reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

Juz kiedys pisalam ale powtorze nie kupilam auta i nie zarejestrowalam go w PL by kombinowc,nie mielismy tu stalego meldunku i w kazdej chwili moglismy wracac do PL .Wiem ze niektorzy naprawde kombinuja i robia takie rzeczy z premedytacja, my nie.Przeciez wiekszosc polakow przyjezdza tu i zazwyczaj maj auta na PL blachach jak sie zadomowia to zmieniaja tez rzeczy.Kto przyjezdza tu i odrazu ma auto na NL rejestracji.Zrozumcie im teraz nie chodzi juz o to nieszczesne auto ale o to ze mosimy im udowodnic ze tu jest nasze centrum interesow zyciowych i ze nie mosimy placic podatow rowniez w pl.Poczytajcie ten artykul co Madzia wkleila to wiecej zrozumiecie.

AYNI kary nam nie umozyli tylko wstzrymali zajecie auta.A to auto nie kupilismy w pl tylko w NL .

Ostatnia edycja:
reklama
nana ja nie zamierzam płakać i się użalać nad tym że mi starcza do 1-szego i jeszcze zostaje na przyjemności.Nikt nam za darmo nic nie daje.
Zrozum że US skoro miał podejrzenia że mieszkacie w PL i powinniście płacić podatek a nie zapłaciliście,dlatego teraz Wy musicie udowodnić że nie mieszkacie.

Nie wiem jaki jest dokładnie czas na przerejstowanie auta...ale pewnie więcej niż 2 tygodnie...i jaki jest czas na "zadomowienie się".
Nana ja też nie wiem jak długo tutaj zostanę, w każdej chwili możemy wracać do Polski.

A z nowości to uczę Tymka pić z normalnego kubka...ani z niekapka, ani z 360 stopni mu nie szkło_Od butelki czas najwyższy odzwyczajać a na mleko mój synek jest łasy.Na razie pije z normalnego a teraz zamówiłam przez neta doidy http://www.doidycup.pl/...dam znać jak się sprawdza jak już go będę miała.

Ostatnia edycja:
Mam wrazenie ze mowie o czym innym a wy o czym innym ANNO powtorze dla ciebie nie wypieram sie winy tylo oczekiwalam dobrego slowa tyle z mojej strony.Koncze temat bo trafilam pod zly adres bo tu to sami prawi sa...
Tak na marginesie ANNO czy to jest fair brac tu heffingskorting skoro sie jest na urlopie macierzynskim w PL i bierze sie pensje.

Ostatnia edycja:
Nana to spoko, dacie rade. Powiesz ze nie masz w PL znajomych, a z rodzina nie utrzymujesz kontaktow, a do PL jezdzisz tylko na wczasy.
Maz ma prace tutaj, rachunek bankowy, placicie tutaj ubezpieczenie zdrowotne. Nie bedzie zle. ;-)
Czytalam artykul, ale nie wytrwalam do konca. Meczy mnie to szukanie dziury w calym, ze tak juz wymyslaja do czego by sie tu przyczepic.

Wlasnie przeczytalam ten artykul i az mi serce zadrzalo. Jakbym kogos zlapala kto mi dzieckiem potrzasa to bym chyba stracila kontrole nad soba.

Zespół dziecka potrząsanego - Dzieci.pl

dorzuce jeszcze to...

http://dzieci.pl/breedingAid,144202...-nazwiesz-tak-dziecko,wychowanie_artykul.html

Ostatnia edycja:
Witam. Przeżyłam w pracy i już sie cieszę weekendem.
Iskierko własnie prześledziłam stronke uwv i wyczytałam ze do zasiłku bezrobotnego biorą TYLKO zarobki, żadne chorobowe ani zasiłki nie wchodza w gre.... i co jeszcze wyczytałam ze pierwsze 2 miesiace zasiłu to 75% zarobków a dalsze miesiace w zaleznosci na jak długą sie dostanie to 70% .
madziulku dziękuję. Ja od tygodnia próbuje otworzyć stronę UWV i lipa - ciągle crash. A musze coś sprawdzić, bo wydaje mi się że zaplacili mi za malo zasilku...

Nana, chcialam cos napisać, ale.... widzę, że jesteś już rozżalona i masz pretensje do wszystkich. Napiszę więc inaczej - każda w nas - ty też - mamy swoje racje. Ty chcialas się pożalić i czekałaś aż ktoś poglaska cię po głowie, a dziewczyny tłumaczą ci dlaczego US się was czepia. Ja to widzę tak - wielu kombinuje, ale to wy padliście ofiarą. Nie ma co teraz płakać nad rozlanym mlekiem tylko wziąść się w garść, wziąść komplet dokumentów i udowodnić US że z Polską poza adresem zameldowania nic was nie łączy.
Powodzenia życzę.

ISKIERKO nie mam pretensji do wszystkich bo nie wszyscy mi dolozyli ,kto tak ten wie.Wiesz mozna cos tlumaczyc ale w ,taktowny sposob.Poaztym ja wiem o co i dla czego US nas wzywa do wyjasnien chcialam jedynie wyzalic sie bo tak sie sklada ze nie mam komu ,nie mam mamy ktora by przyjechala do mnie tak jak twoja do ciebie kiedy jej potrzebujesz.Podobnie jak dla ciebie i dla innych dziewczy to forum bylo dla mnie miejscem na wygadnie sie.Nie doczytalas mnie my im juz raz przedsawialismy dokumenty ze tu mieszkamy itd ale teraz chca od nas dokumentow z kosmosu.Zreszta nie wazne chyba nikt nie zrozumie ...Dajmy sopokuj,Dobrej nocy.

No coż, nie zawsze nasze żale znajdują zrozumienie u innych. Albo inaczej - często ktoś się żali by się wygadać i nie potrzebuje rady ale pocieszenia. Niestety większość woli doradzać niż pocieszać. I nie mówię to o osobach na forum tylko ogolnie.
Dobranoc

Nana, życzę Wam, żebyście wszystko wyjaśnili. Jak poczytałam ten artykuł, to aż mi się śmiać chciało. Wszystko pijawki zrobią, żeby kasę od ludzi wyciągnąć. Ja tylko czekam, aż ktoś do nas się zgłosi. Niech mi udowodnią, że mam jakieś bliskie kontakty z Polską. To, że mam meldunek u rodziców, czy polskie konto, to nic nie znaczy. Konto w banku mogę mieć i na Seszelach, w Australii czy Singapurze :cool2:. Bo mąż pracuje w NL na niderlandzkiej umowie, meldunek razem mamy tutaj, córka urodziła się tutaj, mamy holenderskie konto a nawet mamy tutaj troszkę członków rodziny i znajomych, Jak uzbiera nam się kaska, to na bank zmienimy sobie auto, na takie z żółtymi blaszkami. Póki co, to nasze nie jest tyle warte, żeby je przerejestrowywać, bo to lekki złomek. Sądzę, że skończy na jakimś dojczlandzkim szrocie. Poza tym... wątpię, czy legalne jest zabieranie majątku przez skarbówkę od tak sobie :cool2:. Straszyć to sobie mogą. Ja też mogę ich postraszyć. Pismaczki aż czekają na fajną aferę. Już nieraz z resztą wybuchała taka afera, jak chcieli np. podwójnie opodatkować emigrantów z Irlandii. Zrobili szum i sobie skarbówka dała spokój.

Witam.
W Polsce śnieg:szok:, jedziemy jutro ciekawe jak beda wyglądać drogi?
Ayni, Adaś sama słodycz:-).
Nana głowa do góry. Mleko się już wylało, teraz musisz się spiąć i przygotować to co urząd sobie życzy. Całą rodziną mieszkacie tutaj (w sensie mąż, Tymek i TY), więc nie powinno być problemów, w uzasadnieniu rezydencji podatkowej. Sam meldunek w Polsce o niczym nie świadczy. Tak samo zresztą jak posiadanie konta, akcji czy nieruchomości.A już na pewno ważniejsze sa wiezy rodzinne niz kontakty z przyjaciółmi. Może masz możliwość skonsultować sie z prawnikem? Czasami warto, oni sa bardziej "oblatani" w tych sprawach. Bezsensy administracyjne zdarzają się wszędzie i w Polsce i w Holandii. Swoją drogą biorąc pod uwagę mobilność niektórych pracowników auto trzeba by przerejestrowywać kilka razy;-). Będzie dobrze.
Miłego dnia dla Wszystkich.

reklama
Do góry