reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Holandia

Witam wieczorową porą,

witam nową mamę i tatusią....również gratulacje dla brzuszków.
Przepraszam Was że nie skrobnę nic więcej aloe właśnie zaliczyłam 3 godzinki prasowania i padam:szok: ...... postaram się jutro cosik skrobnąć jak mała uśnie...
A teraz życzę miłęj nocki :tak:

reklama
Dziewczyny mam kilka pytań dotyczących złatwienia spraw związanych z pobytem w NL:
  1. Czy żeby wynająć mieszkanie to trzeba mieć załatwiony już numer Sofi i konto?
  2. Jakie ubezpieczenie polecacie i czy ubezpieczenie małżonka będzie obejmowało mnie i dzieci tak jak w Polsce, dopóki nie zacznę pracować?
  3. Czy do załatwienia meldunku teraz trzeba koniecznie mieć przetłumaczone przsięgle akty urodzenia?
  4. Jak załatwić zasiłek rodzinny na dzieci i jakie dokumenty są do tego potrzebne?
do Anetahaven: czy orientujesz się moze czy w Bredzie są spółdzielnie mieszkaniowe do których można się zapisać i jakie dokumenty są do tego potrzebne? Jeśli miałabyś jakieś namiary to podaj proszę...

Szczerze mówiąc to mam niezłego cykora co do tego wyjazdu....:zawstydzona/y:Znam angielski średnio, bo ostatnio posługiwałam sie nie jakieś 4 lata temu i boję się, że nie będę potrafiła sie z niki dogadac, a na męza nie mam co iczyć, bo on słabo za angielski....:wściekła/y:Raczej mamy w planach zostać tam na stałe...i wiem, że początki zawsze są trudne, ale będę walczyć i nie poddam się tak łatwo...:tak:

Cześć dziewczyny!

I witam też przyszlego tatusia!:-DGratuluję...
Tak w skrócie to wyglądaloby tak z tą ciążą;
-prowadzi ją położna do niej chodzi się na wizyty raz w miesiącu potem częściej
-ona daje skierowania na badania np; krwi i usg
-ona jest z żoną jak ta zaczyna rodzić
-w szpitalu nie wiem jak jest-> Sencilla wie:-D - ja rodziłam w domu i też było super! bez porównania z Polską:zawstydzona/y:gdzie rodzilam Karinę...:angry::wściekła/y:
-po urodzeniu do domu przychodzą ; położna do żony i pani do dzidziusia z kramzorgu.
Ona wszystko żonie pokaże co,jak i do czego i oczywiście kontroluje stan dziecka...
-dziecko zostanie przypisanie do consultatiebiura i dostanie książeczke zdrowia i karte szczepień
-nie posiadam namiaru do polskich położnych ale te holenderskie są naprawdę przyjaźnie nastawione:tak::-)
Ja swoją, która ze mną rodziła nosilabym na rękach..:-D POWODZENIA!

Pauka - małe sprostowanie jestem Aniahaven!:-D:-D:-D
Gratuluję ci także ...samozaparcia i życzę wytrwałości!
Już mówię co wiem;
-Sofinumer musisz wyrobić - dzwonisz umawiasz termin i dostajesz od ręki
-Konto w banku otworzysz bez problemu
-ubezpieczenie musisz mieć ty i mąż osobno (dzieci będą ubezpieczone pod jednym z was) Ja mam VGZ i sobie chwalę...
-akty urodzenia zabierz z USCywilnego w wersji miedzynarodowej :happy:
-zabierz sobie odpis aktu małżenstwa też...
-do zasiłku rodzinnego potrzebujesz zaśw.z OPSpołecznej że nie pobierasz świadczeń rodzinnych w Polsce...+akty urodzenia itp ale to już wiesz...

Co do spółdzielni mieszkaniowych mamy ich pare.. Woonloket Breda i www.directwonnen.nl
Nie liczyłabym tak na ich pomoc....:angry:
Ludzie czekają po pare lat i trzeba jeszcze wykazać odpowiedznie dochody,żeby ci coś wynajeli...Może wam się uda!;-)
Czuje się wyssana z wiedzy...:-):-D jeśli coś namieszałam to proszę dziewczyny poprawcie mnie!
A teraz kawka!:-DPa......

:-)Aniu przepraszam cię najmocniej za tą pomyłkę....nie wiem czemu utknęła mi w głowie Aneta...:-D
Dziękuję ci bardzo za te informacje...ale mam jeszcze jedno małe pytanko: czy te akty to załatwia się w tem urzędzie gdzie sie urodziło dziecko czy w swojej miejscowościach? Bo ja rodziłam w dwóch różnych miastach i normalne akta polskie to załatwiałam tam gdzie się dzieci rodziły, więc czy te europejskie też mam tam zalatwić. Pytam, bo może akurat wiesz...albo któraś z dziewczyn wie...:happy:

A jak tam pogoda w Holandii? Bo u nas w Polsce od 2 dni leje i jest trochę chłodno...aż się nie chce z domu wychodzić...ale jak mus to niestety trzeba, bo Maja jak jest w domu to nie chce spać i marudzi:tak:

bry wieczor
wpadłam sie zameldowac ze szczesliwie zajechliśmy do domku mimo okropnej pogody - lało jak z cebra... Antek zniósł podroż dosc dzielnie choć dał nam 3 krotkie koncerty płaczu z powodu tych cholernych zębów... teraz smacznie spi w swoim łożeczku a ja zaraz ide sie witac z mężem :wink:
do jutra

Witam....
Pauka nic się nie stało,że zostałam Anetą!:-D
Te akty urodzenia biedzesz tam gdzie te zwykłe - płacisz ok.22zł za jeden...
Pogoda u nas taka sobie na razie nie pada,ale słońca z tego nie będzie!:baffled:
Nie lubię takiej bo człowiekowi nic się nie chcę...
Twiggless witamy w NL!Czy to znaczy,że mąż nie był z tobą?:sorry2:na wakacjach?
I sama wracałaś?
Miłego dnia kobity...

dzień dobry wszystkim:)
ech ta pogoda.. ponuro jakby mialo padac:baffled:
czytajac Wasze wypowiedzi dotyczace rodzenia w holandii to jednak jest troszke zalatwiania- zreszta tak jak i w polsce- doczepiaja się jak tylko mogą..
uciekam bo pewnie zaraz mała się obudzi, a trzeba troszkę ogarnąć..

miłego dnia życzę:-)

Witam Was
Dziewczyny ja jak poszłam do USC i poprosiłam o akty urodzenia europejskie to szanowna Pani zbluzgała mnie, że nie doinformowana jestem, bo czegoś takiego nie ma jedynie akt urodzenia wielojęzyczny:angry::angry::angry:
Później wyśmiała mojego męża, że jest po studiach, a pracuje fizycznie. Wredna stara baba. Chciałam jej już powiedzieć, że "Jak Pani się emeryturą zadowoli to może mój mąż nie będzie musiał wyjeżdżać za granicę za pracą i pracować fizycznie", ale ugryzłam się w język:-D
pauka_22 jeści powiesz w USC, że potrzebujesz akty urodzenia do zasiłku rodzinnego to nie płacisz nic:tak:
PaulinaAnna wypoczełaś już po prasowaniu:-)?
twiggless mój Oli ma już 6 ząbków i 7 wychodzi, więc też marudzi, a ma taką produkcję śliny, że zmieniam 8 razy dziennie śliniak:-D
aniahaven a u mnie pada, a rano nawet lało i w nocy też:-:)-:)baffled::baffled:. Miałam iść po chleb i mi się nie chce na taką pogodę z domu wychodzić:baffled:
Miłego dnia

reklama
czesc

Pobudka o 8mej czyli znosnie... teraz Antoś bada wszystkie kąty...
pogoda rzeczywiscie do dupy a ja musze isc/podjechac do sklepu...

Aniahaven moj m. był z nami tylko 2 tygodnie a pozostałe 5 bylismy sami... a wracałam razem z moim tatą

Aneta mojemu Antosiowi idą teraz 5-ki, teraz ma juz 12 sztuk perełek... i na szczescie sie nie ślini...

Do góry