reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

Witam ,sloneczko pieknier swieci za oknem ,ptaszki spiewaja tylko troche chlodno..jeszcze:-)

Barbarita witam i gratuluje blogoslawionego stanu:tak:

W moim bloku jest pare mieszkan socjalnych .W dwoch mieszkaja mlodzi ludzie z dziecimi ,nie pracuja maja po 2 dzieci i siedza na socjalu :baffled:Zdrowi ,mlodzi ludzie i nikt im nie kaze do pracy isc:no:Wiec niech sie partia nie dziwi ,ze wola siedziec w domu i pic piwo:wściekła/y:
No ale coz mysle ,ze Widersowi kiedys przejdzie i sie przyczepi do innej nacji.. Co do nasze polityki to jest temat rzeka , ja to bym wywalila wszystkich liderów i ich przydupasów a dopuscilabym mlode ,swierze umysly:tak::tak: palikota tez nie trawie:no::cool2:

Zrobilam sobie na sniadanie serek bialy z rzodkiewka,pomidorkiem i cebulka mmmmmmmmmniam:-D

reklama
bry...
Ja juz wizyte u domowego zaliczylam i ...mam skierowanie do fachowca od kregoslupa hihi... cos mnie ostatnio dysk boli..:zawstydzona/y: i rece mi w nocy cierpna...
Ja tez sie nie wstydze ze jestem Polka:-) i tez to zawsze podkreslam jak tylko moge... mam holenderskie prawko i nigdy nikt nie robil problemow przy kontach, telefonch na abonament itp... dom tez mam z ogrodkiem i nawet sie nie zapytali skad jestesmy:-)
Witamy naowa forumowiczke... z nami nie zginiesz!
Axe ten artykul tez juz czytalam na Fb - niezle nie?:cool2:

Dzis ma byc 17 stopni...lece pic kawke z mama - a potem o 13 do pracy! Milego dnia......

Aniahaven widzę, że masz to samo co moja Mama - też jej ręcę cierpną... ucisk na nerwy masz. Przydałby się masaż i ćwiczenia :) a artykuł kosmiczny...

Miłego dnia dla Was :) Jest pięknie! KOCHAM WIOSNĘ (póki nie mam alergii....)

ANIAHAVEN ja tez mam ten problem juz o kilku lat ,rece mi drentwieja ,mam skrzywienie krgeoslupa.W polsce mialam fizjote.masaze ,lampy lepiej bylo na jakis czas.TU tez nylam na fizjo ,dziewczyna ponaciagala mnie troche i tez lepiej.Powodzenia.CHodzik odradzam ,wszyscy odradzaja.Nasz Tymek bez chodzika ciagle na palcach staje ,no i jakbym mu jeszcze chodzik dolozyla ...No ale jak sie malucha na troszke da to tez nie tragedia.

Sprawa z Wildersem jest na tyle pikantna ze on juz mial sprawe w sadzie za ten idiotyczny film Fitna o muzulmanach, wywinal sie jak rybka :-)swoja droga dziwne, ze chodzi jeszcze zywy, chyba bez ochrony sie nie rusza. Poza tym Geercio ma zone ... WEGIERKE! ciekawe czemu jej nie chcial pogonic? Albo czemu ona jego jeszcze nie pogonila ? !

Wiecie co mi tam jakos jeszcze nikt nie odmowil niczego, mam konto w banku, dom z ogrodkiem ze spoldzielni , jakbym chciala to dostalabym karte kredytowa, ale nie wzielam. Jak bookowalam stad last minute wakacje to sciagneli mi platnosc z konta 2 tygodnie po powrocie
:-)nikt sie nie bal, ze jestem Polka i zamkne konto i uciekne, moze inaczej na ludzi sie patrzy , ktorzy nie znaja jezyka, wtedy Holendrom latwiej wcisnac kazda glupote, bo taka osoba raczej z nimi za duzo nie podyskutuje. Kiedys moze 3 lata temu bylam ze znajomym polakiem pomoc mu zalozyc konto, mowilam wtedy tylko po angielsku, facet wzial sofinumer i numer komorki i powiedzial, ze zadzwonia, aby umowic sie na spotkanie w celu zalozenia konta , oczywiscie nie zadzwonil nigdy. Tamten zas kazal mi go ponaglic, a pan z banku na to, ze teraz na zalozenie konta trzeba czekac okolo miesiaca i lepiej zebysmy poszli do konkurecji (sam wskazal banki) . :-Dchociaz z tego co wiem to teraz juz otwierzaja bez problemu.

Na jakieś chamstwo natrafiliście. Ja się póki co posługuję tylko angielskim in nikt do tej pory nie potraktował mnie inaczej. Konto w ABN załatwiłam w 10 minut, internet też i inne sprawy. U lekarza mi powtarzali sto razy, żebym czasem dobrze zrozumiała. Moja wcześniejsza położna z Delft, jak mi dawała ulotki o ciąży, to się razem śmiałyśmy, że języka się przy okazji pouczę. Mieszkam obecnie w dzielnicy Delfshaven i tutaj jest masa muzułmanów, hindusów, no i trochę Polaków, więc może też trochę jest inaczej, ale w Delft (gdzie właśnie załatwiałam takie sprawy po przyjeździe do NL, jak konto bankowe) byli zazwyczaj sam Holendrzy i jakoś nikt nam samochodu nie spalił. Raz mnie jedna Holenderka do domu odwiozła, jak zasłabłam w sklepie (w Delft), a miała z 60 lat. Jedynie, co mnie obecnie śmieszy, to miny niektórych muzułmanów, jak chodzę sama po ulicy. Widocznie u nich kobitki z brzuchem chodzą z obstawą.

Mnie, jak się pytali, skąd jestem i mówiłam, że z Polski, to była zazwyczaj miła reakcja, w stylu "o ładny kraj". Inna reakcja, to "acha, ok" i zawsze jakoś rozładowywałam zobojętnienie tekstem: "dlatego moje panieńskie nazwisko jest takie trudne do wymówienia" i robiło się wesoło. Raz, jak mi panowie wnosili pralkę do domu i się spytali, skąd jestem, to ich reakcja: "oo super, Krakow, Wasaw, ładnie tam"

Cześć Barbarita :), spoko, też byłam przerażona i czasem nadal jestem. Walczę z tym skutecznie.

Ostatnia edycja:
Witam
jak zobaczylam to slonce to odrazu chce sie zyc :-) zaraz pranie zrobilam i juz jedne ide wywiesic, chyba bede miec aktywny dzien :tak:
na dole M. juz trzaska talerzami wiec ide tez zjesc sniadanko, Karola i tez zrobie sobie serek ze szczypiorkiem mmmmm pycha
Axe swietny ten artykul i w 100% sie zgadza
Anetka to pewnie bedzie was jeszcze czekac przeprowadzka :-)
Aniu moze pojdziesz na jakies fizykoterapie, wymasuja wyklepia i bedziesz jak nowa:-D
milego dzionka 4all

Na chamstwo to natrafilam na stronie POROD W HOLANDII czytalyscie?Mi to rece opadly
Ja chyba odznaczę tamten wątek, bo nie lubię kłótni o byle co. Powinnyśmy się wspierać i sobie doradzać, szczególnie te osoby, które tu mieszkają dłużej.

Ja jadłam chlebek z tureckiej piekarni z dżemem truskawkowym z Lidla, mniam :D

7axe7 widze ze masz alergie. Ja podobnie jak ty kocham wiosne do czasu jak alergia sie nie zacznie. Musze przyznac ze tutaj w Holandii moja alergia jest troszke slabasza niz w PL ale jak bylam w zeszlym roku w maju w Pl to byla tragedia. A bierzesz moze jakies leki? Bo ja w takim najgorszym okresie to krople do oczu i jakies tabletki bralam ale teraz to nie wiem jak bedzie.

reklama
Stopień bezrobocia w Holandii jest jednym z najniższych poziomów w całej Unii Europejskiej. Na dzień 30 września 2011 roku wynosi on zaledwie 4,4 procent. W ubiegłym roku wynosiło ono 3,5 procent.W strefie euro bezrobocie utrzymuje się niezmiennie od lipca b.r.Najmniejszym bezrobociem może pochwalić się Austria, bowiem tam stopa bezrobocia wynosi 3,7 procent.Dane o bezrobociu w krajach Unii Europejskiej podało Biuro Statystyczne Unii Europejskiej.

Do góry