reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Holandia

reklama
Niunia, my nie jestesmy zapisani do parafii. Mysle, ze ks. Obiedzinski nie robi problemu z niczym, wiec smialo mi sie tam zapisywac :)

i tak sie zastanawiam czy warto poslac dziecko na dwie godzinki co dwa tygodnie:confused:
a czy reszta zapisuje swoje pociechy do PL szkoly?:confused:
Ja nie wiem czy warto czy nie. Mogę powiedezieć z własnego doświadczenia moich dzieci, które uczęszczały na takie lekcje do szkoły w Rotterdamie. Dla syna było to niemal obowiązkowe, bo zależało naqm by przyjął tu pierwszą komunię świętą. Niestety jednoczesna nauka polskiego i holenderskiego lekko go usteczniła i teraz ma problemy językowe w basisschool. U córki tego nie zauważyłam. Każde dziecko jest inne - moje urodziły się w Polsce więc to też pewnie zaważyło na językowych problemach syna.
Nawet się nie zastanawialam jeszcze czy maleńką poślę do polskiej szkoły....

sencilla- a zapisujesz od razu antosie i marysie do jednej grupy:confused: na stronie szkoly pisza iz trzeba w lipcu zapisac dzieci na nowy rok szkolny, hmm.. tylko moja wiktoria nie konczy 5lat w 2012r ale 13 dni pozniej, mam nadzieje ze o kilka dni nie beda jej kazali czekac caly nastepny rok;-)

Niunia, no niestety moze byc nie tak, jak piszesz... moja MArys tez jest ze stycznia. I nie mogla sie w tamtym roku zapisac do pierwszej klasy. Liczy sie rok, kiedy faktycznie Twoje dziecko konczy 5 lat. Czyli jesli Wiki bedzie miala 5 lat w 2013 , to bedziesz ja mogla zapisac dopiero od wrzesnia 2013. Oczywiscie to sa moje domysly poparte Marysinym doswiadczeniem, moze Twoj przypadek bedzie inny.
Zapisuje tylko Marysie, Antos konczy 5 lat dopiero w czerwcu 2013.

Iskierka, doczytalam na tamtym watku, chcialabym cos z ciekawosci dopytac.. dlaczego poloznikowi zalezy, abys urodzila wczesniej? przeciez 40 tydzien jeszcze nie minal...dopiero 38 tydzien zaczynasz?

ja ich nie zapisuje poki co do polskiej szkoly:sorry2: - holederska eduacja dla mnie wazniejsza teraz:tak:...zamierzamy tu zostac wiec niech operuja tym jezykiem jak najlepiej sie da.. po polsku sobie radza:tak:...moze kiedys jakas gramatyke polska bym chciala ale jeszcze nie mysle o tym powaznie..:nerd:

moi juz spia...no poza Victorem co sie wyspal w aucie:-p

Ja Michala zapisze do polskiej szkoly :tak:U nas jest podobno od 7 lat :sorry2: Chce ,zeby sie uczyl polskiego ,tez chcemy tu zostac :tak:Ale czasem zycie sie uklada nie po naszej mysli i nie chce zeby w razie czego musial zaczynac od podstaw:sorry2:

reklama
zapraszam ;) Aniu!

Karola,mysle tak samo, jak TY. nie wiadomo, jak sie zycie ulozy, poza tym j. polski to neie tylko jezyk, ale takze cale zaplecze kulturowe, historia.. chce ich nauczyc, jak Polska ma bogata kulture.
mi bardzo zalezy, aby moim dzieciom nie bylo to obce. Wiem, ze holenderskiego sie szybko naucza i jesli beda z jakimkolwiek jezykiem miec problemy, to nie z holenderskim, a z polskim...

Ostatnia edycja:
Do góry