reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Holandia

Witam Was:tak:
Aniu Ty pisałaś, że płacisz za mieszkanie 900e, a dofinansowanie należy sie chyba jeśli nie przekraczas czynszu ok 600e, prawda? My też będziemy płacić za mieszkanie 650, a aby dostać dofinansowanie czynsz nie może przekroczyć chyba 621e... już sama nie wiem jak to jest. Tutaj sobie same możecie obliczyć ile dostaniecie dofinansowania Proefberekening huurtoeslag.

Powiedzcie mi jeszcze jak jest z tym dodatkiem na dzieci? My otrzymujemy rodzinne od września 2007 (mój mąż nie był zameldowany, ale pracował), dofinansowanie na dzieci weszło od stycznia 2008r, a nam przyzali od czerwca i to kwotę 47e:confused:. Moja koleżanka otrzymuje 83e (o ile dobrze pamiętam), a ich zarobki są dużo wyższe, ciekawe dlaczego tak jest:confused:

Beauty 8 rocznica to oczywiście powód do dumy:-)
madlalena co u Ciebie? Dawno Cię u nas nie było...
natka gratuluję podjęcia ważnej decyzji:tak:, ale Ci zazdroszczę:-), szkoda, że nie można przeżyć tego dnia jeszcze raz...tak dawno to było:-D
Pauka dasz radę zobaczysz, ja tutaj przyjechałam nie znając nawet angielskiego:baffled:
Aniu jak sobie radzisz z Karinką? Pewnie Ci ciężko teraz... Ściska Was mocno:tak:
Dziewczyny nie mogę otworzyć kilka stron, więc nie wiem o czy pisałyście wcześniej...
Miłego dnia:-)

reklama
Hej...

Myślałam że będę ostatnia a tu proszę...
Anetko nie wiem jak ci to wytłumaczyć ale ja w tym czynszu mam wodę,prąd i ogrzewanie itp...+150e płace gościowi za to że nam tu remontuje i naprawia wszystko co zepsute...To też w tym jest...wiec na chłopski rozum...:-)
Poza tym sąsiedzi z dołu mają taką samą kwote czynszu i już dostali to dofinansowanie czyli wynika z tego że zmieszcze się w normach...:szok::-D!!!

Beauty dopisz sie do naszej listy!Weteranko ty nasza...super!:tak:

Anetko co do dodatku poczytaj sobie na niedzieli tam czasami mozna sie duzo ciekawych rzeczy dowiedzieć...na temat do dodatków.

Magdaleno mój Erni idąc tropem siostry biega do kibelka krzycząc SUU-SIU...
ale nic z tego nie wynika konkretnego...Uparciuch przychodzi do mnie i mówi też Eee jak ma już kupkę w pampersie!:sorry2:A jak u ciebie?

No dziewczyny gdzie jesteście?
Nie mam się czym pochwalić ale coś się dziać zaczyna....:sorry2:

Hejka :-)

Zmoją kondycją chyba nie jest aż tak źle, bo zakwasów nie mam tylko czuję cały czas takie napiecie w mięśniach, ale mogę sie ruszać :-).
Zaraz idę sobie kawkę zrobic,a po poludniu wyprowadzę pewnie dzieciaki na powietrze niech sie dotleniaja :-D

Aniu co do dodatku,to duzo zależy od tego jak skonstruowany masz kontrakt i jaki masz "goły" czynsz bez opłat. Ale próbować zawsze warto, w każdym razie życzę powodzenia ;-)

Aneta wysokość dodatku na dzieci jest obliczana na podstawie dochodu z roku ubiegłego. Jeżeli z rozliczenia na koniec roku wyjdzie wam,ze mieliscie za mały dodatek to wam to wyrównają. Z kolei jeśli np. znajomi beda miec zbyt wysokie dochody to moze byc tak że beda musieli zwrocic czesc lub caly dodatek.

Beauty dziękuję za wyjaśnienie:tak:. W zeszłym roku mieliśmy małe dochody, bo mój m pracował przez uitzendbureau , zresztą w tym też, dopiero od sierpnia ma firmę. Jeszcze raz dziękuję za wyjaśnienie:tak::-):tak:
Aniu jak już Erni woła mimo, że ma w pieluszcze to dobry znak:tak:
Dziewczyny znacie jakieś książki dla dzieci o budowie człowieka?

Anetko
na allegro kiedys kupilam "cialo czlowieka", czy cos takiego, dla bratanicy. musisz poszperac, na pewno cos znajdziesz.
Ja juz po baseniku z MArysia, Tosia na nas czekala u opiekunki.
Pozniej napisze wiecej, bo teraz lece do pracy.buziaki

Witam popołudniowo!
Anetko ja widziałam taką książke w HEMA i AKTION nawet elementy można było wyciągać...:tak:
Beauty pewnie masz dużo racji,ale ja wiem ze to się uda bo mam na to dowód pietro niżej że sie da...:tak:;-)
Byłam w tej szanownej instytucji dzisiaj...pani mnie poinformowała że szans nie mam...Nieważne!Jak sie nie da drzwiami to wleze oknem :-D...i zadzwoniłam do nich stojąc pod ich nosem...
No się zaczęło...Pani mnie poinformowała,zenie może mi przesłać dokumentów do wypełnienia bo nie mówi po angielsku!:angry::szok::angry::wściekła/y::angry::szok:
Przełączyła mnie na muzyczke a po chwili poinformowała,że nie posiadają takiej osoby która w tym języku może mi pomóc i do widzenia...No nie muszę chyba tłumaczyć co było później zwłaszcza,że ostatnio trochę zmęczona psychicznie już jeste!:-D
W skrócie to tak było;"Słucham???:szok:chyba Pani żartuje ze mnie?!To prosze kogoś znaleść, ja mówie po ang a nie po chińsku!:angry:...muzyczka...NIE?Niech Pani mi nie mówi że taka instytucja nie posiada osoby mówiacej w tym języku - ang to język miedzynarodowy i nawet małe dzieci nim sie posługują (i takie tam wywody)...muzyczka...W takim układzie bardzo mi przykro poproszę Pani nazwisko....muzyczka..." i PODZIAŁAŁO!:-):-D
Ale za kare na papiery poczekam dwa tygodnie!:crazy:Oczywiście pozwoliłam sobie przedstawić twoją opcje 3 dniową BEAUTY....dla dobicia miłej kobity!

Teraz widzicie jaka jedza jestem...ale czasami człowiek musi udać sie do jaskiniowskich metod!

Oj Aniu, Aniu z ciebie niezła aparatka jest:-D:-D:-D, ja też mam taki charakter, zawsze walczę o swoje hihi, ale tutaj nie potrafię się wykłucić:no:, bo nie znam języka:-(.
Przypomniała mi sie moja historia ze szkoły podstawowej....
... jeden kolega z klasy non stop mnie zaczepiał, jak mu raz przyzoliłam (a łomot dostał spory) to od tamtej pory chodzi drugą stroną ulicy jak mnie widzi:-D:-D:-D. Oczywiście naganę zebrałam za pobicie kolegi z klasy:-), ale byłam z niej dumna:-D, wreszcie dostał za swoje:-D:-D:-D. Od tamtego zdażenia już nikt się we mnie nie zaczepiał.
Sencilla, Aniu dziękuję za podanie książek, wybiorę się do HEMA w sobotę, a w PL będę szukać polskiej wersji:tak:.
Oli śpi jak sie wybudzi biegniemy na spacerek, bo słoneczko ślicznie świeci:-)

Ps. Beauty ślicznie wyszłaś na tym zdjęciu:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

Witam:-):-).
Ania masz racje:-) jak dobrze gadasz po angielsku to nie powinno być zadnej przeszkody!Dobrze powiedziałaś tej babie,ze tu każdy gada w tym jezyku:tak:.Pewno im sie nie chciało,a wiesz że oni tu maja na wszystko czas:angry::angry:.Nas tez to czeka za jakies pare miesiecy,bo A założył firme dopiero w sierpniu.
Dziś w koncu zadwonił pan z ulotek:tak:idziemy o 5 obejrzeć dom.Zobaczymy czy wypali-oby.Trzymajcie kciuki:-).

My właśnie wrociliśmy z zakupów i z biblioteki :-)

Ania, mialaś racje z tym angielskim, jeszcze pare miesiecy temu nie było żadnego problemu z tym żeby zadzwonić i każdy mówił w tym jezyku. Ostatnio coraz czesciej słyszę właśnie o odmowach rozmowy tel. po ang. Podobno w belastingu maja taki odgórny przykaz ( ciekawe kto taki madry był ?! )

Co do dofinansowania, to wierze że tym z dołu sie udalo, ale nie sądze ze podali we wniosku ze placa 900 euro czynszu.Przepisy w tym względzie są jasno określone i nawet jak w kalkulator wpiszesz taką kwote z miejsca masz informacje że nie mozesz ubiegać sie o huurtoeslag. Widzialas ich kontrakt? Pozatym z tymi dodatkami jest tak, że trzeba się pilnowac jesli chodzi o dochód bo można na koniec roku niezła kase oddawać zpowrotem.

Aneta, stwierdziłam że najwyższa pora pokazać swoją prawdziwą twarz ;-)

reklama
Do góry