reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Holandia

Ja siedze a raczej juz leze umyta sama z dziecmi i sie nudze.... Napilabym sie winka ale nie moge:-(

Moj T oczywiscie 10000 rzeczy do zrobienia juz od 16 robi z moim tata cos w garazu aaaa ci faceci. Jutro juz mi zapowiedzial ze idzie z kolegami bo jakas gala boksu leci wiec wieczor tez bede w samotnosci spedzala.

Iguana mnie jakos nie ruszaja takie zdjecia chyba dlatego ze sama karmilam 2.5 rokui szkoda tylko ze tak publicznie to pokazuje.

reklama
Nie znam sie to sie wypowiem . :cool2:
Nie wiem o co tyle szumu i co jak zwykle zszokowalo wspanialy amerykanski narod
:-D zastanawiam sie jak sie kiedys karmilo dzieci, kiedys, kiedy kobiet sie nie zmuszalo po szybkiego powrotu do pracy , czy tez jeszcze w czasach polowania na jedzenie. Czy kogos szokowalo wtedy 3-letnie dziecko u cycka ? Mysle , ze nie. Teraz oczywiscie kobiety powinny rodzic dzieci, jednoczesnie pracowac, wracac do nieskazitelnej sylwetki w ciagu 2- 3 tygodni po porodzie dodatkowo udzielac sie artystycznie i charytatywnie ,kupowac caly shit, ktorego nikt tak naprawde nie potrzebuje.
Och, ta amerykanska propaganda, jakze bliska jest naszemu kraju. I nie wiem naprawde kogo to tak szokuje, bo ta pani NAPEWNO nie jest jakims wyjatkiem w skali swiatowej. Sama widzialam dokument o kobiecie karmiacej 8-latke cyckiem. Takich kobiet jest cale mnostwo , caly bajer polega na zrobieniu fotografi starszego dziecka z cyckiem , co ludzi bardzo szokuje... Tyle z tej amerykanskiej sensacji .

Anetka, a dlaczego nie może tego publicznie pokazywać? Jestem ciekawa skąd taka opinia. Skoro nie robi nic złego, podobno... Ja sama nie chcę karmić dłużej niż rok i na pewno nie karmiłabym piersią będąc w ciąży, bo raz uważam że nie urodziłabym wtedy zdrowego dziecka, dwa dużo zdrowia wtedy by mnie to koztowało produkcja mleka i "zbudowanie" dziecka.

Nie potępiam takich mam, bo nie uważam że robią coś złego tym dzieciom. Poprostu taki model macierzyństwa mnie nie interesuje. Sama bym się dziwnie czuła z dużym dzieckiem przy piersi. I uważam, że po roku pokarm matki już jest bardzo mało wartościowy. A jaka jest Wasza opinia?

Ayni kiedyś też nie było pedofili, normą był sex z 10-12 latką.

Ja myślę że te cycowanie to przywiązanie nie tylko mdziecka ale również matki. Jako pokarm to takie "4-letnie" mleko wartości dużych nie ma, a dziecko w tym wieku przecież spożywa wszystko to co my, więc to sprawa czysto psychiczna czy ładniej to ujmując emocjonalna.

Iguana ja karmilam Karina i bylam w ciazy z Ernim:-D skonczylam w 4 mies... i jest calkiem zdrowy!
Anetko ja idac wlasnie za ciosem - na jutro umowilam sie z dziewczynami na babski wieczor na Belgii i ... nie zamierzam wracac przed 12.00:cool2:a co.... :-pja szalec to do rana i ...taxi do domu!

iguana ja nie potepiam tego tylko po co tak publicznie to pokazywac. W tym dokumencie mowili ze dlugie karmienie piersia zmniejsza ryzyko raka piersi a zalecane jest przez switowe organizacje zeby karmic do 2 roku. Wydaje mi sie ze macie racje z tym ze to jest przywiazanie bardziej niz potrzeba. Ja naprawde duzo moge napisac o dlugim karmieniu. A co sadyicie o karmieniu w miejscach publicznych?

reklama
Anna ja rozumiem, ze kazda osoba ma inna koncepcje swojego macierzynstwa , ale nie sadze, aby mozna bylo w jakikolwiek sposob narzucac matkom do kiedy maja karmic piersia, czy tez w jaki sposob beda wychowywac swoje dzieci. To jest bardzo indywidualna sprawa i nie wolno np prawnie zabraniac matce karmienia piersia w wieku 3 lat. 3 czy 4 letnie dziecko napewno wyglada nieco 'niezrecznie' i taki widok krepuje wiele osob, gdyby takie karmienie mialo odbyc sie publicznie, natomiast teraz obowiazuje moda na karmienie dzieci do 1 roku zycia, w czasach gdzie miliony kobiet na swiecie karmi swoje dzieci w wieku 2 lat. Nie mozna narzucac na takie zachowanie norm spoleczych, bo taki model macierzynstwa sie obecnie promuje, z roznych, rozniastych powodow , czesto propagandowych.

Druga sparwa jest taka, ze Pani, ktora wystapila jako gwiazda calego zamieszania jest napewno powiedzialabym ekshibicjonistka, jesli az na tyle afiszuje sie ze swoim karmieniem, aby pozowac polnaga w czasopismie dla panow wraz ze swoim dzieckiem. To nie jest normalne wg mnie i napewno nie pomoze temu dziecku w przyszlosci, bo bedzie pietnowane. Ta pani dosc powierzchownie przestawila zagadnienie attached parenting , wrecz mysle, ze chciala sie na tym popularnym temacie wybic i zarobic nieco pieniedzy pozujac w mediach. Raczej nie wyobrazam sobie zadnej z was, ktora paraduje z golym cyckiem w CKMie obwieszczajac wszem i wobec jakie macie poglady odnosnie karmienia piersia.

Nie wiem czy 10 lat temu jakakolwiek gazeta chcialaby sie rozpisywac na temat takich bzdur. Ale dziennikarstwo i media bardzo sie zmienily, wraz ze sposobem postrzegania czytelnika.

Do góry