reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Holandia

Hej dziewczyny;)

Widzę ze ciekawy temacik sie rozwinął "antykoncepcja ":) Bardzo przydatne ;) Ja po swoich pierwszych doświadczeniach z tabletkami powiedziałam ze nigdy wiecej, ale teraz zmieniłam zdanie i po porodzie zamierzam wrócić do antykoncepcji hormonalnej:) Głównie przerazaly mnie zawsze pogłoski o trudnościach z zajścia w ciąze po odstawieniu, nie wiem na ile to jest prawdą bo dużo kobiet odrazu po tabletkach zachodzi i nie ma problemu, ale zawsze gdzieś to tkwi w podświadomości :) Jak urodze to juz nie bede musiała sie tym przejmować :)
co do tycia, to przewaznie to problem złego doboru hormonów, zanim lekarz dobierze tabletki powinno sie zrobić badania hormonów i próby wątrobowej, ale wiem ze mało kiedy takie badania dają. Ja zamierzam je zrobić, bo nie chce przyjmować tabletek metodą prób i błedów az ktoreś beda pasowały :)

reklama
dzień dobry :)
u nas piękny, słoneczny początek dnia - oby tak zostało.
widzę, że podjęto dobry temat. w czasie ciąży rozkoszujemy się seksem bez zabezpieczeń i ze smutkiem myślę o powrocie do "pilnowania się". ale co tam. teraz też nie jest w sumie idealnie, mam problemy z orgazmem, jak podobno wiele kobiet w ciąży, ale sam akt jest o wiele przyjemniejszy niż przed. myślę, że jak maleństwo pojawi się na świecie, pozostanie nam liczyć na wyczucie męża :) ew. powrót do klasycznych sposobów (nigdy nie przekonałam się do hormonalnych zabezpieczeń, dziewczyny z mojej rodziny tyły od tego). W sumie seks nie jest najważniejszy - przytulanie też dużo daje i umacnia więź małżeńską. Wierzę, że z czasem wszystko wróci do norny -również rozmiar mojego brzucha :)

Ach , no tak, szalenstwo bez trzymanki ;) nie trzeba sie pilnowac i powiem wam, ze poki co ja swietnie ciaze znosze, bede zachwalac wszystkim, poza tym jeszcze ten brak okresu , wow!! przed zajsciem w ciaze M kupil mi tampony i to jakies wielkie opakowanie chyba 90 sztuk !! Poczeka do nastepnego roku hihi

I zgodze sie co do przytulania, przytulac sie trzeba codziennie !!! Poznalam tutaj kiedys takiego starszego pana, lat prawie 60. Zona w Polsce i opowiadal mi codziennie jak za nia teskni. Wiec spytalam go jak udalo mu sie utrzymac uczucia po tylu latach i 4 dzieci. Odpowiedzial mi, ze zna tylko jedna recepte : przytulanie codziennie 20 min.
:tak:Z chemicznego punktu widzenia bardzo wytlumaczalne, poniewaz bliskosc z drugim czlowiekiem produkuje endorfiny oraz zwiazki , ktore przeciwdzialaja rakowi.

Astrid -fajnie masz z tym lekarzem, wszystko pretty organized , juz wypisane tabsy po porodzie i wizyty na styczen , lol ;)

Sluchajcie a gdzie sie podziala muffinek ? NIE WIDZIALAM dawnooo :no:

Witajcie:-) u nas tez ladne slonko .Apropos libido.Ja z racji moich problemow z hormonami jestem skazana na tabletki,no i tycie i wszystkie te atrakcje z tym zwiazane.Kilka m temu lekarz przypisal mi takie tabletki po ktorych moje libido = 0.Po porodzie u nas bylo odwrotnie ja chcialam (oczywiscie nie odrazu) a maz nie .Napatrzyl sie co ze mna wyprawiali i bal sie ze zrobi mi krzywde.No ale przekonalam go.Mowilam lekarzowi ze te tab nie dla mnie bo na tym cierpi moje malzenstwo (maz cierpliwy jest ale 6 mies to juz ile mozna byc cierpliwym) ,no ale wiecie jak tu jest.Rozmawialam o tym z moja P psycholog(to polka) i ona wyjasnila mi ,ze w polsce leczy sie wszystkimi dostepnymi srodkami a tu jest odgornie narzucony plan oszczednosci i leczy sie jak najtaniej:-(.wiec gdy przypisuja leki to nie te najlepsze tylko te najtansze.To nic ,ze one wogole nie dla mnie i zle sie czuje po nich :-(

Ja tez zastanawiam sie co z muffinkiem:confused:

Ja tu do was pisze a moje dziecko wlazlo mi do szuflady i szuflada polamana:rofl:

ISKIERKO grupa krwi 0 jest dos czesto spotykana gr krwi.Jest to tak zwana gr krwi uniwersalna bo mozna ja przetoczyc kazdemu np. jesli ktos ma gr A moze dostac gr 0 i A ale jak sie ma 0 to tylko 0 mozna przetoczyc takiej osobie.Wiec jestesmy troszke poszkodowani;-)

My stosujemy gumki, bo nadal karmię piersią...zresztą pigułek nigdy nie stosowałam, bo sporo złego słyszałam i moje koleżanki miały wiele problemów stosując tą formę zabezpieczania.

Co do seksu, to nie było z tym dobrze jak byłam w ciąży...tzn. tak w 3 trymestrze szczególnie, bo było mi ciężko i brakowało ochoty z mojej strony. Teraz jest jeszcze gorzej, seks mógłby dla mnie nie istnieć....ale kocham bardzo mojego męża i staram się nastrajać dla niego;-)

Tak, gdzieś zniknął muffinek, ale też mgd nie odzywa się od kilku dni???

Witam wszystkich. Na dworze słonecznie ale chłodnawo. Wyszłam na chwilke do ogrodu z malutkim pieskiem i musialam wrócić po polar.
A zapomniałam Wam napisać, ze po drugich poszukiwaniach i naradach nasz maluszek dostał swoje imię i wabi się SNOOPY:-D I jestem pozytywnie zaskoczona bo reaguje na to imię.
Ja dziś na obiad robię szaszłyki z polskiej kiełbaski (w piekarniku) i do tego surówke z kapisty pekińskiej. Mam więc dość dużo czasu na przygotowanie tego. mam też w planach umycie lodówki póki w miare pusta, ale musze czekac az koło 13.00 wróci mój syn ze szkoły, bo musi mi pomóc wysunąć lodówkę z rogu - inaczej nie dam rady powyciągac pólek...
a tak na marginesie nie zdaje mi sie zeby mojemu lapkowi nie wylaczanie szkodzilo bo chodzi bez zarzutu juz 7 rok:szok::tak:
Eh, to musiałas trafić na super dobry egzemplarz... Mój pierwszy wytrzymał 1,5 roku. Ten co mam jest drugi i już mu bateria siadła. Non stop musze go miec podłączony do prądu. Nio i spaliłam już jeden zasilach:baffled:
Astrid ja w ciazy wlasnie nie moglam narzekac na brak ochoty, ale teraz to nawet przez sekunde nie mysle o tych sprawach a moj maz to chyba za bardzo tego nie rozumie a zmuszac sie nie bede :-D:-D
Ja właśnie teraz jakos nie mogę. Żadna pozycja mi nie odpowiada. Do tego niby mam upławy że wkładkę noszę cały czas, ale jak przyjdzie do seksu to sucha jestem jak pieprz.
Mój mąż mówi ze to rozumie, przytula się do mnie, głaszcze i całuje mój brzuszek. Czasami ja sama już nie wytrzymuję i jakos kombinujemy, ale.... rożnie to bywa.
Boje się tego co będzie po ciąży, bo hormony się zmieniają po porodzie. I nie chodzi tu tylko o zmęczenie ale też i apetyt na seks:baffled:
W ogóle, kiedy mniej więcej powraca @? I, jeśli się już ma ochotę na seks, to jak z zabezpieczeniem? Nigdy nie brałam tabletek antykoncepcyjnych, bo mi każdy gin odradzał przy lekach na tarczycę.
Moja szwagierka w PL w czasie karmienia piersią dostawala zastrzyki antykoncepcyjne - jeden wystarczał na 3 miesiace i podobno mozna go podawac własnie tylko kobieto karmiącym. Ja zawsze starałam się uważać, używac gumek (na ktore niestety jestem chyba uczulona).
Za to pytając w Nl o zastrzyk antykoncepcyjny dostalam go bez problemu. Niestety, bardziej zadowolona byłam z tabletek.
Tutaj nikt mi nie narzucał tabletek, to ja sama poprosiłam o konkretne, które znalam jeszcze z Pl i wiedzialam, że mi służą
ISKIERKO grupa krwi 0 jest dos czesto spotykana gr krwi.Jest to tak zwana gr krwi uniwersalna bo mozna ja przetoczyc kazdemu np. jesli ktos ma gr A moze dostac gr 0 i A ale jak sie ma 0 to tylko 0 mozna przetoczyc takiej osobie.Wiec jestesmy troszke poszkodowani;-)
No i chyba własnie o to chodzi z ta rzadkością grupy 0 - że my możemy poratowac każdego, natomiast nie każdy może poratować nas i często tej właśnie grupy krwi brakuje.

Witam
ja mam dziś wolne więc pare spraw sobie pozałatwiałam.Szymkowi zdjęcie do paszportu zrobiłam, oczywiście wczoraj też próbowałam ale tak płakał że zrezygnowałam i dziś znowu z samego rana spróbowaliśmy.Na szczęście się udało.Teraz wycieczka do Hagi nas czeka, przy okazji pojedziemy pewnie nad morze:)ale to pewnie w następnym tygodniu.No i w końcu dziś pójde się zapisać do lekarza rodzinnego bo zawsze to odkładałam na później.
W czasie ciąży u mnie libido było bardzo kiepskie, zdecydowanie lepiej było po porodzie, sex wydaje mi się bardziej owocny:-Dwięc u mnie chyba troszku inaczej niż u was.

Gosia synek uroczy:)jeszcze raz gratuluje:)

A tu trochę mojego łobuziaka: DSC07145.jpgDSC07184.jpgDSC07231.jpgDSC07212.jpg

u nas problem jest bardziej zlozony.bo niedosc ze seks dla mnie moglby nie istniec ,to jeszcze ja spie z synkiem a maz zostal wyautowany,dotego Tymek jest bardzo zazdrosny jak tylko widzi ze sie przytulamy to on tez chce.Wiem wiem ,ze spanie z dzieckiem to zly pomysl.Przed porodem mowilismy sobie ze nasze dziecko nie bedzie spalo z nami .No i udawalo sie do 9 m ,dopoki maly nie zaczal sie obracac.No i tu zaczely sie schody bo probujac sie obrocic ciagle sie budzil z placzem.No i co chwile mosialam do niego wstawac.Walczylismy 2 m.Poprostu nie moglismy spac bo Tymek ze wzgledu na lewostronny niedowlad chcac sie obrocic nie mogl bo raczka mu zostawala i nadal tak jest pod plecami. no i niech mu tylko kolderka pszeszkodzi czy cos to odrazu krzyk.Kladlam go zpowrotem ale bardzo plakal ,ja nie moglam zniesc tego placzu i wolania mama mama. Dotego sasiedzi ,tu slychac jak sie kichnie a co dopiero placz dziecka w nocy.No i teraz maly spi ze mna nadal ma problemy z obracaniem ,czesto sie budzi z placzem ale jestem obok i szybko interweniuje ,wiec przynajmniej maz moze spac.Tylko ze cierpi na tym nasze zycie intymne:-(

ISKIERKO moje tabletki to nie sa zwykle anty jak pisalam mam problemy z hormonami i musze je brac chce czy nie to tak jak ktos ma problemy z tarczyca .No i ja je mam na recepte nic nie place bo to dla mnie lek jest nie antykon,bo ja i bez tego mam problemy by w ciaze zajsc (wiec specjalnie antykonc. nie potrzebuje)No i bylam u lekarza mowilam mu jakie bralam wczesniej i dobrze tolerowalam ale niestety widocznie tamte drozsze sa no i kazal mi czekac ,bo zmieniac hormonow co chwile tez nie mozna.Co racja to racja.

CLAUDITKA uroczy ten twoj Szymek i imie tez mi sie podoba:-)

Ostatnia edycja:
reklama
Wracając jeszcze do tematu sexu...z ochotą u mnie bardzo kiepsko, ale co zauważyłam, to doznania są dużo mocniejsze niż przed porodem. Jak już się zdecyduję, to w trakcie stwierdzam, że się znacznie poprawiła jakość doznań.

I miałam się pochwalić, 2 dni temu Janek samodzielnie usiadł! Bez podpierania się, łapania czegokolwiek. Siedzieliśmy z nim w salonie, on podparty poduszeczką w formie półleżącej i tu nagle...usiadł sam! Jak się przy tym sam uśmiał:-D

clauditka, jaki słodziak!!!

Też miałam się spytać...cisza u anp.

Do góry