reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

AnnaJ007 ja uwazam ze jest troche plusow tego obywatelstwa, ja go niepotrzebuje ale mysle ze mojemu dziecku moze sie przydac skoro ostatnio tak glosno o niegatywnym nastawieniu do polakow, tutaj ja wychowam, tutaj bedzie zyc wiec niech ma to obywatelstwo... Ale jakbym nie miala takiej mozliwosci to tez bym tak nieubolewala nad tym, wkoncu jestesmy w UE...

A mnie tez cos glowa dzisiaj boli, albo zatoki... sama niewiem...

reklama
O hejka, ale żeście się rozpisały , nie mogłam uwierzyc że tyle stron do czytania :)

Co do Kościoła to my też nie chodzimy, szkoda że msza w Hadze jest tylko rano bo popołudniu napewno wybrałabym sie chociaz raz na jakiś czas, ale nie wyobrażam sobie nie chrzcić dziecka :) Z czasem ono samo dokona wyboru , w co wierzy....

Mnie coś dzisiaj od rana w krzyżu łupie, jak stara baba siąde i podnieść sie nie moge , w pracy ledwo nogami przebierałam ;)

Do dziewczyn które brały lub biorą tabletki antykoncepcyjne, czy tutaj robi sie jakieś badania zanim lekarz przepisze tabletki?? Czytałam ze prawidłowo powinno sie robić poziom hormonów i próby wątrobowe.... ale z tego co słysze w praktyce chyba zadko to sie zdarza.... Przepisuja na pałę a potem dobieranie metoda prób i błędów, ja za pierwszym razem sie strasznie zraziłam, ale nie ukrywam ze po urodzeniu zalezy mi na troche skuteczniejszej antykoncepcji.

Tak ja dziewczyny pisaly w holandii jest prawo krwi:tak: Co do paszportu [po slubie to tez nie wiele slub zmienia:no: Trzeba zdac egzamin i jezyk znac i jak sie nie myle to trzeba mieszkac 5 lat w pl (ale to nie jestem pewna) i to jest drogi interes :baffled:

Wlasnie teraz ogladam wiadomosci o tym wypadku autokaru ,az mam ciarki nawet na buzi :-:)-(szok ,normalnie:-:)no:
Sencilla jak twoja glowa?

Sencilla, to dobrze, bo też miałam właśnie się o to Ciebie zapytać.

A gdzie jest anp? Czy coś mi umknęło?

Janek już wykąpany i ululany. A tutaj zdjęcia mojego "Czerwonego kapturka":-D
DSC_0040.jpgDSC_0042.jpgDSC_0039.jpg

Dziewczyny w całej UE obowiązuje prawo krwi...czyli jak dwoje Polaków-to dziecko Polak! W USA prawo ziemi- czyli nie ważne kto urodzi-dziecko obywatel USA.Prawo ziemi obowiązuje jeszcze w Kanadzie i kilku państwach Ameryki Południowej

A tak z ciekawości pytam po co Wam obywatelstwo holenderskie???

Astrid szczepionka na HPV dla "takich starych bab" jak my już nie ma sensu. Szczepić należy przed rozpoczęciem współżycia płciowego...czyli dla nas już za późno.

Nam po nic :D. Po prostu dostałam mylne informacje. Do Hagi daleko nie mamy, to jak już będzie trzeba, to się podjedzie. Mi to tam obojętne, jakie obywatelstwo.

A co do HPV, no skoro tak, to nie ma sensu. Szkoda, że jak ja miałam te naście lat, to o tym się nie mówiło, no i w PL raczej nie jest refundowane. Bywa ;)

Iskierka -jak tak patrzyłam, co z tego autokaru zostało, to jednak nie prędko chciałabym zostać pilotem wycieczek :szok::szok:
Iguana - ale masz słodkiego Kapturka :tak:

Dobry wieczor drogie dames.

Kurde alescie tutaj naskrobaly, ale przynajmniej byl smaczny kasek pt "instytucja koscielna" od razu mi sie przypomnialo jak raz mialam tutaj mame u siebie na wigilii i wybralysmy sie po oplatki (nigdy nie bylam w Holandii na mszy, czy tez w Polsce od bierzmowania
:-) ) no i jaja jak berety bo ksiadz od razu na mnie zlogrowo spojrzal i mowi do mamy, ze ma mnie przypilnowac, bo mnie w kosciele ani razu nie widzial :-D taka smieszna historia.

Ja na szczescie dziecka chrzcic nie bede, totez 50 EUR (badz tez zdecydowanie wiecej) w kieszeni , moze kupic mase rzeczy dla maluszka. Moja mama poslala brata do komunii , mimo ze sama jest po rozwodzie i nie jest mile widziana w kosciele z tego powodu, niestety jak sie mieszka na wsi , to dzieci ktore nie poszly do komunii sa pietnowane. zreszta jak w calej polsce na wsi tak jest ; kazdy na kazdego gada, kto chodzi, kto nie chodzi, kto dal , kto nie dal, a tu w kosciele dach trzeba zrobic, przetarg wygrywa firma brata ksiedza, no obowiazkowo kazdy we wsi musi dac, bo wykresli z ksiag koscielnych... Bleeeee obrzydlistwo!

ISKIERKA -ja w zeszlym roku wyrabialam paszport w Hadze (skonczyla mu sie waznosc), mimo ze nie mialam wtedy jeszcze meldunku w Holandii, po prostu latwiej mi bylo jechac do Hagi niz do Polski, wszystko ladnie i szybko tylko, podalam adres przy ktorym mieszkam nikt nie robil problemu czy mam meldunek czy nie , tyle ze ja za swoj pasek zaplacilam chyba ze 100 EUR (oraz obsluge z usmiechem)
:szok:z tego co wiem w Polsce jest taniej (ale bez usmiechu), a szczegolnie biorac pod uwage cala rodzine.

ze spraw paszportowych pamietam jeszcze ze moja kolezanka ostatnio urodzila i zalatwila paszport dla malej w przeciagu paru dni , chyba okolo 10 o ile dobrze pamietam. generalnie jesli chodzi o sprawy paszportowe wszystko idzie sprawnie mysle, ze mozna sie z nimi dogadac jesli sie komus spieszy .

Ide do miazsza , przyniosl mi cole zero bez kofeiny, wiec bede sie upajac te chwila .

Dobry wieczor drogie dames.

Kurde alescie tutaj naskrobaly, ale przynajmniej byl smaczny kasek pt "instytucja koscielna" od razu mi sie przypomnialo jak raz mialam tutaj mame u siebie na wigilii i wybralysmy sie po oplatki (nigdy nie bylam w Holandii na mszy, czy tez w Polsce od bierzmowania
:-) ) no i jaja jak berety bo ksiadz od razu na mnie zlogrowo spojrzal i mowi do mamy, ze ma mnie przypilnowac, bo mnie w kosciele ani razu nie widzial :-D taka smieszna historia.

Ja na szczescie dziecka chrzcic nie bede, totez 50 EUR (badz tez zdecydowanie wiecej) w kieszeni , moze kupic mase rzeczy dla maluszka. Moja mama poslala brata do komunii , mimo ze sama jest po rozwodzie i nie jest mile widziana w kosciele z tego powodu, niestety jak sie mieszka na wsi , to dzieci ktore nie poszly do komunii sa pietnowane. zreszta jak w calej polsce na wsi tak jest ; kazdy na kazdego gada, kto chodzi, kto nie chodzi, kto dal , kto nie dal, a tu w kosciele dach trzeba zrobic, przetarg wygrywa firma brata ksiedza, no obowiazkowo kazdy we wsi musi dac, bo wykresli z ksiag koscielnych... Bleeeee obrzydlistwo!

ISKIERKA -ja w zeszlym roku wyrabialam paszport w Hadze (skonczyla mu sie waznosc), mimo ze nie mialam wtedy jeszcze meldunku w Holandii, po prostu latwiej mi bylo jechac do Hagi niz do Polski, wszystko ladnie i szybko tylko, podalam adres przy ktorym mieszkam nikt nie robil problemu czy mam meldunek czy nie , tyle ze ja za swoj pasek zaplacilam chyba ze 100 EUR (oraz obsluge z usmiechem)
:szok:z tego co wiem w Polsce jest taniej (ale bez usmiechu), a szczegolnie biorac pod uwage cala rodzine.

ze spraw paszportowych pamietam jeszcze ze moja kolezanka ostatnio urodzila i zalatwila paszport dla malej w przeciagu paru dni , chyba okolo 10 o ile dobrze pamietam. generalnie jesli chodzi o sprawy paszportowe wszystko idzie sprawnie mysle, ze mozna sie z nimi dogadac jesli sie komus spieszy .

Ide do miazsza , przyniosl mi cole zero bez kofeiny, wiec bede sie upajac te chwila .

Podziwiam Cię, że możesz pić colę. Mi raz M. kupił całą zgrzewkę tej zero bez kofeiny. Zwracałam po niej jak kot i musiał sam wszystko wypić :baffled:. Teraz już coli nie dotykam.

reklama
kochane tepmo macie niezle:szok::-D doczytalam te 8stron i mam wielki nadmiar informacji w glowie:tak: Iskierka pobilas rekors jesli chodzi o posta-tasiemca:nerd: plissss nie miesci sie na dwa razy w moim ekranie...
O paszport najlpiej zadzwonic i wszystko mila pani ci powie /chyba netka pytala/
Sencilla dobrze ze juz lepiej u ciebie z tym bolem glowy - ja mam takie od urodzenia V ale tylko jak sie ma pogoda zmienic na sloneczna /mojM czasami wykorzystuje mnie jako barometr/
Co do antykoncepcji to ja mam sprirale i nie trzeba odczekiwc 6tyg...zaklada sie ja w trakcie miesiaczki i ...po jej zakonczeniu mozna przejsc do czynu hihi... /Niunia chyba pisala/ koszt ok 120euro

i juz nic nie pamietam...

aaa ...Anetko jak golabki wyszly? ja dzis generalke na strychu zrobilam a reszte dnia spedzilam z dziecmi i moja mama nad jeziorem - slonko u nas swiecilo...
Co do kosciola to ja chodze albo i nie /czesciej w PL/ bo u nas msza jest w Bredzie o 9...:dry::baffled: kiedys byla o 11 i naprawde na niej wiecej osob vylo no ale coz... moje dzieci wszytskie ochrzczone i do komuni tez pojd tutaj:tak: w pl parafii...

do znow... milego klikania:-)

Do góry