reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

dzięki dziewczyna za odpowiedz- mam jeszcze jedno pytanie jesli was nie zamęczam chodzi mi o szkołe nauki holenderskiego dla mnie, jakiś kurs bo musze sie wziąć za siebie dodam ze nie mam narazie meldunku i cos prywatnego raczej wchodzi w gre. miałem w holandii zostac tylko na troche ale zapowiada sie mój pobyt na dłużej.

musisz poszukac czegos w okolicy, w venlo napewno jest duza oferta. ja zapisalam sie na kurs w Volksuniversiteit tam bylo cale centrum roznych kursow i na poczatku robili testy na ktory poziom maja wrzucic. Placilam jakies 150 EUR nie pamietam czy na semestr czy na rok , ale warto bylo, zajecia w grupie ok 15 osob z holenderskim docentem 2x tyg po 1,5 godziny , bardzo mi to pomoglo bo facet lecial z tematem i duzo sie rozmawialo. Naprawde wiele tej szkole zawdzieczam.

Mozesz tez chodzic na prywatne lekcje ale mysle, ze w grupie wieksza dyscyplina. W kazdym badz razie nie sa to jakies wielkie koszty , warto zainwestowac w siebie, to Ci sie przyda do konca zycia, kto wie , czy nie bedzie atutem w innym kraju nawet jesli nie bedziesz chciala tutaj zostac. zobacz , co znalazlam w venlo :

NT2 examtraining Dutch courses Venlo

NT2 - programma 2 | NT2-opleidingen | Gilde Opleidingen te Roermond, Venlo, Weert, Venray | ROC.nl

reklama
Witam was dziewczyny pisałam wcześniej czy któraś jest z venlo i postanowiłam do was dołączyć jestem w 7 miesiącu i mam termin na listopada bede rodzic w domu czy któraś tu rodziła w domu to chętnie poczytam o waszysz wrażeniach jestem w Holandii od 6 lat i jeżeli moge polecić szkole dla Pauliny to poleca Anete Martens jest nie droga a bardzo skuteczna duzo ludzi sie do niej zapisuje

Witajcie ,rozpoczelam szukanie pracy no i poki co porazka.Bylam dzis w dwoch biurach pracy ale nic nie maja dla mnie bo nie znam jezyka .Chcialabym sie zapisac do szkoly ale kasy brak.Bylismy tez u fizjoterapeutki ,powiedzialam jej o tym ze 3 tyg temu Tymek nie mogl chodzic.Troche sie niby przejela ale stwierdzila ze nie potrzeba wysylac go do specjalisty bo diagnoza niczego nie zmieni bo oni i tak swoje robia.Porazka ,pogadala ze mna Tymek sie pobawil i poszlismy.Nic ,wazne ze zdrowi jestesmy:-)

Dzieki Ayni ,wiesz mnie sie marzy pojscie na studia a do tego potrzebny jest papierek i znajomosc jezyka naprawde na dobrym poziomie.Na poczatek mam zamiar zaczac nauke u nauczyciela mojego meza .Do Ruigroka dzwonilam i pani mi powiedziala ze musze byc elastyczna i czesto pracowac po godzinach w nieunormowanym czasie pracy a skoro mam dziecko to nie bardzo.Wiem ,ze bez jezyka to ani rusz troche umiem ale tak naprawde to im chodzi o to ze maja prace ale dla holendrow.No ale nie poddaje sie napewno cos znajde

nana jakbys mieszkala blizej mnie to chetnie bym Ci z jezykiem pomogla za darmo, bo jestem juz w trakcie robienia kursu, po ktorym bede mogla starac sie o status tlumacza przysieglego, holenderskim posluguje sie na codzien juz ladnych kilka lat:-) no ale De Zilk to troszke kawalek ode mnie :(

Nana a co chcesz studiowac ? W sumie zaczac sie uczyc to mozesz juz dzis w domu, nie marnujac czasu, wtedy twoj cel bedzie coraz blizej niz dalej.

Ja bym chciala tez jakies opleding zrobic, ale najpierw musi moj m zrobic techniczny dyplom, ja tymczasem jeszcze posiedze z malym a jak on skonczy, to juz z papierkiem spokojnie dostanie lepsza posade bo wydatkow zwiazanych ze szkola na nas dwoje i dzieckiem nie uciagniemy jak narazie. Jego szkola to 1800 eur/rok, moja 1000
:baffled: Dopiero kiedy on dostanie dyplom, z czym wiaza sie wieksze zarobki, wtedy ja bede mogla isc do szkoly. Poki co sama nie wiem jakie opleiding zrobic, nie moge sie na nic zdecydowac zupelnie... Nie chce isc na uniwerek na 3 lata, mysle raczej o jakies szkole 1,2 letniej. nie wiem do czego ja sie nadaje :D za duzo talentow mam :D (zart)

Witam was dziewczyny pisałam wcześniej czy któraś jest z venlo i postanowiłam do was dołączyć jestem w 7 miesiącu i mam termin na listopada bede rodzic w domu czy któraś tu rodziła w domu to chętnie poczytam o waszysz wrażeniach jestem w Holandii od 6 lat i jeżeli moge polecić szkole dla Pauliny to poleca Anete Martens jest nie droga a bardzo skuteczna duzo ludzi sie do niej zapisuje

Aniulkaa26 ja rodzilam w domu... wspominam bardzo dobrze choc byl to spontan raczej a nie zaplanowany porod;-) napisze wiecej po poludniu bo robie sniadanko dzieciom i... do pracy:-)

Tak wogole to dzien dobry / choc u nas od 5.00 leje/:baffled:

O i ja mam pelno pomyslow co do edukacji,bardzo interesuje mnie np.praca w labolatorium .W pl chodzilam do szkoly chemicznej i bardzo mi sie spodobalo.
ALEXIA teraz to juz i czasu zabraknie na korepetycje bo malutka na swiecie.
Dzieki psychoterapi znow mam wiele pomyslow bo wczesniej to pojscie na spacer z Tymkiem to bylo wyzwanie.Mam tylko problemy z koncentracja i troche ciezko mi sie skupic nawet na czytaniu ksiazek a co dopiero nauka.

reklama
Do góry