twiggless
Zadomowiona(y)
dobry
i co smakowały rogaliki z kawką??? bo mi tak
Aneta Ania : przepisuje Wam przepisk Olguni
około 1 kg mąki
30dkg margaryny - przetopić i wystudzić
3 żółtka + 2 całe jajka - wymieszac i dodać
1 śmietene (ja uzylam 200ml slagroom)
3 łyzki cukru
7 dkg drożdży (ja uzyłam tych proszkowych Dr Oetker zielone opakowania - Gist Levure - wsypcie 2 paczuszki)
i troche zapachu (np wanilia)
wszystkie składniki ze sobą połaczyć i wymieszać,
ciasto wyrobić i wrzucić do zimnej wody, żeby wypłynęło
(mi osobiscie nie wypłyneło... a trzymałam je w tej wodzie ok 20 min)
po wyciągnieciu jeszcze zagniesc, podsypywac mąką i rozwałkowywac,
nadziewać dzemem lub powidłami
zawinete ułozyłam na blaszce i posmarowałam tymi niezużytmi białkami i posypałam odrobinką cukru...
piec w 200st ok 20 min, w zaleznosci od piekarnika...
ja sprawdzałam czy sa gotowe obserując ten posypany cukier, jak się rozuscił i przyzłocił a boki zarumieniły to wyjełam i juz były gotowe...
SMACZNEGO
i co smakowały rogaliki z kawką??? bo mi tak
Aneta Ania : przepisuje Wam przepisk Olguni
około 1 kg mąki
30dkg margaryny - przetopić i wystudzić
3 żółtka + 2 całe jajka - wymieszac i dodać
1 śmietene (ja uzylam 200ml slagroom)
3 łyzki cukru
7 dkg drożdży (ja uzyłam tych proszkowych Dr Oetker zielone opakowania - Gist Levure - wsypcie 2 paczuszki)
i troche zapachu (np wanilia)
wszystkie składniki ze sobą połaczyć i wymieszać,
ciasto wyrobić i wrzucić do zimnej wody, żeby wypłynęło
(mi osobiscie nie wypłyneło... a trzymałam je w tej wodzie ok 20 min)
po wyciągnieciu jeszcze zagniesc, podsypywac mąką i rozwałkowywac,
nadziewać dzemem lub powidłami
zawinete ułozyłam na blaszce i posmarowałam tymi niezużytmi białkami i posypałam odrobinką cukru...
piec w 200st ok 20 min, w zaleznosci od piekarnika...
ja sprawdzałam czy sa gotowe obserując ten posypany cukier, jak się rozuscił i przyzłocił a boki zarumieniły to wyjełam i juz były gotowe...
SMACZNEGO