reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Holandia

reklama
Iskierka a ile zajela twojej corkce nauka jezyka? Chcialbym zeby moj Kuba tez juz plynnie mowil chociaz daje rade, ale strasznie sie wstydzi przy mnie mowic czasami tylko z pospiechu zamiast po Polsku powie jakies slowo z NL w szkole czasem go podgladam jak sie bawia to slysze ze gada jak najety.
Szczerze - to ja nawet nie zauważyłam kiedy moje dziecko zaczęło mówić po holendersku... Została puszczona na głęboką wodę, miała 11 lat jak przyjechała do Holandii i zaraz po 2 tygodniach poszła do szkoły, gdzie oprócz niej (i jej młodszego brata) był jeszcze jeden polski chłopczyk. Trafili jednak do rożnych grup i musiała radzić sobie sama. Myślę, że rok czasu - tyle zajęło jej opanowanie podstaw. Tez sie wstydziła, n ie chciała nam mowic jakich slow nauczyla sie w szkole, nie chciała nas uczyć tych słow i ich wymowy. A teraz pomaga mężowi w zadaniach domowych z kursu a mnie czesto wyrecza w rozmowach telefonicznych.
Madziula masz jakiś link do tego "corpusu"?
http://www.corpusexperience.nl/nl/corpus-experience/

Zaraz mnie trafi szlag, bo nie moge zmienic posta..........

Ostatnia edycja:
Pies mi sie polożyl na mysze i wszystko co pisalam poszlo w pi*******u:-D:-D:-D:-D:-D

Napiszę jeszcze raz - ostatni :-p
Mam dylemat. Syn ma 1 maja urodziny (12 lat) i chce zaprosić kilka osób. Siedzieć z nimi w domu nie mogę, bo nie będę umiala zorganizowac im zadnych zabaw - brak miejsca i nieznajomosc języka.
Chciałam zabrac ich do kina, ale nie ma nic ciekawego, a po drugie spapugowałabym po rodziocach jego kolezanki, którzy organizowali urodziny miesiąc temu.
Dwa lata temu bylismy urodzinowo w Spoorwegmuseum w Utrechcie i dzieci sie dobrze bawiły. Fakt, zer teraz syn chce zaprosić kogos innego, ale osobiście wolałabym jechac w inne miejsce.
Może ten CORPUS byłby dobry dla takich dzieci? Widziałam tam opcję "Verjaardagen"...
Co wy o tym myslicie?

hejka
ja już obskoczyłam Ikea i C1000 Zupka zrobiona jeszcze drugie danie i musimy zrobic podwórko przed domem Tzn mąż musi odczyścić kafle kercherem a ja popatrze:cool2: kupiłam donice w Ikei i kwiaty i drzewko trzeba wreszcie zobic cos przed domem

Piotruś chodzi do szkoły od sierpnia i super buduje już zdania (Pani pod wrażeniem) Alicja od stycznia i też sobie radzi Podobno ma "holenderski" akcent :rofl2:

dziewczyny jak jest z przerwą w wyzszej szkole-gimnazjum? tzn tu mają pomiędzy 12-13 a jest coś takiego później ?????????

Witajcie ,a ja sie pochwale ,ze moj Tymcio pomalu zaczyna chodzic.Co chwile puszcza sie i robi kilka kroczkow ,co prawda konczy sie to "baji"(tak mowi jak upadnie ) ale trening czyni mistrza.dotego zaczyna nasladowac dzwieki np.autko albo kaczuszki.No i wreszcie mowi ladnie mama,bo wczesniej to tylko tata ,tata.Tanczy ,spiewa ,no naprawde jestesmy szczesliwi:happy:
Gratuluje postępów.
dziewczyny jak jest z przerwą w wyzszej szkole-gimnazjum? tzn tu mają pomiędzy 12-13 a jest coś takiego później ?????????
Nie, w wyższej szole (college, gimnasium) nie ma juz tak dlugich przerw. W College u mojej córki sa w miare "normalne" lekcje i pauzy - normalne czyli podobne do tych znanych mi z Polski. Godzina lekcyjna trwają 50 minut i po każdych dwóch takich godzinach jest 20 minut pauzy w czasie której uczniowie zazwyczaj zostają na terenie szkoly. Powrót do domu raczej nie jest możliwy, bo co niektórzy mieszkają 20km od szkoly;-)
Lekcje zaczynają się o 8.30 a konczą się róznie - wg planu: 13.30, 14.20, 15.10 itp

Witam rowniez
Iskierka wydaje mi sie fajny pomysl z tymi urodzinami :tak: kolezanka tam byla kiedys z corka i badzo byly zadowolone. Tez mam w planach jechac tam z Daankiem jak bedzie ciut starszy. Mysmy byli kiedys w Madurodam w Den Haag i tam tez mi sie podobalo. :szok::szok:

Anetka moze zacznij rozmawiac z Kuba po holendersku jak bedzie cie slyszal to sam tez nie bedzie sie wstydzic. U mnie powoli jest tak ze Daanek wiecej mowi ze mna po holendersku niz po Polsku i juz nawet polskiej TV nie chce zbytnio ogladac a zauwazylam ze tez duzo zdan i slow powtarzal wlasnie z TV. Teraz pokladam nadzieje w mojej mamie jak przyjedzie ze zacznie znowu wiecej mowic :tak:

003.jpg" taka marchewka to jest niebo w gebie...mhhhh..."

017.jpgŻeby było wiadomo z kim piszecie;)))....

hej ho

mnie od rana glowa boli:wściekła/y: A Michalek w nocy mial goraczke i gardo go bolalo i tez nie spalismy:no: Rano byl jak nowo narodzony a teraz znow temperatura i gardlo:eek:Lezy i ledwo zpie...

Ja kolo tego Corpusu ze 100 razy przejezdzalam i do dzis nie wiedzialam ,ze to to:tak::-D:szok:

hej ho

mnie od rana glowa boli:wściekła/y: A Michalek w nocy mial goraczke i gardo go bolalo i tez nie spalismy:no: Rano byl jak nowo narodzony a teraz znow temperatura i gardlo:eek:Lezy i ledwo zpie...

Ja kolo tego Corpusu ze 100 razy przejezdzalam i do dzis nie wiedzialam ,ze to to:tak::-D:szok:

Karola ja koło tego Corpusu przejezdzalam 4 lata do pracy i tez nie wiedzialam ze to to. dopiero znajomi co przyjechali z drugiego konca Holandii nam o tym powiedzieli i wtedy sie dowiedziałam ze to to. Jakie bylo moje zdziwienie ;)

reklama
Do góry