reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Holandia

reklama
Majka ja muszę oddać moje 3 miesieczne dziecię do złobka także znam temat na bieżąco.. mysle ze juz niedługo bede mogła na ten temat powiedzieć coś wiecej i dokładniej... jak to z praktyki wygląda :)

no to widze ze niebawem i mnie czeka temat ząbkowania...

Moim zdaniem dziecko do ok.roku czasu powinno być z mamą a póxniej można myśleć nad złobkami itp.
I każde państwo powinno zapewnic komfort urlopu macierzyńskiego do 12 miesiąca życia dziecka.

Obiad już zjedzony...Była makaron ze szpinakiem, serem pleśniowym olivkami i suszonymi pomidorami...
A w następnym tygodniu będę szalała kulinarnie z moją siostrą, która przyjedżdza z Włoch...no i poznam jej oblubieńca...

Moim zdaniem dziecko do ok.roku czasu powinno być z mamą a póxniej można myśleć nad złobkami itp.
I każde państwo powinno zapewnic komfort urlopu macierzyńskiego do 12 miesiąca życia dziecka.

Obiad już zjedzony...Była makaron ze szpinakiem, serem pleśniowym olivkami i suszonymi pomidorami...
A w następnym tygodniu będę szalała kulinarnie z moją siostrą, która przyjedżdza z Włoch...no i poznam jej oblubieńca...

Tak jest w Norwegii. Aż normalnie się sama zastanawiam, czemu jeszcze do wujka z Oslo nie zadzwoniłam z pytaniem, czy nie ma gdzie jakiej pracy załatwić :rofl2:.

AnnaJ ja też tak myśle , ale nasze zdanie a rzeczywistość co dwie rozne sprawy i jak najbardziej sie z tym zgadzam ze tutaj macierzynskie to jakas kpina.... przynajmniej te 6 miesiecy to juz by było inaczej....

Oj... i tak tutaj jest lepiej, niż w naszej "cudownej" ojczyźnie, gdzie państwo kompletnie nie daje nic od siebie, ceny są z kosmosu i jeszcze chcą zmuszać kobiety do rodzenia dzieci z poważnymi wadami rozwojowymi, albo narażać życie matki, bo chcą zaostrzyć ustawę aborcyjną. Już pomijam, że rozwaliło mnie to: PO chce podatku od deszczu w całym kraju . Nie wracam tam :eek:.

Brrr ale paskudna pogoda dzisiaj.
A właśnie dzisiaj Tusk ogłosił plan wprowadzenia od 2013 roku rocznego urlopu macierzyńskiego płatnego 80%, ciekawe czy na planach sie skonczy jak to u nas czesto bywa.
W Niemczech można pojsc na roczny urlop po urodzeniu dziecka, zaraz po zakończeniu macierzyńskiego,płatny 65% wynagrodzenia, osoby ktore nie pracowały dostaja chyba 300 euro na mc, no chyba ze ostatnio cos sie zmieniło
AnnaJ007 to mamy dzisiaj dzien włoski, u mnie gnocchi z gorgonzolą i szpinakiem:-)

Astrid ja jestem aktualnie na urlopie wychowawczym a jestem zatrudniona w PL. Tymek się urodził 8 lispopada a ja na wychowawczy poszłam od połowy lipca!!!! 8 miesięcy miałam płatne!!! Wliczając w to urlop wypoczynkowy , który do tego dochodził... Więc w NL napewno lepiej na tym bym nie wyszła.w naszej cudownej ojczyźnie miałam 8 mieszięcy z dzieckiem i mi za to płacili.

He he u mnie też makaron typu gnocchi.

reklama
Fakt, w Polsce jak sie urlopy zsumuje to dluzej to wychodzi. Ale samo zycie w Polsce nie jest rozowe i coraz mniej mlodych ludzi decyduje sie na dzieci. Mysle, ze Polsce czeka niebawem fala poznego macierzynstwa, a jesli chodzi o badania prenatalne i zmuszanie do rodzenia ciezko chorych dzieci to tez sie czasem zastanawiam co to za polityka... Napewno nie prorodzinna.

Obywatelki drugiej kategorii | NaTemat.pl

Polki mimo wszystko bardzo pragna dzieci i beda rodzic. Jak nie w POlandzie, to zagranica. To wlasnie Polki na wyspach pobijaja wszelkie rekordy w rodzeniu dzieci :-) szkoda tylko, ze dzieci musza sie wychowywac w diasporze zamiast w ojczystym kraju...

http://wiadomosci.onet.pl/regionaln...h-chetnie-rodzimy-dz,1,5270953,wiadomosc.html

Podatek od deszczu... Hmmm... Dobrze, ze nie ma czegos takiego w Holandii, bo by sie przedsiebiorcy nie wyplacili :-D w Polsce tez juz przestaja placic fiskusowi na czas... A co bedzie razem z deszczowym podatkiem ? :eek:

Do góry