reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

Nie pomoge maz polak i bardzo sie ciesze:-) a co do tych polakow pijacych tutaj ,no to fakt ,ze to moze draznic ludzi i nie dziwie sie ze drazni.No ale nie mozna generalizowac bo inne priorytety ma rodzina zyjaca tutaj na stale a inne pracownik sezonowy.Tworzenie takich stron w internecie potepiam ,bo to tylko prowadzi do eskalacji niecheci i nawet ktos kto nie mial problemu z polakami jak sobie to poczyta moze sie negatywnie nastawic do nas.Powiem wam jeszcze ze niedawno ogladalam program o Hitlerze.No i niestety w oczy rzuca sie podobana sytuacje w przedwojennych niemczech do tej jaka mamy teraz tutaj.tam tez niby kierowano sie pobutkami spolecznymi ,ze niby zydzi zabieraja niemcom miejsca pracy itd.Byla taka nagonka jak na polakow teraz.dzieci na lekcjach matematyki uczono ile kosztuje utrzymanie dzicka lekko ,srednio i mocno uposledzonego w stosunku do dziecka zdrowego.Wpajano im od najmlodszych lat ze narod musi byc silny i zdrowy a slabi nie maja racji bytu.Tutaj przeciez preferuje sie zdrowe ciaze ,zdrowych ludzi ,ciaz patologicznych sie nie ratuje a chorym czy niedoleznym funduje sie eutanazje.Nie pisze ze morduje sie tu ludzi ,jak raz ktos mi zarzucil ale preferuje sie tu zdrowych ludzi ,zdrowe ciaze ,bo chorzy czy uposledzeni to wydatki dla spoleczenstwa,obciazenie.Bulwersuje mnie fakt ,ze aborcje czy eutanazje pokrywa ubezpieczenie a za porod w szpitalu bez wskazan trzeba zaplacic.

Przeraża mnie to tutaj. W ogóle to bez sensu, skoro płacę za ubezpieczenie, to mam prawo chyba czegoś od nich wymagać?

reklama
Przeraża mnie to tutaj. W ogóle to bez sensu, skoro płacę za ubezpieczenie, to mam prawo chyba czegoś od nich wymagać?
Masz prawo i tutaj trzeba wymagać a nie czekać cierpliwie, aż lekarz sam się zorientuje że trzeba da skierowanie.
Ale o tym już pisaliśmy i chyba nie będziemy się powtarzać, bo znowu się zrobi nieprzyjemnie......
Sa lekarze i LEKARZE, są księża i KSIĘŻA, są ludzie i LUDZIE, są przyjaciele i PRZYJACIELE - normalnie - ŻYCIE:-)
Ja też nie pomogę bo mąż Polak, chociaż dzieci muszą być dwujęzyczne i tak będziemy wychowywać to nasze trzecie:-)
A co do seksu...
To ja właśnie teraz, w ciąży mam największe problemy ze sobą, bo chciałoby się i owszem, ale.... jak już przychodzi co do czego to jestem "sucha" i nie pomagają nawet specjalne żele intymne:dry:.
A jak już jest ok, to przeważnie nie mam z tego aż takiej przyjemności jak bym chciała (czyli jak zawsze:-D), bo albo brzuszek przeszkadza, albo inne jakieś problemy.
Mam nadzieje ze po ślubie będzie normalnie i wrócą dawne uniesienia:-D:-D:-D

Ja np nie czekalam az dadza skierowanie ale jak mowilam o jakichs problemach to ciagle slyszalam ,ze jest ok.Jak Tymek mial problemy z tetnem i kiedy mnie odesalli do domu wrocilam dnia nastepnego do szpitaal i kazalam sobie zrobic ktg.Zrobili i znow raz bradykardia ,raz tachykardia.Lekarka w polsce ostatnio wytlumaczyla mi ze to powinno im dac do zrozumienia ze maly jest z jakiegos powodu niedotleniony i takie roznice w tetnie u plodu (tylko 50 a po skurczu az 230)oznaczaja ze orodkowy uklad nerwowy nie radzi sobi z sytuacja i ze trzeba natychmiast robic cesarke.Mi powiedzieli ze z jakiegos powdu dziecku jest niedobrze u mnie w brzuchu ale nie moga mnie ciagle trzymac w szpitalu.dobrze jest kogos oceniac jak sie nie bylo na czyims miejscu.

Ostatnia edycja:
dobrze jest kogos oceniac jak sie nie bylo na czyims miejscu.
Nana, kochana nikt tu nikogo nie ocenia..... Rozmawialiśmy już o tym, pamiętasz?;-)

Dziewczyny, ja mam chyba dziś fioła i to mocnego:-D:-D:-D
Jak długo żyje na tym świecie, nigdy w życiu nie robiłam sama gołąbków. Zresztą nie lubię tej gotowanej kapusty i wyjadam zawsze sam farsz.
Dziś mi odbiła palma i robię... GOŁĄBKI:-D:-D:-D a właściwie gołąbeczki, bo miałam dwie kapusty i były takie "duże" ze aż strach - największe jakie znalazłam w LIDL-u. Mam ich całe 30 sztuk, ale nie wiem czy rodzina się nimi naje ;-). Generalnie mąż będzie miał niespodziankę, ciekawe tylko czy mu będą smakować... ja to wogole antytalent kulinarny jestem :rofl2::rofl2::rofl2:
Idę robić sos pomidorowy. Zajrzę później

Hej :) Ja juz po tej wizycie u lekarza i prawie caly czas przeznaczony na spacer tam stracilam... Najpierw 20min czekania na swoja kolei a pozniej kolejne 20 w aptece po to zeby uslyszec ze ta masc jest do zrobienia i mam ja jutro odebreac brrr... No a pani doktor obejrzala buzke mojej Lucy, powiedziala ze to normalne i ze za 2-3tyg powinno zniknac, ale zeby to zlagodzic to przepisala jakas specjalna masc. Myslalam ze bedzie kazala rozpuscic paracetamol w wodzie i buzke nacierac hehe ale mnie zaskoczyla :) a tak szczeze to ile razy tutaj nie bylam u lekarza ANI RAZU nie powiedzieli mi ze mam wziasc paracetamol, zawsze dostaje normalne leki albo antybiotyk :) wiec ja chyba wogole naleze do grona tych co sa zadowoleni z Holenderskiej sluzby zdrowia :)

A widze ze poruszylyscie tu drazliwy temat "kosciol" :) ja tez nie wierze w kosciol ani w ksiezy ale mam zamiar ochrzcic swoja corke :) mnie rodzice ochrzcili a teraz sama dokonalam wyboru i jestem wierzaca nie praktykujaca :) ja uwazam ze cos i tam moze stworzylo zycie na ziemi ale jak to sobie ktos nazywa - czy bog, czy allach czy budda - mi tam bez roznicy :)

A jesli chodzi jeszcze o antykoncepcje to ja wybralam spirale bo moja mama ma ja juz 15lat i jest bardzo zadowolona wiec ja tez sprobuje :) a sex mozna uprawiac odrazu po zalozeniu, bo ktos tutaj pisal ze niby 6 tyg po :/

Anetka ja tez mam psa a mieszka w samym centrum i musze kawalek przejsc na trawke :/ wiec tez musze mala ubierac specjalnie, ale juz nie wychodze z wozkiem tylko wkladam ja w nosidelko, mala przytula sie do mojego brzuszka i idziemy na spacer z pieskiem :) ale jednak jest to troszke uciazliwe ...

A co do tej ankiety to polscy holendrzy tez sie zaliczaja hehe bo jak tak to ja moge tez ja wypelnic...

Iskierka, ale mi narobilas smaka :-D jadlam ostatnio golabki, moj maly na piersi i balam sie ze po kapuscie bedzie zle sie czul, ale wszystko bylo w porzadku:tak: wiec planujemy w ten weekend narobic caly gar golabkow:-D oczywiscie nie bede przesadzac, ale tez nie pogardze nimi hehehehh :D :D

W przyszlym tygodniu moja mama jedzie do Polski, tylko na tydzien, ale dla mnie to az tydzien:-D bo przynajmniej mialam duza pomoc, a teraz ze wszystkim bede musiala radzic sobie sama - z zakupami, z obiadami, ze sprzataniem no i z dzidziusiem. ale za to przyjedzie po tygodniu razem z tata, takze wtedy juz bede miala pomoc podwojna :D tata obiad, mama zakupy, a ja tylko dzidzius :-p:rofl2: sprzatanie zostawie facetowi ehhehe :))))

thehague dasz sobie rade na luuuzie :) ja te musze sie mala zajac, ugotowac, posprzatac, zrobic zakupy i jeszcze z psem na dwor leciec hehe i znajde nawet jeszcze chwilke na babyboom i FB hehe bedzie goed :)

A co do tego kosciola jeszcze to ja w czerwcu bylam chrzestna i musialam isc do spowiedzi, zrobilam to w dzien chrztu i tak mnie ksiadz wk*** ze zeby to podpisanie papierka o spowiedzi nie bylo takie wazne to chyba bym zrobila awanture tam... Ja sie spowiadam ladnie z usmiechem na twarzy (ZAWSZE sie usmiecham, wrecz usmiech jest przyklejony do mojej twarzy) a on do mnie ze ja sie smieje ze jestem nieprzygotowana do spowiedzi ze przyszlam tylko bo potrzebuje podpis od niego... Jakas masakra poprostu, to teraz trzeba isc zalamanym do spowiedzi i moze jeszcze maryski na grochu odprawiac !! A i dodam ze ksiadz trzas sie i smierdzial jak nur na kacu !!
Ale znalam tez paru fajnych ksiezy, byli normalnymi ludzmi, uwazali ze sa kiezmi tylko jak maja sutanne na sobie a jak sa bez to sa poprostu ludzmi i maja potrzeby jak wszyscy inni ludzie... I to sie chwali a nie zaklamane celibaty :)
Takie mam zdanie ...

Ostatnia edycja:
No masz racje Lucy :) jeszcze jakby Tomkowi sie chcialo cyca ciagnac to juz w ogole mialabym multum czasu dla siebie, ale co zrobie :-D taki uparciuch mi sie trafil i juz :)

reklama
Do góry