reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Holandia

Dzien dobry!!

Ja jak zwykle o tej porze mam spokoj i czas dla siebie.
Co do tego podatu za auto to jestem taka wsciekla bo jak dwiedzili nas urzednicy to powiedzieli ze bedziemy mogle zalatwic wszytsko w Belastingu w Alkamar. Wczoraj pojechalismy do Alkmar zeby zaplacic a oni nas odeslali do Arhem na drugi koniec Holandii. Z oczywistych podowow nie pojechalismy tam i chcielismy zalatwic telefonicznie ale nie chca rozmawiac po angielsku. Dzisiaj mial dzwonic rano nam taki Holender i zalatwic to. Zobaczymy a podatku wyslo nam 380 euro na kwartal.

reklama
Witam z rana.
jak już pisalam na drugim wątrku mala ma katarek, a mnie cos boli w plecach, ale to skutki spania a małą w jednym lozku ...
Hej kobitki. Nie mam czasu na forum, bo ostatnio walczę z fochami mojej pociechy. Ostatnio coś ma humorki. A to mega gile w nosie, a to nie podoba jej się, że leży w łóżeczku i woli być ze mną, a to... brak przyczyny. Nie gorączkuje ani nic... no taki etap. Jak się nie wścieka, to się śmieje jak najęta i wsadza sobie piąstki do buzi albo moją rękę :-). No nic... idę oglądać Gesslerową.
Astrid moja mala tez tak ma. Rączki pcha do buzi i ślini się jak na ząbkowanie, czasem śpi po 15-20 minut, czasem nie chce pić z jednej wybranej piersi - humorzasta pannica, jak na raczka przystalo:-D
Wczoraj jednak pobila rekord spania, bo dwa razy w ciagu dnia spala po 3h:szok:.
Za to w nocy marudziła;-)
Anetko same problemy macie z tym autem. No i drogo ten podatek wam wyszedł, wspólczuję...

My za nasze auto musielibysmy placic okolo 470 e na kwartal ,wiec to odpada.Wole kupic inne auto.ANETKO ale macie kociol.

O masakra, straszne rzeczy piszecie z tymi autami. :szok::szok:
mnie maz ostatnio namawial na samochod, ale powiedzialam mu, ze lepiej jak sobie kupi nowy motocykl albo skuter bo nie pali tyle i nie kosztuje co samochod.
Na nowe autko z salonu nas nie stac, zeby miec gwarancje ze sie nie zepsuje od razu, a tak to same wydatki z samochodem, ubezpieczenie, podatek, przeglady i naprawy, czesci wymienne w Holandii to jednak nic taniego, w Polsce to jeszcze jakos ujdzie ale tutaj to trzeba miec czasem worek pieniedzy jak cos szlag trafi w samochodzie.

Nana i Anetka a od czego zalezy ten podatek ? Bo np 480 EUR za kwatal to przeciez prawie 2000 EUR na rok! To kazdy w Holandii tak placi , czy to zalezy od wagi czy wieku samochodu ? :eek: Czy to tylko przy przerejestrowaniu samochodu z PL?

Nana i Anetka a od czego zalezy ten podatek ? Bo np 480 EUR za kwatal to przeciez prawie 2000 EUR na rok! To kazdy w Holandii tak placi , czy to zalezy od wagi czy wieku samochodu ? :eek: Czy to tylko przy przerejestrowaniu samochodu z PL?
Ayni, osobiścied wydaje mi się ze dlatego ze ten samochód jest na polskich blachach. W przypadku przerejestrowania musieli by chyba jeszcze ponieśc większe opłaty...
ooo tak... w zuid-holland są najwyższe podatki !!
To też.
A tu macie tabelkę podatku na samochód (benzyna, rocznik 2000)
Wegenbelasting
ProvincieBedrag 3 maandenBedrag 12 maanden
Noord-Holland€ 133,00€ 532,00
Utrecht€ 137,00€ 548,00
Noord-Brabant€ 137,00€ 548,00
Flevoland€ 139,00€ 556,00
Zeeland€ 141,00€ 564,00
Limburg€ 141,00€ 564,00
Overijssel€ 141,00€ 564,00
Gelderland€ 144,00€ 576,00
Groningen€ 144,00€ 576,00
Friesland€ 145,00€ 580,00