reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

Dzien dobry!!

Ja jak zwykle o tej porze mam spokoj i czas dla siebie.
Co do tego podatu za auto to jestem taka wsciekla bo jak dwiedzili nas urzednicy to powiedzieli ze bedziemy mogle zalatwic wszytsko w Belastingu w Alkamar. Wczoraj pojechalismy do Alkmar zeby zaplacic a oni nas odeslali do Arhem na drugi koniec Holandii. Z oczywistych podowow nie pojechalismy tam i chcielismy zalatwic telefonicznie ale nie chca rozmawiac po angielsku. Dzisiaj mial dzwonic rano nam taki Holender i zalatwic to. Zobaczymy a podatku wyslo nam 380 euro na kwartal.

reklama
Witam z rana.
jak już pisalam na drugim wątrku mala ma katarek, a mnie cos boli w plecach, ale to skutki spania a małą w jednym lozku ...
Hej kobitki. Nie mam czasu na forum, bo ostatnio walczę z fochami mojej pociechy. Ostatnio coś ma humorki. A to mega gile w nosie, a to nie podoba jej się, że leży w łóżeczku i woli być ze mną, a to... brak przyczyny. Nie gorączkuje ani nic... no taki etap. Jak się nie wścieka, to się śmieje jak najęta i wsadza sobie piąstki do buzi albo moją rękę :-). No nic... idę oglądać Gesslerową.
Astrid moja mala tez tak ma. Rączki pcha do buzi i ślini się jak na ząbkowanie, czasem śpi po 15-20 minut, czasem nie chce pić z jednej wybranej piersi - humorzasta pannica, jak na raczka przystalo:-D
Wczoraj jednak pobila rekord spania, bo dwa razy w ciagu dnia spala po 3h:szok:.
Za to w nocy marudziła;-)
Anetko same problemy macie z tym autem. No i drogo ten podatek wam wyszedł, wspólczuję...

My za nasze auto musielibysmy placic okolo 470 e na kwartal ,wiec to odpada.Wole kupic inne auto.ANETKO ale macie kociol.

O masakra, straszne rzeczy piszecie z tymi autami. :szok::szok:
mnie maz ostatnio namawial na samochod, ale powiedzialam mu, ze lepiej jak sobie kupi nowy motocykl albo skuter bo nie pali tyle i nie kosztuje co samochod.
Na nowe autko z salonu nas nie stac, zeby miec gwarancje ze sie nie zepsuje od razu, a tak to same wydatki z samochodem, ubezpieczenie, podatek, przeglady i naprawy, czesci wymienne w Holandii to jednak nic taniego, w Polsce to jeszcze jakos ujdzie ale tutaj to trzeba miec czasem worek pieniedzy jak cos szlag trafi w samochodzie.

Nana i Anetka a od czego zalezy ten podatek ? Bo np 480 EUR za kwatal to przeciez prawie 2000 EUR na rok! To kazdy w Holandii tak placi , czy to zalezy od wagi czy wieku samochodu ? :eek: Czy to tylko przy przerejestrowaniu samochodu z PL?

Nana i Anetka a od czego zalezy ten podatek ? Bo np 480 EUR za kwatal to przeciez prawie 2000 EUR na rok! To kazdy w Holandii tak placi , czy to zalezy od wagi czy wieku samochodu ? :eek: Czy to tylko przy przerejestrowaniu samochodu z PL?
Ayni, osobiścied wydaje mi się ze dlatego ze ten samochód jest na polskich blachach. W przypadku przerejestrowania musieli by chyba jeszcze ponieśc większe opłaty...
ooo tak... w zuid-holland są najwyższe podatki !!
To też.
A tu macie tabelkę podatku na samochód (benzyna, rocznik 2000)
Wegenbelasting
ProvincieBedrag 3 maandenBedrag 12 maanden
Noord-Holland€ 133,00€ 532,00
Utrecht€ 137,00€ 548,00
Noord-Brabant€ 137,00€ 548,00
Flevoland€ 139,00€ 556,00
Zeeland€ 141,00€ 564,00
Limburg€ 141,00€ 564,00
Overijssel€ 141,00€ 564,00
Gelderland€ 144,00€ 576,00
Groningen€ 144,00€ 576,00
Friesland€ 145,00€ 580,00