dzięki dziewczyna za odpowiedz- mam jeszcze jedno pytanie jesli was nie zamęczam chodzi mi o szkołe nauki holenderskiego dla mnie, jakiś kurs bo musze sie wziąć za siebie dodam ze nie mam narazie meldunku i cos prywatnego raczej wchodzi w gre. miałem w holandii zostac tylko na troche ale zapowiada sie mój pobyt na dłużej.
musisz poszukac czegos w okolicy, w venlo napewno jest duza oferta. ja zapisalam sie na kurs w Volksuniversiteit tam bylo cale centrum roznych kursow i na poczatku robili testy na ktory poziom maja wrzucic. Placilam jakies 150 EUR nie pamietam czy na semestr czy na rok , ale warto bylo, zajecia w grupie ok 15 osob z holenderskim docentem 2x tyg po 1,5 godziny , bardzo mi to pomoglo bo facet lecial z tematem i duzo sie rozmawialo. Naprawde wiele tej szkole zawdzieczam.
Mozesz tez chodzic na prywatne lekcje ale mysle, ze w grupie wieksza dyscyplina. W kazdym badz razie nie sa to jakies wielkie koszty , warto zainwestowac w siebie, to Ci sie przyda do konca zycia, kto wie , czy nie bedzie atutem w innym kraju nawet jesli nie bedziesz chciala tutaj zostac. zobacz , co znalazlam w venlo :
NT2 examtraining Dutch courses Venlo
NT2 - programma 2 | NT2-opleidingen | Gilde Opleidingen te Roermond, Venlo, Weert, Venray | ROC.nl