reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Holandia

reklama
ASTRID chyba tydzien temu mowilaysmy o tym na forum porody w holandii:-) o tej kontroli

Właśnie nie zarejestrowałam tej informacji. OK... znalazłam na polozna.nl info o kraamzorg, no to to ja wiem. W zasadzie ja będę w hotelu położniczym, to może mi jakieś badania zrobią :D.

Dzisiaj czuję się, jak królowa, bo M. działa w kuchni, nawet garki i kuchenkę umył. Normalnie święto mam :D.

Ostatnia edycja:
Madzia a wez na hecy rachunek i zglos tutaj, moze Ci zwroca. Ktos tam kiedys cos robil w PL chyba zeby i zwrocili, a co ;p poza tym smieszy mnie troche, ze trzeba przyniesc to zaswiadczenie, jakbys faktycznie swoim brzuchem mogla kogokolwiek oszukac, nawet w przypadku wczesnej ciazy bron boze chciala wyludzic wczesniejszy termin :-Dno, ale fajnie w sumie , napiszesz nam potem swoje experience from Poland i czy chcial Cie naciagnac na jakies dodatkowe badania.

Astrid i super, mysle, ze od czasu do czasu trzeba dac facetowi odkurzacz w reke i szmatke , zeby nie zapomnieli, jak to sie robi. Oczywiscie od czasu do czasu. Powiem wam ciekawy przypadek , mialam znajomych holendrow i zawsze sie dziwilam, czemu ten facet zawsze z tym dzieckiem, myslalam , ze moze maja gleboka wiez , az pewnego dnia zaprosili mnie na kawe a jego zona , to nawet go nie prosila o nic, ona mu tylko wysylala spojrzenia i on juz biegal jak w zegarku
:-Dstarsze holenderki to moze nie, ale mlodsze to juz czasem potrafia byc terminatory i terrorystki. Nic dziwnego , ze potem biora sobie faceci jakies Tajki, Polki czy Ruskie, w koncu chca miec w domu kobiete, ktora ugotuje, posprzata i bedzie szanowac meza.
ja pekam w szwach po chinskim, 5 pojemnikow jedzenia , zostala nam polowa na wieczor, jeszcze znajomemu zanieslismy i generalnie znow jest chlodno i chodze w swetrze.

Ayni a czemu naciagnać?? ja do tego ginekologa chodze cały czas :) i to na zasadzie ze ja ide i mowie co chce, ewentualnie jak mam jakies watpliwosci to on zawsze doradzi ale nigdy na nic nie namawia ;) co do zwrotów kosztu to zwracają ale zdaje sie ze jak jakis nagły przypadek albo pilna sprawa ktora nie moze czekac do powrotu a po drugie musiałabym to tłumaczyć ....

ja musze odwiedzić ginekologa w pl bo potrzebuje zaświadczenie o ciazy do USC
No wiesz, jak mus to mus;-)
Nic dziwnego , ze potem biora sobie faceci jakies Tajki, Polki czy Ruskie, w koncu chca miec w domu kobiete, ktora ugotuje, posprzata i bedzie szanowac meza.
O wypraszam sobie, ja tez potrafię byc taką terrorystką:-D
Moj mąż pomaga w sprzataniu, zakupach, gotowaniu, opiece nad dziećmi. I tak jest od dnia ślubu. No ale on byl tak nauczony przez matkę.
Ale swoją drogą ja nie nadaję sie na służącą, więc myślę, że każdego bym tak wyszkoliła :-D:-D:-D

Astrid, Wiatraczek mi pisała, że po 6 tygodniach od porodu ma wyznaczoną wizytę kontrolna u ginekologa w szpitalu i USG - z tego wynika, że jest tak jak w PL - standardowa kontrola poporodowa

Madziu bo ja kiedys jak bylam u gina i jak uslyszal, ze mieszkam w Holandii to wpadl w nagla potrzebe zrobienia mi tysiaca innych badan, juz nie mowie o podstawach jak np cytologia, ale jeszcze masa innych, podziekowalam mu. Wykryl mi co lepsze nadzerke, ktorej nawet nie bylam swiadoma (do dzis nie wiem czy ona istniala) i jeszcze nalegal, ze mi ja wypali, gdzie zasiegnelam innych opinii i sie dowiedzialam, ze nadzerki sie juz nie wypala. Teraz juz tej nadzerki nie mam, o ile w ogole ja mialam kiedykolwiek bo sprawdzalam w zeszle lato. Dlatego tak sie smieje, ze moze Cie naciagnie na cos ; oczywiscie nie kazdy taki lakomy i to bylo w formie zartu :D

Ayni heheh nie nie, moj lekarz wie ze ja jestem w Holandii i jak bylam ostatnio to tylko usg i cytologia, czyli podstawa :) akurat ten jest uczciwy :)

Iskierko, Wiatraczek była pod opieką ginekologa wiec po 6 tyg po porodzie badał ja ginekolog a jak cała ciaze i poród prowadzi polozna bez zadnych komplikacji to wizyta kontrolna rowniez odbywa sie po 6 tyg ale tylko u połoznej ;)

Iskierko nie uwazam, ze aktywne zycie meza w prowadzeniu domu to forma terroryzmu, wrecz przeciwnie, jego obowiazek, pomoc od czasu do czasu swojej zonie. Natomiast nie sadze, ze wyszkolilas sobie meza, tak jak opisywalam w przypadku moich znajomych, zeby wszedzie chodzil z dziecmi, bo chcesz miec spokoj oraz ze zamiast komunikacji posylasz mu tylko wymowne spojrzenia co nastepnego ma zrobic :-Dto juz nie jest normalne i facet wszedzie siedzial jak na szpilkach. Uwazam, ze zdrowy zwiazek to taki, w ktorym nikt nie przegina w zadna strone i nikt nie musi chodzic stryrany obowiazkami. Pomaganie zonie to nie to samo co wyreczanie jej ze wszystkich obowiazkow i pewnie nie jednokrotnie spotkalas sie z opinia ze strony holendra, ze obecnie holenderki sa malo kobiece , wrecz przejmuja cechy meskie wymagajac od mezczyzny przede wszystkim grubego portfela, gotowania i sprzatania calkowitego oddania sie obowiazkom domowym, czyt. najlepiej aby zrezygnowal ze swoich starych rozrywek i kolegow. Ja przynajmniej spotkalam sie z wieloma takimi opiniami.

Nie wiem czy ktos ogladal telewizyjny szmatlawiec : Barbies bruidloft, tam bylo ladnie pokazane, jak ksiezniczka caly dzien siedziala przed tv also spotykala sie ze znajomymi, a jej przyszly maz latal po domu z odkurzaczem i jej gotowal , potem byla oczywiscie klotnia , ze Barbie nic nie robi w domu , i placz samej bohaterki :D

Ostatnia edycja:
reklama
witam.... i jak ktos juz wczesniej napisal - SZKODA BYLO CZYTAC... :-( moze ja swoje posty bede pisac na czerwono?

Nana nie ma na forum zadych zasad jesli chodzi o forme twoich postow:eek: - ale ciagniecie tematu przez 4 strony to lekka przesada:szok::zawstydzona/y::wściekła/y: - kobiety dajcie na luz czasami :nerd: i ..nie nakrecajcie tego samego w kolko... na szczescie dla Carinio :tak:to nie pierwsza ciaza i sie nie boi teorii :laugh2:jakie wysuwacie na DZIEN DOBRY ale kto inny moglby sie zalamac...:sorry:

Carinio ja sie oczywiscie nie zgadam ze sredniowiecznym porodem w domu - najpiekniejszy z moich 3:tak:
Astrid bociana widzialam za 8euro na marktplaatsu...:rofl2: poszukaj...

co do kontroli w NL po porodzie to po 6 tyg... ja nie mialam zadnej ani raz jesli wam chodzi o ginekologiczna kontrol .... jak w PL

Do góry