reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

Hej kobietki!
Dzis prawie poklocilam sie z mama,ostatnio nie mozemy sie cos dogadac,nie wiem czemu.

7axe7
szybko Ci zlecialo,a mialysmy na skyp jeszcze pogadac a Ty zaraz jedziesz.
Anetka my jechalismy do Pl jak Alex mial 5 miesiecy,za miesiac znow jedziemy i wtedy bede mu chciala dowod wyrobic,bo nie bede musiala do Haagi jezdzic co roku.A jak pojedziesz wypelnisz wniosek i poprosic to za doplata Cio na poczekaniu,chyba w godzine lub dwie paszport wyrobia dla dzidzi.Ja czekalam miesiac ale wtedy on innych w kolejce to uslyszalam (jak skladalam wniosek) ,i teraz kumpeli powiedzialam i ona odrazu dostala,niestety nie wiem ile musiala doplacic.

Widze ze temat chrztu ciagle jest,,,,ja to tez sie ciagle zastanawiam,bo jedziemy za miesiac do Pl na chrzest meza bratannicy-ktora ma miesiac a nasz Alex ma ponad 8 i bez chrztu.Ale mysle nadal o holenderskiej parafi,,,,musze zajsc na plebanie tutaj ktoregos dnia,bo juz pytalam sasiadek i jedna psasiadka z Pl tez tu chrzcila,powiedziala ze za darmo i bez problemu,a nie jakies cenniki (darmozjady)...sorki ale takie moje zdanie.Nie mowie o ksiedzach polskich tutaj bo biorac tutaj nauki przedmalzenski nie musielismy nic placic.Ale bedac u mojego ksiedza w Pl po papriery do slubu-to znaczy pozwolenie na slub w innej parafii powiedzial mi ze juz mnie wypisal i nie mam w Pl parafi,,,ale jak zobaczyl koperte to zaraz milszy sie zrobil i szybciutko wypisal co musial...taki to ksiadz!!!!:szok: ja zaraz do pracy,,zaliczylismy spacerek ,,,,milego wieczorku

reklama
Hej kobietki!
Dzis prawie poklocilam sie z mama,ostatnio nie mozemy sie cos dogadac,nie wiem czemu.

7axe7
szybko Ci zlecialo,a mialysmy na skyp jeszcze pogadac a Ty zaraz jedziesz.
Anetka my jechalismy do Pl jak Alex mial 5 miesiecy,za miesiac znow jedziemy i wtedy bede mu chciala dowod wyrobic,bo nie bede musiala do Haagi jezdzic co roku.A jak pojedziesz wypelnisz wniosek i poprosic to za doplata Cio na poczekaniu,chyba w godzine lub dwie paszport wyrobia dla dzidzi.Ja czekalam miesiac ale wtedy on innych w kolejce to uslyszalam (jak skladalam wniosek) ,i teraz kumpeli powiedzialam i ona odrazu dostala,niestety nie wiem ile musiala doplacic.

Widze ze temat chrztu ciagle jest,,,,ja to tez sie ciagle zastanawiam,bo jedziemy za miesiac do Pl na chrzest meza bratannicy-ktora ma miesiac a nasz Alex ma ponad 8 i bez chrztu.Ale mysle nadal o holenderskiej parafi,,,,musze zajsc na plebanie tutaj ktoregos dnia,bo juz pytalam sasiadek i jedna psasiadka z Pl tez tu chrzcila,powiedziala ze za darmo i bez problemu,a nie jakies cenniki (darmozjady)...sorki ale takie moje zdanie.Nie mowie o ksiedzach polskich tutaj bo biorac tutaj nauki przedmalzenski nie musielismy nic placic.Ale bedac u mojego ksiedza w Pl po papriery do slubu-to znaczy pozwolenie na slub w innej parafii powiedzial mi ze juz mnie wypisal i nie mam w Pl parafi,,,ale jak zobaczyl koperte to zaraz milszy sie zrobil i szybciutko wypisal co musial...taki to ksiadz!!!!:szok: ja zaraz do pracy,,zaliczylismy spacerek ,,,,milego wieczorku

My będziemy jechać z dzidzią, jak będzie miała pół roku, czyli na Boże Narodzenie. Jeśli urodzi się tu, to będzie miała holenderskie obywatelstwo, co oznacza holenderski paszport, więc chyba nie muszę jeździć do Hagi, do ambasady, tylko to załatwić...no właśnie, gdzie?

My daliśmy księdzu w PL chyba z 400zł i też coś nam pod koniec marudził, że mało, że coś tam. Olaliśmy go i sobie odpuścił. Najgorszy był organista, facet koło 100lat. Daliśmy mu kasę, żeby tylko robił oprawę do słów księdza, bo pieśni śpiewał nam znajomy zespół. Dostał 50zł i jak spytał ile tam jest w kopercie (bo facet niewidomy), to powiedział, że mało i że bierze nie mniej, niż 100zł... no ja pierniczę, miał szczęście, że my dobrze wychowani i mu tylko powiedzieliśmy, że na więcej nas nie stać. Jakbym potrafiła być chamska dla takich ludzi, to bym mu wygarnęła, co myślę. Zdziercy.

Ostatnia edycja:
My będziemy jechać z dzidzią, jak będzie miała pół roku, czyli na Boże Narodzenie. Jeśli urodzi się tu, to będzie miała holenderskie obywatelstwo, co oznacza holenderski paszport, więc chyba nie muszę jeździć do Hagi, do ambasady, tylko to załatwić...no właśnie, gdzie?
Astrid, masz męża Holendra? Bo jeśli nie, to niestety, ale twoje dziecko nie będzie miało holenderskiego obywatelstwa, a polskie....

Astrid198 iskierka ma racje z tym obywatelstwem, ale chyba kiedys tam (dawno dawno temu) bylo tak ze tam gdzie dziecko sie urodzi takie ma obywatelstwo ...
U mnie tylko ja mam polskie, Lucy ma po moim holenderskie a ja z racji tego ze nie mamy slubu to mam polskie, ale narazie mi sie niespiszy, ja osobiscie nie potrzebuje holenderskiego obywatelstwa ale dla corci mi zalezalo, wkoncu bedzie tutaj zyc...
A wiecie wlasnie jak to jest po slubie?? Tez dostane obywatelstwo holenderskie?? Sencilla Ty masz tutejszego meza, wiesz ja to jest??

Nie? Ja słyszałam, że musi mieszkać na terenie kraju minimum 3 miesiące, żeby dostać obywatelstwo :szok:.
Wiesz, ja się nie będę sprzeczać na ten temat, ale skoro obydwoje rodzice są Polakami to niby z jakiej racji ich nowonarodzone dziecko miałoby dostać obywatelstwo holenderskie?
Aby rozwiać wszelkie wątpliwości należało by sprawdzić informacje na stronie Ambasady lub do nich zadzwonić i zapytać.
Ja mam trochę większy problem, bo my z mężem nie mamy paszportów, posługujemy się tylko i wyłącznie dowodami osobistymi, w PL nie mamy już zadnego meldunku i powoli zaczynają się schody. Na holenderskie obywatelstwo na razie nie mamy szans (język i egzaminy), nasze dowody osobiste i paszporty dzieci tracą ważność w 2013 i 2014 roku no i trzeba będzie coś postanowić w tym względzie - albo wyrobić paszporty przez Polską Ambasadę i przy okazji wyrobić też paszport dla noworodka, albo jechać specjalnie do Polski w tym celu...
Z tym, że paszport dla dziecka i tak będę musiała wyrobić tutaj, w NL.

dziecko narodzone tutaj moze dopiero konczac 18 lat zadecydowac jakie chce miec obywatelstwo. zadne mieszkanie tu 3 miesiace czy nawet 13 lat. jesli jedno z rodzicow nie jest holendrem lub nie ma holenderskiego paszportu, to dziecko tez automatycznie dostaje polski paszport. w holandii nie obowiazuje prawo ziemi tylko prawo krwi. to nie anglia :p

Ja mam meza czecha,nie holendra. Na pewno nie jest tak,ze dziecko urodzone tutaj ma obyw.holend.takie prawo jest tylko w usa i chyba w nowej zelandii.

Dziewczyny w całej UE obowiązuje prawo krwi...czyli jak dwoje Polaków-to dziecko Polak! W USA prawo ziemi- czyli nie ważne kto urodzi-dziecko obywatel USA.Prawo ziemi obowiązuje jeszcze w Kanadzie i kilku państwach Ameryki Południowej

A tak z ciekawości pytam po co Wam obywatelstwo holenderskie???

Astrid szczepionka na HPV dla "takich starych bab" jak my już nie ma sensu. Szczepić należy przed rozpoczęciem współżycia płciowego...czyli dla nas już za późno.

Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczyny, czytałyście wiadomości?
Tragiczny wypadek w Szwajcarii, wśród tych dzieci było 10 Holendrów i 1 Polak..... Makabra...

Teraz właśnie oglądam TVN - wśród zabitych jest 7 Holendrów, polskie dziecko jest poważnie ranne....

Ostatnia edycja:
Do góry