reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Holandia

Ja mam egzeme :) i musze niestety stosowac krem apteczny bo po innych wyglądam jak ząbi :) w dodatku gdy się urodziłam miałam skaze białkową i jestem alergikiem, oprócz tego ze na pokarmy to jeszcze problemy z zatokami całe zycie i katarem :) teraz jakos na starosc odpusciło :) wiec ja chyba nie bede eksperymentowac bo raczej jest ogromne ryzyko ze moje dziecko bedzie alergikiem, ja jestem po mamie ;( u nas to rodzinne :) i po tym co piszecie raczej napewno bede prała w specjalnych srodkach :)

dzisiaj odebrałam blije doos z prenatalu :) były tam pampersy new born i chusteczki z pampersa, z tego co widze odradzacie te chusteczki , ok, ale czy te pampery sa dobre na poczatek?? bodajże new born jedynki (2-4kg) mam kupon i własnie chcialabym sie upewnic zanim zakupie zapas :) na chusteczki tez jest kupon ale teraz nie jestem pewna czy warto :)

cos miałam jeszcze pisać ale w tym nadmiarze postów nie pamietam ;)

reklama
Sencilla, znam ta ksiazke ! :) to jest ksiazka napisana przez holenderke i moj M mi o niej opowiadal. Polecam!

My osobiscie nie kupujemy miesa z supermarketow, bo nie sa halal i maja mnostwo chemii i antybiotykow. Owoce i warzywa kupujemy sprowadzane z Maroka, a jak nam sie koncza to z targu , ktory przyjezdza 2 razy w tyg. Daktyle mamy prosto z Iranu. Eweuntalnie LIDL , bo najwiekszy importer w Europie i jego owoce sa w miare ok.

Ja moge wam polecic strone we wielu jezykach, rozniez jest wersja polska i tam mozna poczytac co siedzi w numerach E :

Food-Info

np E-490 to rozpuszczalnik a inne E- pochodne od insektow :-D

Mysmy spisali na karteczke i jak idziemy na zakupy to zagladamy co siedzi w jedzeniu. Ciesze sie bardzo, ze moj M nie wydziwia i jest bardzo zaangazowany madry wybor jedzenia. Oczywiscie nie ustrzegniemy sie od procesow chemicznych zachodzacych przy produkcji jedzenia, ale mamy wybor , wiec wolimy jesc zdrowiej. Jakbysmy mieszkali w innym kraju, moze nie trzeba bylo by stosowac takiej selekcji, ale wiadomo jak w Holandii hoduje sie pomidory (moja kol pracowala w szkalrni i przez miesiac po skonczeniu pracy pocila sie jeszcze na zielono, miala rowniez operowana zagrode nosa). Hodowla zwierzat tez nie zachwyca , polecam 30 sekundowy filmik :

Word wakker: kip - YouTube

od razu moze zaznacze, ze nikomu nic nie narzucam i taki jest moj stosunek do jedzenia w Holandii.
;-)

Ayni,ismik Twe podejscie! :)

Na szczescie moj R. tez ma swiadome podejscie do kupowania zywnosci. Wiadomo, nie uniknie sie wszystkich zagrozen, ale mozna je zminimalizowac...

Madziula,
ja pampersow rozmiar 1 new born zuzylam chyba tylko 2 paczki, pozniej juz byly za male. No ale Liljana wazyla przy urodzeniu prawie 4 kilo. Teraz uzywam new born rozmiar 2, bardzo je lubie, bo maja elastyczne zaczepy i nie sciskaja dzieciatka w pasie, poza tym maja taka jakby siateczke i fajnie chlona rzadka kupe. (no i znow o kupkach i d... Maryni) haha

Ostatnia edycja:
Ayni my tez sprawdzamy co sie kryje na skladzie produktow ktore mam kupic.jak widze jakies E i wogole lista jest dluga to takich rzeczy nie kupuje.No ale niestety naprawde ciezko ustrzec sie przed ta chemia.Co z tego ze warzywniak i owoce niby biologiczne jak to stoi wszystko przy drodze i auta caly dzien jezdza i zatrowaja wszystko.Jak bylam dzieckiem to jadlam jajko od kury karmionej swoja pszenica.Mieso tez mielismy swoje (ale ja i tak nie wiele jadlam:-) )oj to byly czasy ,slonce bylo inne ,powietrze.Teraz wszystko skazone ,chemiczne.czasem marzy mi sie taki powrot do pszeszlosci :-)

Sencilla czyli moge kupon wykorzystac :) skoro chociaz 2 paki zuzyje :) a moze mała duza nie bedzie ( jak narazie jest mniejsza niz powinna) to zuzyje wiecej ;) ale skoro chwalisz to znaczy ze dobre ;)

e tam , kupa to rzecz ludzka czyż nie ??:laugh2::laugh2::rofl2:

Madziula jezeli masz to za darmo to jasne ze wykup to sobie. Chusteczki zawsze sie przydadza a moze aurat tobie beda odpowiadac dla dzidzi, co do Pampersow nr 1 to u mnie bylo tak ze kupilam jedna paczke tylko bo nr 2 zaczyna sie od 3 kg i sa troszke wieksze w pasie jak moge tak napisac :) Jedynki sa na tyle fajne ze maja taki paseczek ktory sie zabrwia na zielono jezeli dzidzia zrobila siku a to jest przydatne dla poloznych ktore kontroluja wyproznianie sie dziecka w pierwszych dniach, a pozniej i dla ciebie wygoda bo nie musisz rozpinac pampersa i wachac tylko patrzysz na ten paseczek. Przynajmniej u mnie tak bylo i polozna powiedzila ze dzidzia musi robic minimum 6 razy dziennie siku.

sencilla ma racje 2 sa swietne ale tylko te z siateczka bo swietnie pochlaniaja kupki :-)Moj Filip do 36 tygodnia byl wg USG tez ponizej normy niby maly a urodzil sie 3650 a po 3 tyg mial juz 4100

Ostatnia edycja:
mysle to samo, co Anetka. Wykup sobie chusteczki, moze akurat Tobie beda odpowiadac.
te jedynki sa bardzo "lubiane" przez polozne, wlasnie ze wzgledu na paseczek.

milego popoludnia!

anetka888 całkiem za darmo nie, przy zakupie 2 paczek pampersow zwroca mi 10 e a przy zakupie 2 paczek chusteczek zwroca 5 e:) co do pieluch to moge wybrac rozmiary , np wziac jedna paczke 1 a druuga 2 ;) na razie dostałam w tej paczuszce 6 pieluszek w rozmiarze 1 wiec do szpitala jak znalazł :) i mini paczke chusteczek :)

Co do tej produkcji kosmetykow ZWITSALA I DLA KRUIDVATU to jet tak ze wlascicielami sa niemcy ,no i wykorzystuja u nas tania sile robocza.Maj tez firmy w niemczech.Dlatego na opakowaniach nie ma nic ze to w pl robia.

Madziula w razie co to do mycia auta mozesz te chusteczki wykozystac:-D

reklama
Madziula, w szpitalu Twoj maluszek bedzie mial szpitalne pampersy, wiec nie musisz miec swoich. Tam, gdzie ja rodzilam, dostalam rowniez te wielkie podpaski, wiec tak naprawde nie trzeba miec nic ;)
jak poszlam pod prysznic, to tez na poleczce byly wszelkie rodzaje zeli pod prysznic i szamponow. Jednorazowe majtki, te z siatki, o ktorych ostatnio byla mowa, tez dostalam kilka par "do domu" :tak:

Do góry