reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

Dobry wieczór
Na USG wszystko ok, bioderka są zdrowe.
AYNI mysle to samo jak bylam za powrotem tak mnie odrzucilo ,na dobra sprawe kazdy z polakow mieszkajacych za granica mosi sie rozliczac w pl bo zawsze cos sie znajdzie.No jak my mamy im to wszystko wykazac.Nie wystarczy ze maz udokumentowal iz od kilku lat pracuje w nl i ma dochody legalne z ktorych sie tu rozlicza.Oni tak kombinuja by wykazac ze mosimy sie rozliczac w pl.
Dopóki masz meldunek w PL to będą cię sprawdzać.
Dziewczyny a właśnie ...kiedy chodzą po domach dzieci i zbierają cukierki???To nie jest jakoś w listopadzie?Bo mój maz mówi że w tamtym roku to jakoś 10 listop. było...(pamięta że jeszcze byłam w szpitalu po ur. synka.
ja nie wiem, ale u nas chodzą w Halloween czyli 31 pażdziernika

reklama
dla mnie to tez bez sensu bo chcacy zrobic dziecku ur w hol paszport trzeba miec pesel , a zeby zdobyc pesel trzeba zameldowac malca :confused: a malec musi byc zameldowany z rodzicem ...i co niby mamy sie meldowac a po zdobyciu pesela wymeldowac zeby sie nie czepiali ?:baffled:

Karola jak jesteś tylko zameldowana, nie masz żadnych nieruchomości,auta, transakcji gieldowych itp. to nie mają punktu zaczepienia raczej.Jak masz stała i legalną prace w NL to masz kontrakt i latwo przedstawić że żyjesz tutaj...nawet w razie czego.

dla mnie to tez bez sensu bo chcacy zrobic dziecku ur w hol paszport trzeba miec pesel , a zeby zdobyc pesel trzeba zameldowac malca :confused: a malec musi byc zameldowany z rodzicem ...i co niby mamy sie meldowac a po zdobyciu pesela wymeldowac zeby sie nie czepiali ?:baffled:
Z tego co wyczytalam na stronie konsulatu to nie musisz się meldować w Pl zeby wyrobić dziecku pesel, bo urzednik konsulatu wystąpi z wnioskiem o pesel za ciebie.

Karola nie trzeba meldowac malca w Polsce zeby dostac PESEL.
Juz tu kiedys bylo pisane , ze konsulat wyrabia takowy za odpowiednia oplata, wiec meldunek w Polsce niepotrzeby. :tak:

Ja wlasnie rozmawialam z mama przez telefon i w styczniu jedziemy do Hagi na wyrabianie dokumentow dla malego, bo tak to nigdzie sie stad nie mozemy ruszyc a M chcial do Polski na swieta leciec...
Kiedys chyba mozna bylo dziecko w paszport wpisac, ale teraz to juz inna bajka, wiec betalen, betalen... :tak:

Iskierko własnie prześledziłam stronke uwv i wyczytałam ze do zasiłku bezrobotnego biorą TYLKO zarobki, żadne chorobowe ani zasiłki nie wchodza w gre.... i co jeszcze wyczytałam ze pierwsze 2 miesiace zasiłu to 75% zarobków a dalsze miesiace w zaleznosci na jak długą sie dostanie to 70% .

reklama
He he kiedyś były dzieci jeszcze wpisywane do dowodów os...

Ayni jak można spytać to Twój synio ma obywatelstwo polskie?Czy po Twoim mężu ..lub podwójne...????

Mozna zdecydowalismy na obywatelstwo polskie. A czemu pytasz?

Pozwolicie , ze sie matka pochwali dzieciem :tak:

DSC07585.jpg

Bijna weekend!!!!

Do góry