reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Holandia

reklama
Anetka,takie mi jeszcze przyszly do glowy:dagblad-gazeta,das-krawat,degen-szpada,dwerg-krasnoludek,dweil-scierka,druif-winogrono,drop-cudowne cukierki holenderskie o obrzydliwym smaku lukrecji,doek-sciereczka,na pewno to masz,diamant-to na pewno tez,hihi

Dagblad to gazeta codzienna, a krant to normalna gazeta ;p Sencilla ales rzucila slowotok, nie wiedzialam ze krawat to das :D ile czlowiek sie moze na forum nauczyc :D

heej...

nie jestem w stanie doczytac waszej 10 dniowej lektury:zawstydzona/y:

dzisiaj dojechalismy z PL.. a od jutra koniec ferii.. :-(

aniahaven- super zdjecia:tak: chlopcy bardzo podobni za tata, a karinka ma twoja urode;-)

milego wieczoru;-)

Tak,dagblad to gazeta codizenna,krant to moze byc np.tygodnik.
Niunia,a u Was nie bylo tylko tydzien ferii,tak jak w calej Noord Holland?

Hejka

Carinio gratulacje, a co taka zajeta jestes?

Aniu piekne zdjecia i prezenty :tak:

Sencilla twoj notatnik tez extra:tak:
Ja dostalam robiona ramke z 4 mini zdjeciami Michalka:tak: jak zrobie fotke to wstawie:tak:

Wczoraj nabylam wozek jednak mutsy 4 rider -fioletowy:tak:
Dzis bylismy w zoo Michalek tak zachwycony ,ze zasnac nie moze:baffled::happy::tak:
A ja ledwo zyje ,takie dlugie chodzenie to juz nie na moje sily :no: Ide sie polozyc bo wszystko mnie boli...
A we ssrode wyjezdzamy do pl:tak:

Co do ubranek to ja nie dostalam nic dla Michalka ( uzywek) ,i teraz tez na nic nie licze:sorry:

buzialki..

hello
my jesteśmy jedynymi Polakami w szkole i w okolicy Wiem że mieszkają gdzieś jacyś Polacy ale nie znam Dziewczyna napisała do mnie na n-k że jest z Klundert i jest fryzjerką ale teraz jedziemy do Pl Chciałabym tu miec koleżanki ale niestety większość których znamy jest bardzo....interesowna Na szczęscie mamy brata z już prawie zoną Jest z kim pogadać

Dobry wieczór. Ja wprawdzei dziś siedzialam w domku, ale nie mialam czasu na forum. Chcialam posiedzieć w ogródku, ale chlodon mi bylo pomimo pięknego słoneczka.
Siedzialam więc w domku i haftowalam sobie, a potem musialam pomóc synowi zrobic prezentację do szkoły. Top znaczy mial wszystko zrobione, tylko trzeba było dorobić "efekty specjalne":-D
Trochę mi z tym zeszło.
Potem obiadek, rozmowy z babciami na skype no i wreszcie jestem.

Carino - gratuluję drugiej ciąży. Oby wszystko było jak najlepiej.
Jeśli chodzi o liczenie tygodni ciąży, to liczysz zawsze od ostatniej miesiaczki. Nawet jeśli zaszlas w ciążę bezpośrednio po odstawieniu tabletek, bo to oznacza, że twoja plodność wróciła od razu.

czy to prawda ze dzieci moga wyjezdzac na wakacje tylko wtedy kiedy sa ustawowo wakacje w szkołach?? moj brat ma problem z córa bo chca teraz do polski jechac i musiał pisac jakies podanie do dyrekcji, a jesli zabierze dziecko bez pozwolenia to zapłaci wysoka kare... co to za dziwnosci???
Tak, to prawda. Jak już pisały wcześniej dziewczyny - tu dzieci w Holandii mają naprawdę tyle wolnego w ciągu roku, że spokojnie można sobie dopasować wszelkie wyjazdy. O ile łatwo jest wyprosić w szkole jeden dzien wolnego przed dłuższym wolnym lun tuż po nim (czyli piątek poprzedzający ferie lub poniedzialek po feriach), o tyle dużo trudniej jest uzyskac ekstra tydzień czy dwa tygodnie wolnego w ciągu roku. Holendrzy planują wszelakie wyjazdy w czasie, kiedy ich dzieci mają ustawowe wakacje i bardzo żadko wyjeżdżają w innych terminach.
Im wyższa szkoła, tym jest jeszcze trudniej. Najgorzej jest, jeśli ma się dzieci w różnych szkolach. W zeszłym roku np mój syn w basisschool mial wakacje od 22 kwietnia do 8 maja (Wielkanoc + majowe wakacje), a moja córka w College musiala iść do szkoly między świętami a majowymi wakacjami. Dyrekcja nie wyraziła zgody na zabranie jej ze szkoły i nie mogliśmy jechać do Pl na święta. Ja nie bylam wtedy świadoma tego, że w tej samej provincji szkoły podstawowe i ponadpodstsawowe mogą miec wakacje inaczej....
znalazłam parę z was na fb:)
Np. mnie??;-)
z czasem sie czlowiek nauczyl zyc swoim zyciem , wole czasem sama sie przejsc nad morze niz bym miala sluchac ludzkich dramatow jak to kazdemu jest ciezko w zyciu.
Dlatego własnie ja stronię od Polaków zamieszkujących moją okolicę. Sama mam swoje problemy i nie mam ochoty by codziennie ktos mi opowiadał jeszcze o swoich - mniej lub bardziej wymaginowanych lub powstasjących ze swojej głupoty lub przemądrzalstwa....
Jeśli ktoś czyta mój blog to wie, jakie mialam problemy z Polakami, a jeszcze nie opisalam wszystkiego:baffled:
Z całym szacunkiem, ale wydawało mi się że krawat to stropdas... Myliłam się???

Ach.... Nie pochwaliłam się prezentem - dziecikaki zapakowały jedna paczkę, taką z którą musialam się nieźle namęczyć, by ją odpakować. W środku był kupiony płyn pod prysznic DOVE z myjką, kubek z napisem "Najlepsza mama na świecie", a oprócz tego pokrowiec na telefon komórkowy uszyty własnorecznie przez mojego syna w szkole. Niestety baterie w aparacie padly i nie moge zrobić zdjęć. Niestety komórkę mam przedpotopową i tez nie zrobię zdjęc:sorry:
Ale prezentami się wzruszylam:-D

reklama
Do góry