moj ma wszystkie dni platne, nie tylko te 26 i moze z wyskoku wziac wolne, nikt mu z tego powodu problemow nie bedzie robil. dla niektorych moze burzuazja, bo nie wszedzie tego przestrzegaja, nie mowie juz o ludziach ktorzy 5 lat w jednej firmie pracuja a vast kontraktu nie maja i daja tak sie w bambuko robic. do tego jeszcze uwazaja, ze jest wrecz uroczo haha, bo nie rozrozniaja co to faza a i faza b i kiedy powinni przejsc na kolejna. i mysla ze tak ma byc, bo nikt im nie powiedzial, ze moze byc inaczej. niestety.
reklama
No to chyba juz sa ludzie , ktorzy nie potrafia nawet CAO przeczytac coz tu duzo mowic...No, ale dni platne te 26 , ktore przysluguja to chyba kazdy legalnie zatrudniony ma bez wyjatku.
Moj tez co prawda na ostatnia chwile bral ostatnio na ondertrouwen wolne i czasem sie zrywa pol godziny wczesniej z nocek , ale nie nie wiem czy by na to krzywo nie patrzyli jakby robil to nagminnie, ma tam niestety swoje obowiazki i nikt go nie moze zastapic pracuje sumiennie 7,5 godziny tak jak kazdy inny, potem wychodzi i wraca do domu, koniec filozofii .. Moze to kwestia charakteru , moj maz lubi pracowac i w domu nie wysiedzi, nie wymiguje sie od pracy , na szczescie nie zostaje na zadnych nadgodzinach bo to juz jest nadgorliwosc.
Moj tez co prawda na ostatnia chwile bral ostatnio na ondertrouwen wolne i czasem sie zrywa pol godziny wczesniej z nocek , ale nie nie wiem czy by na to krzywo nie patrzyli jakby robil to nagminnie, ma tam niestety swoje obowiazki i nikt go nie moze zastapic pracuje sumiennie 7,5 godziny tak jak kazdy inny, potem wychodzi i wraca do domu, koniec filozofii .. Moze to kwestia charakteru , moj maz lubi pracowac i w domu nie wysiedzi, nie wymiguje sie od pracy , na szczescie nie zostaje na zadnych nadgodzinach bo to juz jest nadgorliwosc.
AnnaJ007
Fanka BB :)
no mój ma nienormowany czas pracy...to dopiero burżuazja...
theHague czyli oprócz urlopu Twój mąż może sobie w ciągu roku 20 dni wziąc wolnego(bez przyczyny) i też mu za to płacą?
W Nl niektórzy mają więcej dni urlopu, nie pamiętam jak to dokładnie funkcjonuje-z jakiej przyczyny-bo się nie wgłebialiśmy w to żeby się nie denerwować...
theHague czyli oprócz urlopu Twój mąż może sobie w ciągu roku 20 dni wziąc wolnego(bez przyczyny) i też mu za to płacą?
W Nl niektórzy mają więcej dni urlopu, nie pamiętam jak to dokładnie funkcjonuje-z jakiej przyczyny-bo się nie wgłebialiśmy w to żeby się nie denerwować...
niunia_2008
mama Wiktorii :)
u nas niestety ale maz ma swoja firme i nikt mu za dni wolne nie zaplaci :-(
pracuje 10godzin dziennie, ale nie ma problemu z wolnymi dniami, czesto wszystko zalatwia w czasie godzin pracy.
duzy plus jaki mamy nie musimy placic za mieszkanie, prad, wode i gaz
pracuje 10godzin dziennie, ale nie ma problemu z wolnymi dniami, czesto wszystko zalatwia w czasie godzin pracy.
duzy plus jaki mamy nie musimy placic za mieszkanie, prad, wode i gaz
Madziula85
Rodzina w komplecie :)
mój mąż też nie raz szybciej sie zrywal jak nikt nie widział a płacone miał normalnie ale teraz wprowadzili karty logowania wejscia i wyjscia i niestety jesli wyjdzie szybciej to ok ale któregoś dnia musi zostać dluzej zeby godziny z całego miesiaca sie zgadzały no wiec nie ma juz okazji pofolgować sobie ale za to dostał podwyżke , oprócz tej co rocznej jeszcze ekstra wiec nie narzekamy
Anna nie wiem czy jakby wzial dodatkowo 20 dni wolnego czy by nie mieli nic przeciw, ale ostatnio mielismy male wakacje przez tydzien i normalnie dostal za to wyplate, a teraz w sierpniu jedziemy na te ustawowe 26 dni, mysle ze jeszcze na swieta sie wyrwiemy, ale to zobaczymy jak juz u mnie w pracy beda na to patrzec, bo ja tez mam placone jak nie ide do pracy (fuksem ta prace znalazlam, pracuje przez gemeente od maja) i u mnie juz moga nie byc tacy przychylni :-( jak to mowia, cos za cos
AnnaJ007
Fanka BB :)
A te dni, które wziął (nie te 26)odnotowane były w dziale kadr?
Madziula czyli poprzednio jak wychodził wcześniej to nie musiał zostawać a teraz zostaje bo wprowadzili karty....(czas pracy ściśle określony) to było troszkę takie oszukiwanie pracodawcy...
Madziula czyli poprzednio jak wychodził wcześniej to nie musiał zostawać a teraz zostaje bo wprowadzili karty....(czas pracy ściśle określony) to było troszkę takie oszukiwanie pracodawcy...
Ostatnia edycja:
To tak łatwo się mówi, że normalne jest, że płacą za urlop itp. Znam dużo ludzi, którzy tak nie mają i wolą się nie odzywać żeby tylko nie stracić pracy. Mam na myśli biura pracy. Niby obiecują dużo a później okazuje się, że w umowie mają zastrzeżone płatne wakacje tylko od czerwca do wrześnie. Spotkałam się z taką sytuacją... W dzisiejszych czasach można się wszystkiego spodziewać.
reklama
Madziula85
Rodzina w komplecie :)
Anna nie do końca bo to działało w dwie strony, on ma odciagane zawsze godzine przerwy czy ja wykorzysta czy nie a ile razy było tak ze miał tylko 15 min przerwy bo taki nawał roboty a odciagaja i tak godzine ( co bylo nie feir bo powinni to kontrolowac ze jesli ktos ma wiecej pracy i nie jest w stanie byc godzine na przerwie bo nie powinni jej całej odliczac), to była kwestia pol godziny jak wychodził i to nie codziennie.... troche tak bezpańsko tam było...