mocne wiezi by sie tam rozliczac.Dokladnie tak nam napisali ze musimy udowodnic ze np nie mamy jakichs kontaktow przyjacielskich ,bliskich kontaktow z rodzina ,konta w pl ,nieruchomosc itd.ja rozmiem ze jak mam mieszkanie to place podatek ale poki co to w pl nie ma podatku od auta a przy zakupie naszego auta zgloslilismy ten fakt w US i zostalismy zwolnieni z podatku.Niczego nie zatajalismy.Jezeli jest tak jak twierdzisz to tymbardziej US bezpodstawnie sie czepia.kazdy na tym forum ma rodzine i kontakty w pl to co wszyssy maja sie w takim razie rozliczac w pl.

ANNO ja tez sie bym nie dziwila gdybym miala przedstawic tylko dokumeny potwierdzajace zamieszkanie tutaj w NL ale on pytaja o zycie prywatne i chca dokumentow z kosmosu i nie wystarczy im tylko zameldownie tutaj.Wystosowali do nas 15 pytan m.in o to jakie mamy kontakty z rodzina i ptrzyjaciolmi z Pl poprostu mosimy im udowodnic ze nasze centrum zycia prywatnego i interesow jest w Nl a nie w PL

Ostatnia edycja:
nana 19 dokładnie o takich procedurach o jakich piszesz ja już dawno czytałam kiedy dowiadywałam sie jak to ejst z tym rozliczaniem.... na dobrą sprawe moga przyczepić sie kazdego kto jest zameldowany w pl a mieszka w nl dlatego ze wtedy jest obowiazek rozliczania sie chyba ze sie udowodni ze centrum zyciowe jest w n l tak jak piszesz, praca, konto w banku itd itp nie kazdego sa w stanie sprawdzić ale niestety na niektórych niestety trafia.... w waszym wypadku uzyli argumentu posiadania auta na pl blachach, kogos innego mogą sie przyczepić ze skoro mieszka z nl to dlaczego jest zameldowany w pl no i tyle... macie pecha poprostu...

reklama
Nana no każą Wam udowodnić bo macie auto na PL tablicach...to tak jakbyście mieszkali w PL.Czyli musicie poświadczyć że faktycznie tutaj pracujecie, mieszkacie, wydajecie kasę itp. Dużo Polaków przyjeżdża po prostu do NL na zarobek i później do PL żyć za eurasy...A czemu akurat Was się czepiają to nie wiem...
A co do Urzędu Skarbowego to w PL PIT to jest jedna kartka...a tutaj cała książka...:baffled:...

Do góry