reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

Anetka, jak bylam w 2008 to wyrabiali od razu. Teraz juz trzeba jechac drugi raz.. Dlatego paszport malutkiej wyrabialismy w czeskiej ambasadzie, bez kolejek, no i na szczescie moj maz musial tylko byc, beze mnie i bez dziecka. W PL ambasadzie musicie byc wszyscy...

to zamiast ulatwiac to utrudniaja...

Anetka, sprawdz to co dostalas z gminy, bo ja wlasnie tez dostalam z gminy list z danymi Adama oraz naszymi, ale to nie jest akt urodzenia tylko taki wyciag zebysmy sprawdzili czy wszystko pasuje i ze mamy potwierdzenie ze jest zarejestrowany.

za akt urodzenia, akt slubu i wszystkie dokumenty panstwowe musielismy zaplacic wyciagnac z gemeentehuis.

A co do zorgtoeslag, jesli masz digid mozesz sie zalogowac na stronie Toeslagen i zobaczyc w statusie czemu tak,albo zadzwonic najlepiej. Informacje z listu tez pewnie Ci ktos przetlumaczy. Powiem Ci, ze mysmy tez dostali pare dni temu list i mamy 280 eur do zwrotu z huurtoeslagu. 880 to duzo.... :angry:

reklama
hejka...

olejku zapachowego mozna dodac tez do wody do podlogi:tak::-) tez ladnie pachnie ale mnie najbardziej podoba sie pomysl z zarowka:tak:
Anetko to bedzie wasz pierwszy paszport dla maluszka?:sorry: jesli tak to nie zapomnij o transkrypcji aktu urodzenia / oni o tym nie informuja a przy drugim paszporcie musisz miec:eek:juz polki akt urodzenia/ i...powodzenia..:-) ja tez sie musze wybrac bo moim chlopakom sie paszporty skonczyly...:rofl2:

u nas na obiadek kluseczki leniwe:tak:

Fajnie wiedzieć o tych olejkach :D
Co do zorgtoeslagu my też musieliśmy raz zwracać... od tego czasu robimy rozliczenie za rok wstecz i dostaje całą kwotę na raz... i wiem na pewno że nic nie będę musiała zwracać :)

no wlasnie jesli chodzi o toeslagi, to bardziej sie oplaca zadeklarowac wyzsze dochody, zeby pozniej nie musiec zwracac. A w razie czego, jakby byly nizsze, to belasting bedzie zwracal. Mi tez przyszlo zwrocic kilkaset euro, wlasnie za zorgtoeslag.

Mozna jeszcze inaczej dziewczyny. Najlepiej to po prostu kontrolowac zarobki, jesli cos sie zmienia w sytuacji materialnej waszej rodziny wystarczy sie zalogowac na strone Toeslagen i podac nowe dane w system. Albo zadzwonic pod ich numer i w system wklepie to pracownik BD za nas. Belasting wtedy np przeliczy ze rodzina XY nie ma za wysokie przychody i ze np za listopad i grudzien nie dostanie juz toeslagu, albo jego wysokosc sie zmienia.
My teraz generalnie tak robimy, ze logujemy sie co miesiac i sprawdzamy czy wszystko sie zgadza. W styczniu podniesli nam czynsz o 2 eur totez wprowadzilam ta informacje, ostatnio jak sie zalogowalam to widze w statusie ze gmina podala do Belastingu informacje o narodzinach naszego dziecka w zwiazku z tym urzad skarbowy przekalkulowal nasz huurtoeslag i teraz mamy wiecej.

No,ale w 2010 jak jeszcze nie bylam partnerem fiskalnym z M to nie kontrolowal tego w ogole i podal mniej, zarobil wiecej i musi doplacac.. Mi sie nigdy nie zdarzylo, bo nie korzystalam wczesniej z ulg i dodatkow.

Wlasnie wrocilam z LIDLa , jest wloski tydzien i superfajne jedzonko maja. Kolorowe makarony, sery, mascaropne , ricotta fresca, panna cota i inne desery..

Ostatnia edycja:
hejka

o dobrze że piszecie bo ja w tym miesiecu zabieram sie za paszport dla Martyny... muszę zacząc od zrobienia zdjęc i wyciagniecia aktu urodzenia z gemeente.... ciekawe jak my zrobimy te foty hehehe

my na szczescie mamy stałą prace i praktycznie co roku te same zarobki wiec zadnych niespodzianek nie mamy:) ale znam ludzi którzy olewaja totalnie i biora np dodatki osobno mimo ze dla belastingu sa toeslagpartnerami i mają w d... ale i o nich sie upomną, a wtedy krzyżyk im na droge kilka tysiaków do zwrotu, pazerny dwa razy traci :)

reklama
Do góry