reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

reklama
Większe możliwości....
W chwili obecnej, po nagonce Wildersa jak pokazujesz polski dowód/paszport to możesz się pożegnać z wieloma rzeczami - kontrakt na dom, samochód, abonament telefoniczny itp. Bez obywatelstwa zawsze będziesz tu przez niektórych traktowana jak człowiek drugiej kategorii i zawsze możesz dostać nakaz opuszczenia Holandii z byle powodu

Przez niektórych...dobrze napisane, w Amsterdamie nigdy tego nie odczułam. Pokazujemy swoją Polskść z mężem na każdym możliwym kroku i jesteśmy dumni że mamy takie pochodzenie. Na szczęście w Amsterdamie coraz więcej polaków pracuje na poważnych stanowiskach i są doceniani.
Samochód??? Ale że jak? że sprzedać nie chcą?
Holendrzy jak tylko poczują pieniążki to sprzedają auto,wynajmą mieszkanie i jeszcze szmpana i czekoladki dadzą...

Co do tego całego Wildersa to on ogólnie obcokrajowców nie lubi i akurat na Polaków trafiło że nagonkę robi...a sam jest "mieszany"(indonezyjczykiem)...

Ostatnia edycja:
Sprawa z Wildersem jest na tyle pikantna ze on juz mial sprawe w sadzie za ten idiotyczny film Fitna o muzulmanach, wywinal sie jak rybka :-)swoja droga dziwne, ze chodzi jeszcze zywy, chyba bez ochrony sie nie rusza. Poza tym Geercio ma zone ... WEGIERKE! ciekawe czemu jej nie chcial pogonic? Albo czemu ona jego jeszcze nie pogonila ? !

Wiecie co mi tam jakos jeszcze nikt nie odmowil niczego, mam konto w banku, dom z ogrodkiem ze spoldzielni , jakbym chciala to dostalabym karte kredytowa, ale nie wzielam. Jak bookowalam stad last minute wakacje to sciagneli mi platnosc z konta 2 tygodnie po powrocie
:-)nikt sie nie bal, ze jestem Polka i zamkne konto i uciekne, moze inaczej na ludzi sie patrzy , ktorzy nie znaja jezyka, wtedy Holendrom latwiej wcisnac kazda glupote, bo taka osoba raczej z nimi za duzo nie podyskutuje. Kiedys moze 3 lata temu bylam ze znajomym polakiem pomoc mu zalozyc konto, mowilam wtedy tylko po angielsku, facet wzial sofinumer i numer komorki i powiedzial, ze zadzwonia, aby umowic sie na spotkanie w celu zalozenia konta , oczywiscie nie zadzwonil nigdy. Tamten zas kazal mi go ponaglic, a pan z banku na to, ze teraz na zalozenie konta trzeba czekac okolo miesiaca i lepiej zebysmy poszli do konkurecji (sam wskazal banki) . :-Dchociaz z tego co wiem to teraz juz otwieraja bez problemu.

Witam was:-) Chciałam się przywitać, wczoraj dołączyłam do waszego grona :-) Mieszkam w Holandii, w Hadze:) To moja pierwsza ciąża i ze względu na tutejsze zwyczaje i troszeczkę inne podejście do ciężarnych jestem pełna obaw ale zarazem dobrej myśli :-) pozdrawiam cieplutko:tak:

Hejka!
Iguana bylam wczoraj na chwilke,ale dziekuje za pamiec,a Janek to chyba juz taki jak Alex,szybko rosnie.
Większe możliwości....
W chwili obecnej, po nagonce Wildersa jak pokazujesz polski dowód/paszport to możesz się pożegnać z wieloma rzeczami - kontrakt na dom, samochód, abonament telefoniczny itp. Bez obywatelstwa zawsze będziesz tu przez niektórych traktowana jak człowiek drugiej kategorii i zawsze możesz dostać nakaz opuszczenia Holandii z byle powodu
NIe wiem gdzie cos takiego ma miejsce,przynajmniej tutaj gdzie ja mieszkam to wszytsko moge zalatwic i nie tylko z paszportem,ale rowniez i z dowodem-ostatnio zakladalam szwagrowi konto na dowod i nie ribili zadnych problemo,w geemente tez wszystko mozna zalatwic.A z tym nakazem to raczej tez nie prawda,dlaczego by mieli z powodu tego ze masz polski paszport dac Ci nakaz opuszczenia kraju???

Witam was:-) Chciałam się przywitać, wczoraj dołączyłam do waszego grona :-) Mieszkam w Holandii, w Hadze:) To moja pierwsza ciąża i ze względu na tutejsze zwyczaje i troszeczkę inne podejście do ciężarnych jestem pełna obaw ale zarazem dobrej myśli :-) pozdrawiam cieplutko:tak:
Witam,powodzenia i GRATULACJE!JAk masz jakies pytania to pisz,z checia pomozemy...:-)

A ja musze uwazac troszke bardziej na maluszka bo wkladam go codziennie na chwilke do chodzika i wczoraj zaczal mi szafki otiwerac i chcial wyciagnac karte z dekodera,musialam zrobic przemeblowanie....
milego dnia ide cos porobic

Dzień dobry :)
Witam Cię Barbarita!
AnnaJ chciałabym byc dumna z mojej Polskości... Niestety nie jestem.. Kocham moje miasto rodzinne ale samą Polskę nie bardzo...
Co w niej dobrego oprócz pięknych miejsc? Szlag mnie trafia jak sobie pomyślę, że muszę żyć z dala od rodziny!
ANP uważaj z chodzikiem. Ja moją dosłownie dawałam 2x w tygodniu po 15 min i skubana długo chodziła na palcach :) czasem dalej się zapomina! :)

przypomniał mi się artykuł we fr. gazecie:

Polska.
Oto znajdujemy się w świecie absurdu. Kraj, w którym co piąty mieszkaniec stracił życie w czasie drugiej wojny światowej, którego 1/5 narodu żyje poza granicami kraju i w którym co 3 mieszkaniec ma 20 lat. Kraj, który ma dwa razy więcej studentów niż Francja, a inżynier zarabia tu mniej niż przeciętny robotnik. Kraj, gdzie człowiek wydaje dwa razy więcej niż zarabia, gdzie przeciętna pensja nie przekracza ceny (!) trzech par dobrych butów, gdzie jednocześnie nie ma biedy a obcy kapitał się pcha drzwiami i oknami. Kraj, w którym cena samochodu równa się trzyletnim zarobkom, a mimo to trudno znaleźć miejsce na parkingu. Kraj, w którym rządzą byli socjaliści, w którym święta kościelne są dniami wolnymi od pracy (!)
Cudzoziemiec musi zrezygnować tu z jakiejkolwiek logiki, jeśli nie chce stracić gruntu pod nogami. Dziwny kraj, w którym z kelnerem można porozmawiać po angielsku, z kucharzem po francusku, ekspedientem po niemiecku a ministrem lub jakimkolwiek urzędnikiem państwowym tylko za pośrednictwem tłumacza.
Polacy..! Jak wy to robicie..?

Ostatnia edycja:
Barbarita, witaj. Kolejna Babka z Hagi. Niedługo i ja tam się przenoszę;-)

A co do obywatelsta holenderskiego...to ja nie potrzebuję, bo tutaj nie zamierzamy zostać na stałe. Natomiast jeśli chodzi o stosunek Holendrów do Polaków, to niestety odczułam. Już zresza o tym pisałam. Jak szukaliśmy mieszkania jeszcze jakiś czas temu, bo uczelnia grymasiła z pomocą (w końcu pomogła), to jak słyszeli że Polak....różnie reagowali. Dopiero jak mąż pokazywał, że uczy na uczelni i w szanowanym instytucie to inaczej patrzyli. Jak jestem u lekarza, dentysty czy innego mądralińskiego....to też jak się zapyta.... skąd jestem? Reakcja na "z Polski" jest czasem dość zabawna. Mina zniesmaczenia, zmieszania....krótka cisza, zero komentarza:baffled:

Iskierka, a co do Wildersa....to ja bym go do Palikota nie porównywała....bo akurat z Palikotem to ja się w wielu punktach zgadzam. Dla mnie to zdecydowanie mu bliżej do Jarka "Oszołoma" Kaczyńskiego.

Hhehehhehehe Iguana dokładnie myślę tak samo jak Ty - Jak dla mnie Donaldinio i Kaczyński to debile i nie powinno ich wogóle być w naszym rządzie! :) Ale Ci dobrze z tymi dziewuchami w Hadze... :)
Ja kobiecie co przyszła do nas na mieszkanie w sprawie Miśki w prost zadałam pytanie czy to prawda, że Holendrzy nie lubią Polaków hahahahahahah. BYła w szoku ale odpowiedziała mi, że ją to przeraża, że np żyje 10 Polaków w jednym domu i robią jeden wielki sajgon. :)
Sencilla Kochana jak się czujesz????????????????????????????????? :)

moje dziecko już śpi... eheheheh...

reklama
Dzien dobry!
Jak zwykle 5 stron do czytania.
Wczoraj juz nie bylam w stanie wejsc na forum bo dopadl mnie taki bol glowy ze poszlam o 19.30 do lozka. Niestety wstalam z takim samym bolem ;-(

Musze sie pochwalic bylismy wczoraj ogladac te mieszkanie socjalne i bylo bardzo fajne. Dzisiaj zadzwonimy do spoldzielni i zobaczymy czy ktos sie jeszcze zdecydowal na nie.

Witam Barbarita :-)
Juz nie pamietam co czytalam i co chcilam napisac.

Do góry