reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

Hague, w sklepach z naturalnymi produktami sa takie olejki. A propos tego olejku powiem taka ciekawostke, ze on ma wlasciwosci antybakteryjne i warto, przy zmywaniu podlogi, dodac kilka kropli do wody, ktora sie zmywa podloge. Nie dosc, ze ladnie pachnie, to i naturalnie dezynfekuje :)

Mialam na studiach jeden semestr aromaterapii, bardzo lubilam te zajecia, robilismy sobie np. terapie olejkami na rozne dolegliwosci :) No i oczywiscie uczylismy sie o dzialaniu roznych olejkow. Cos tam jeszcze nie cos pamietam, jakby komus cos dolegalo, to moze cos doradze hihi

Wlasciwosci silnie antybakteryjne i przeciwgrzybicze ma tez olejek z oregano, w aptece pod nazwa oregasept. POmaga super np. na liszaje, zajady.

reklama
The Hague ja bym do De Tuinen uderzyla i tam zapytala o etherische eucalyptus olie. Cos szukalam w googlach, ale przez internet latwo zamowic, ale nic nie napisali gdzie w sklepach szukac. Mysle, ze moze De Tuinen bo tam sprzedaja takie rozne rzeczy :eek:

Znalazlam

Essentiële Olie Eucalyptus | De Tuinen

:szok: 10 ml za 6,99 chytrusow o maj...

Sencilka ty to zawsze jakas ciekawa rzecz napiszesz. Nie wiedzialam ze istnieje olejek z oregano.

Ostatnia edycja:
Witam!!

Ktos pytal o cylofan ja kupuje zawsze w Primerze chyba 2 euro za rolke.

Ja mam tez chorobe lokomocyjna i uwierz ze w samolocie nie odczuwam jej nieprzyjemnych skutkow. Moj Kuba mial roczek jak pierwszy raz lecial i uwielbia latac do dzis, nie zrazil sie i bardzo mu sie podoba latanie.

A ja mam pytanie bo moj Kuba ma wolne od nastepnego pn i wybieramy sie do Hagi wyrobic paszport Filipowi prosze napiszcie co ja potzrebuje wziac do ambasady zebym sie nie musiala wracac.

Ayni, drogie sa takie olejki, ale nie warto kupowac "aromatow", czyli podrobek, tylko prawdziwe olejki. Poza tym i tak daje sie tylko kilka kropli, wiec wystarcza na dluzej.
Na poprawe humoru polecam olejek mandarynkowy, mozna wymieszac np. z rozmarynowym i posmarowac zarowke, wtedy swiatlo rozgrzewa olejki eteryczne i w pokoju piekny, naturalny zapach.

Ayni, ten olejek z oregano stosujemy, jak mamy "grzybicze" problemy, jest tez swietny na pasozyty ( w obydwu przypadkach do stosowania wewnetrznego). Ale koniecznie trzeba go rozcienczyc, bo ma bardzo intensywny, wrecz nieprzyjemny smak. Ja rozpuszczam 4 krople w wodzie (albo jeszcze lepiej w soku warzywnym) i pije 3 razy dziennie.
Dzieciakom trzeba to zawsze jakos "przemycic", najlepiej sie udaje w zupie albo wymieszac z pasztetem na kanapke.

Ostatnia edycja:
To jak już o olejkach, to z gorzkich migdałów jest rewelacyjny na łuszczącą sie i spierzchniętą skore np łokci czy kolan, stosuje się go też w profilaktyce cellulitu.
Sencilla, fajny pomysł z ta zarowka, nie lubie zadnych "sztucznych" pachnideł, chyba z racji wykształcenia mam opór przed ich uzywaniem, wole np woreczki z lawenda.

Ania, ja tez wlasnie nie stosuje tych sztucznych, jest tyle bogactwa w naturze, ze mozna korzystac :)
Olejek tez mozna dodac do prania, tak slyszalam, ale jeszcze nigdy nie stosowalam. Mysle, ze trzeba by go najpierw jakos rozcienczyc?

Ania o tych naszyjnikach to tez nie wiedzialam , zapamietam to sobie :tak:
ja w domu lecze zawsze metodami naturalnymi a nie choruje prawie wcale wiec na sezonowe dolegliwosci swietnie sie zawsze sprawdza czosnek i cebula, no ale wiadomo ze malemu dziecku nie zawsze mozna podac to co my stosujemy, dlatego taki sposob to swietny pomysl :tak: dzieki.

Ania i Sencilla bez was to forum bylo by PUSTE... Dobrze wiedziec takie rzeczy. :tak:

Oka dziewczyny lece do sklepu. Powiem wam, ze noc mialam ciezka a na odespanie w dzien sie nie zapowiada, wiec trzeba walczyc i przetrwac. I co najwazniejsze nie poddac sie, HEJ!

Anetko musisz byc w ambasadzie Ty i T. bo samej mamie nie pozwola wyrobic.
zdjecie do paszportu, akt urodzenia, dowody rodzicow, akty urodzenia rodzicow, akt malzenstwa (? jak jest, lepiej wziac) i na miejscu wypelniasz taki bloczek i klaar. zawsze lepiej wziac ze soba wiecej papierow jak za malo.:tak:

Sencilla, do prania nie dodawałam ale w sumie gdyby dodac tak jak płyn do płukania, to sie sam rozcienczy.
Olejki fajnie mozna tez wykorzystac do pilingu domowego, fusy z kawy plus troche oliwy z oliwek i ulubiony olejek, rewelacja:-).

reklama
Aniahaven, super pomysl z tym naszyjnikiem, zaraz zrobie, bo wlasnie malutka zasnela, to jej powiesze. Taki ma katar bidula, spac nie moze, wczoraj z nia siedzialam do polnocy..
Ja zawsze stosowalam cebule pod lozko, ale rzeczywiscie, czosnek tak zaraz obok glowki pewnie lepiej dziala?

ANia, swietny pomysl z tym peelingiem, naprawde. POlecam tez krem, do swojego ulubionego kremu do twarzy czy ciala dodac troche olejku z orzechow laskowych. CUdownie natluszcza, ladny zapach i ma b dobre wlasciwosci pielegnacyjne. Troche tego olejku daje tez moim dzieciom do kapieli, maja pozniej pachnace, nawilzone cialko :)

Ania, a jakie masz wyksztalcenie, bo cos wspominalas? jesli moge zapytac, oczywiscie.

Ostatnia edycja:
Do góry