reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

Dzien dobry!!!
Wczoraj korzystalam z pogody i zaraz po pracy spacerek byl-3 h i znow do pracy.A dzis szybko żurek gotuje i też na dwór.
Troszke Was doczytałam i widzialam ze piszecie o korzeniach,,,,juz kiedys pisalam ze jestem tez z opolskiego,,,,,a gwara taka jaka babcie rozmawialy juz niestety nie rozmawiam,ale z mama czy siostra co niektorych slowek uzywamy.Chce zeby Alex wiedzial troche o slazku i jezyku,dlatego go troszke uzywam.Moja tesciowa oczywiscie jest temu przeciwna bo uwaza ze poprawna polszczyzna powinno sie rozmawiac bo dziecko i tak bedzie dwu jezyczne ale mam to w d... .A moj maz po tylu latach tez sie juz troszke obeznal z nasza gwara,,,,a jest z wielkopolski.
Mi na szczescie udalo sie dowiedziec od babci o czasdach w ktorych dorastaly o wojnie itd.... lubilam sluchac ich opowiesci,,nie byly one wesole ale bardzo ciekawe.

Aniu i 7axe7 ogordki super,az zatesknilam za moim opolskim domkiem,,ale za miesiac jedziemy do tesciow na 3 dni i mojego taty na dwa...hura!!!!:-)
7axe7 a co Ci sie stalo przewialo Cie czy co???zdrowka
Sencilla chyba fajnie miec meza Czacha,oni sa takim wesolym narodem,,,,,mialam kiedys znajoma z Czech,ktora tutaj pracowala ale to bylo pare lat temu,fajna babka-do dzis ja wspominam.

Ostatnia edycja:
reklama
Witam!
Zagladam tu do was czasami i podczytuje, tylko jakos nie moge sie zebrac zeby zaczac pisac. Bo jak wiecie doskonale zycie mamy jest bardzo absorbujace! :tak: Na pocztku bylam przerazona czy sobie poradze i jak to bedzie ale teraz juz wszystko ogarniam i jest super :)
Mam pytanie moja gwiazda zlapala katarek ode mnie, czyscimy nosek grucha ale mala tego nienawidzi i drze sie jak opentana, w nocy robilam jej inchalacje tzn postawilam miske z wrzadkiem i kilkoma kroplami olejku mietowego pod lozeczkiem zeby jej sie slepiej oddychalo. Poradzcie do moge jeszcze jej zrobic?

dzien doberek!

axe ja mam to samo od dwoch dni:zawstydzona/y:.... wlasnie sie dokopalam do mojego preparatu bo samo nieprzejdzie chyba:baffled: juz go kiedys stosowalam i ...pomaga od reki - w aptece bez recepty dostaniesz... to jest w sprey'ü:tak:<-- tez sie zdziwilam ale najwazniejsze ze jest skuteczniejszcze od masci czy plastrow - nazywa sie Refleks spray - aptekarka mi poradzila jak juz nic nie pomagalo i chodzilam jak robokop:-)

Ja wlasnie kawke koncze, pranko sie juz suszy na ogrodku - do pracy mam na 13.00 wiec ide nadrobic zaleglosci w prasowaniu...

milego dnia

Witam!
Zagladam tu do was czasami i podczytuje, tylko jakos nie moge sie zebrac zeby zaczac pisac. Bo jak wiecie doskonale zycie mamy jest bardzo absorbujace! :tak: Na pocztku bylam przerazona czy sobie poradze i jak to bedzie ale teraz juz wszystko ogarniam i jest super :)
Mam pytanie moja gwiazda zlapala katarek ode mnie, czyscimy nosek grucha ale mala tego nienawidzi i drze sie jak opentana, w nocy robilam jej inchalacje tzn postawilam miske z wrzadkiem i kilkoma kroplami olejku mietowego pod lozeczkiem zeby jej sie slepiej oddychalo. Poradzcie do moge jeszcze jej zrobic?

wyczysc jej nosek sola fizjologiczna - bedzie lepiej spac bo ulatwia oddychanie -kupisz w Kruidvacie albo Etosie...

Dosris mi sasiadka poradzila domowy sposob-przekroic cebule na pol i polozyc pod lozeczko w miseczce.Nie probowalam jeszcze ale musze dzis zrobic bo moj maly tez ma katarek.Ona mi moiwila ze do tej pory tak robi jak jest przeziebiona,a z kolei lekarka tutaj mowila ze przekroic cebule na pol i dawac dziecku powachac!zdrowkaA!!

Dosris mi sasiadka poradzila domowy sposob-przekroic cebule na pol i polozyc pod lozeczko w miseczce.Nie probowalam jeszcze ale musze dzis zrobic bo moj maly tez ma katarek.Ona mi moiwila ze do tej pory tak robi jak jest przeziebiona,a z kolei lekarka tutaj mowila ze przekroic cebule na pol i dawac dziecku powachac!zdrowkaA!!

z takich metod ja wole z obranego czosnku zrobic korale i owinac szczebelki blisko glowki - dziala inhalacyjnie :tak::-D

Co do korzeni to u mnie jest smiesznie! Moja babcia pochodzi spod Czestochowy a dziadek z Wronek (jak sie poznali nie mam pojecia) na poczatku malzenstwa mieszkli w Kostrzyniu nad Odra, tam urodzil sie moj wujek, pozniej troche mieszkali pod czestochowa ale moja prababcia poradzila im zeby uciekali na wschod bo bali sie wojny. I tak wyladowali na wschodzie tam urodzil sie moj tata i tak juz tam zostali.
My z wyjazdami do pl to mamy przekichane bo ja jestem z podlasia a moj z opolskiego i dzieli nasze domy rodzinne ok 600km! Tak wiec jak jedziemy to polowe urlopu spedzamy w aucie. Z noclegiem u mnie nie ma problemu bo rodzice maja dom, i zadne z rodzenstwa juz tam nie mieszka. Z kolei tesciowie mieszkaja w bloku na 10 pietrze w 2pokojowym mieszkaniu i na dodatek siostra mojego mieszka jeczsze u rodzicow tak wiec jak przyjezdzamy to sa kombinacje alpejskie ze spaniem! W tym roku nigdzie nie jedziemy na wakacje tak wiec spokoj bedzie, moze wybierzemy sie na Boze Narodzenie tylko przeraza mnie ta podroz tyle godz z malym dzieckiem do mnie jedzie sie ok 17 godz!

Dzis znowu jest taka piekna pogoda i boje sie troche isc z nia na dlugi spacer, tylko pieska wyprowadzimy na krociutki spacerek i zostaniemy w naszym ogrodeczku, bo taki niewielki jest. :-D Moze nawet go troche ogarne bo juz jakies mlecze sie pojawily.

reklama
Ja tez nie przepadam za cebula,tez ja dzis poloze,a jak nie pomoze to zrobie te korale z czosnku.A co odleglosci to my tez mamy od tesciow do mojego taty ponad 400 km,i teraz postanowilismy to przejechac w nocy,nie wiem czy da rade po polskich dziurach,bo w nocy to ich nie zobaczymy a czy dojedziemy w calosci???ale z maluszkiem w dzien nie chcemy bo bardziej go wymeczymy.Mam pytanko kiedy wkladalyscie dzieci do fotelikow z grupy 1 bo jak pojedziemy pod koniec kwietnia to Alex bedzie mial prawie 10 miesiecy i raczej juz w tym od 9-18 pojedziemy tylko tyle ze jak zasnie to niewygodnie chyba,co??

Do góry