reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Holandia

No juz dotarlam szczesliwie do domu! Ale jaja ! Hyhy hartje ma 4 komory , wiec wszystko ok, dziecko juz od samego rana ruchliwe , ze hej, jeszcze przed wyjsciem dalam sobie mala kawke co by nie poszlo spac i sie doczekalam . Malenstwo robilo takie wygibasy, to chyba trening yogi byl, bo pozniej to zrobilo pozycje na glowie, tlow w gore i nogi zgiete, dokladnie jak salamba sirszasana - nawet sprawdzilam w necie i tak samo to wyglada hehe. :tak:mam nawet zdjecie, ale juz wam nie bede wklejac, bo znacie znacie juz wszystkie zdjecia z moich usg :D No i polozna nie zostawila nam zludzen, 100 % chlopak, jajka az sie blyszczaly i wyraznie bylo widac. W poczekalni jacys polacy sie czaili, ale jacys dziwni, przed moja wizyta tam siedzieli i po mojej wizycie czekali na korytarzy, nie wiem bali sie, czy co..

Nana - mozesz powiedziec mezowi, ze ma swietne oko ;) a jesli chodzi o mieszkania to ja bym juz wolala poszerzyc krag moich poszukiwan do wiekszej ilosci kilometrow z 2 wzgledow : 1. jak macie mieszkanie za 800 EUR i wyzej to nici z dodatku mieszkaniowego z belastingdients, placicie duzo i nie dostaniecie nic. 2. co prawda maz bedzie troszke dluzej dojezdzal, ale pod koniec roku tez moze wystapic o zwrot za dojazdy z belastingu , wiec generalnie duza czesc kosztow mu sie zwroci, o ile sam pracodawca juz czegos nie bedzie mu doplacal. Teraz nie placi, bo jestescie blisko. Generalnie wyszlibyscie na tym lepiej niz jak wynajmowac za 800... kazdy w Holandii dojezdza i 20 minut w ta czy w tamta to nie taka wielka roznica.

Sencilla - a jednak ! Zemsta meskich plemnikow ! Bardzo sie ciesze, ze jestes juz no i ze pobyt tesciow przebiegal w pokojowej atmosferze, w koncu tak najlepiej dla wszystkich. Obejrzelismy z Peanutem wasze fotki i musze pochwalic Lila Stars za jej wyczyny. Piekni ludzie z was , tacy slowianscy ;)

Jeszcze mialam spytac The Hague - gratuluje udanego dnia w pracy, pewnie jestes z siebie dumna, ze Ci sie udalo zalapac prace na part time. A pochwal sie co tam znalazlas i jak w ogole w pracy leci, czy masz fajnych kolegow i co ciekawego robisz.

Anetka 880 - powiedz dokladnie co tam jest do zrobienia... U nas trzeba bylo podlogi polozyc , bo tylko meble kuchenne staly i lazienki wyposazone a reszta to gole sciany , czyli podlogi, malowanie itd. Ale mysle, ze lepiej zrobic po swojemu i cieszyc sie metrazem niz cisnac sie w mniejszym mieszkaniu, gdzie wszystko juz jest zrobione i musicie sie z tym pogodzic. zreszta to tez nie sa az takie duze wydatki. Napisz cos wiecej o mieszkanku ;)

reklama
AYNI no to jeszcze raz gratulacje synka:-)
Tak masz wiele racji z tym mieszkaniem ,wiem ,ze tu wielu dojezdza ,no musze z nim pogadac co mysli o takim rozwiazaniu.

Nana ja tak na szybko bo herbata stygnie na dole i chce troche posprzatac poki mam checi, znalazlam w Alphen aan den rijn za 780 , 3 pokoje, juz chyba lepsze niz ten bungalow.

Julianastraat 0ong - ALPHEN AAN DEN RIJN - Jacobus Recourt Amsterdam - Den Haag - Hoofddorp

woningnet , tez ma przyzwoite mieszkania : http://www.woningnet.nl/

cos tam powinnas znalezc, w Wassenarze i okolicach napewno sa jakies mieszkania, ja wiem, ze wy chcielibyscie blisko i zeby maz spedzal wiecej czasu w domu, ale do 10 km to ciezko znalezc teraz. I napewno nie daj sobie wmowic maklerowi nic o polakach, jestescie rodzina, maz pracuje i powiedz otwarcie, ze to dyskryminacja! O . ja tez sie nie spotkalam zeby rodzinom odmawiano, bo chlopakom czy cos to sie nie dziwie, no ale mam nadzieje, ze cos sie uda.

Ayni - gratuluję chłopca :tak::tak::tak:. A co do Polaków, to nie ma co się przejmować. Może faktycznie byli przerażeni czy coś. Jak ja szłam na 20 week echo, to spotkałam kobitkę Polkę z jej koordynatorką czy przyjaciółką, już nie pamiętam. Ogólnie się rozgadałyśmy tak, że ona nie usłyszała, jak ją położna wołała :-D. Ja tak już mam, że jestem otwarta na ludzi i lubię gadać.
Mieszkanko ogarnięte, no i co do mojego starcia francuskie wypieki z nutellą kontra ja, no to jest 1:0 dla mnie :-D. W ostateczności zrobiłam bułeczki.
007.jpg
Następnym razem kupię dwie tuby ciasta, bo jakoś mało tego wyszło. No ale pierwsze śliwki - robaczywki, jak to mówią :-D. Ważne, że mam co na stole postawić, bo tak, to pustki.

Ostatnia edycja:
Dzieki AYNI juz tam patrze ,no ja tez mysle ,ze nie powinni robic problemow rodzinie z dzieckiem .4 lata temu jak nam omowili to bylismy sami.Szef napisal wtedy mezowi referencje no ale nie pomoglo_Ogolnie to u nas jakos dziwnie jest bo jak chcielismy wypozyczyc przyczepke to w LIsse I Hilegom nam odmowili bo niestety nasi rodacy czasem pozyczali i nie oddawali:-(

Ayni no w tym mieszkaniu tez tylko meble kuchenne sa i nic poza tym nie ma. Podlogi w salonie i kuchni sa tzn panele ale sa tak okropne ze trzeba byloby je zmienic w przedpokoju jst gumolid czyli tez do wymiany a w pokojach wykladziny ktore obleca. Sciany do roboty sa wszedzie bo sa tapety ale takie stare. No a jak juz to sie zrobi to trzeba kupic inne rzeczy meble itp. A ile was to wyszlo +/- i ile masz pokoi i jaki metraz? My tez za duzo nie chcemy wkladac w mieszkanie bo czekamy na domke i moze za rok go dostaniemy wiec szkoda mi klasc plyt gipsowych itp.

TheHague tak pisala ze wrocila do pracy juz a mi zostaly ostatnie 4 dni macierzynskiego:-(ale sobie o tydzien przedluzylam urlop i od 14 do pracy chyba ze te mieszkanie dostaniemy to wtedy jeszcze bede musiala posiedziec ale na bezplatnym.

Anetka mi tez sie konczy macierzynski 29 maja,ale nie wracam juz do tej firmy,wiec bede czegos innego szukac,ale od wrzesnia.a Ty gdzie pracujesz?

No ja pracuje na lotnisku ww firmie DHL bardzo lubie ta prace i chcialbym wrocic juz tylko tak mi szkoda Filipka. Ja to czasem sama sie z siebie smieje bo wydaje mi sie ze jak pojde do pracy to Filip nie wytrzyma bezemnie. podoba mi sie to w mojej pracy ze jest tak luzno mozna z kazdym pogadac chodzi mi o "superwajzerow".

Pochwale sie tez zdjeciami z dedykacja dla sencilli bo ona tak jak ja lubi ogladac zdjecia:-)
DSC05168.jpgDSC05169.jpgDSC05184.jpgDSC05186.jpgDSC05187.jpgDSC05191.jpgDSCN5005.jpgDSCN5050.jpgDSCN5121.jpg
Dodalam zdjecie naszego kacika dla Filipka :-)

Astrid, super Ci wyszly te buleczki, sama bym zjadla niejedna! Domowe zawsze najlepsze. Ja tam sie tymi polakami nie przejmuje, tylko taka klopotliwa sytuacja, ze sie tak czaili, chcialam spytac czy czekaja i moze czy w czyms im pomoc, ale jakos glupio mi bylo :sorry:.Nie pamietam na ktora masz te wizytacje, ale napisz potem jak poszlo i ile buleczek zjadla Pani kraamzorgowa :D

Anetka, no generalnie wszystko trzeba by bylo, tak jak u nas, u nas nadal pewne rzeczy sa nieskonczone np framugi nie pomalowane i schody trzeba kupic te nakladki dywanowe na schody a to drogie jak cholera, nie spodziewalam sie takich cen. Nie wiem ile jest metrow kwadratowych, ja sie w ogole na tym nie znam, a mojego nie ma w domu, ale to jest standarwowy domek szeregowiec jakich pelno w calej Holandii, wszedzie jest chyba taki sam uklad. Partner : wejscie , korytarz, WC , kuchnia po lewej, komorka pod schodami po prawej , prosto wchodzi sie w salon, a z salonu do ogrodka, w ogrodku schowek na rowery itd . Na gorze : 2 sypialnie , 1 mniejszy pokoj typu biuro, chociaz mozna by zrobic babykamer na upartego, prysznic i w korytarzu na gorze w suficie wyciagane schody na strych. pewnie wiesz o co chodzi , moze wasz tez taki sam. a ile wolaja za mieszkanko ?

reklama
Ayni my mamy mieszkanie a nie domek na domek czekamy. Czynsz ok 457 euro wiec nie jest duzo wsumie tanszych nie ma z takim metrazem. A te schody to wiem o co chodzi bo my tez takie mamy teraz.

Do góry