reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Holandia

Juz nie pamietam ktora pytala o wspolzycie w ciazy, ale u nas to bylo tak ze praktycznie do konca bo czytalam ze od 38 tygodnia sperma moze przyspieszyc porod :-D:-D:-D dopiero jak mi odszedl czop sluzowy to zaprzestalismy.
A tu nawiazuje do powyzszego :-)
Zobacz załącznik 456170
Iskierka my rowniez zwracamy za zorgtoeslag i tez mamy miesiecznie pomniejszona kwote.
A co do zwrotu to my co roku sie rozliczamy w pierwszych tygodniach stycznia a zwrot przychodzi w sierpniu (mamy meldunek) a moja mama ktora nie meldunku ma na poczatku maja zwrot na koncie.
U nas tez zadnej rewelacji co do wysokosci bo ja mam 150 a maz 100 z tym ze ok 1000 jest ulgi na dziecko wiec razem ok 1300 euro.
A jak to jest z rodzinnym z SVB na dwojke dzieci kwota ktora przesylaja kwartalnie jest taka sama jak na jedno?

reklama
My się dzisiaj bardzo lenimy
laugh.gif
Jak ja tęskniłam za Krakowem
laugh.gif

Od znajomych dostałam kilka fajnych dzieciowych książek...
biggrin.gif

http://www.empik.com/drugi-i-trzeci...thaway-sandee-murkoff-heidi,2640134,ksiazka-p

http://www.dobreksiazki.pl/b18305-u-malucha-na-talerzu.htm?gclid=CPPk5Lemt68CFYUw3wod3mf3jg

http://merlin.pl/Poczytaj-mi-mamo-Ksiega-pierwsza_Nasza-Ksiegarnia/browse/product/1,819073.html

Aynii a to tylko w przypadku biletów ?? bo ja dojezdzalam autem i czesc za benzyne mi płacił.

Generalnie kiedys bylo lepiej bo deklarowalam cala kwote za bilety a teraz sie wycwanili i nie pytaja jaki srodek transportu , tylko musisz wpisac z jakiego miejsca do jakiego , ile to jest km i juz system sam przelicza, przynajmniej ten program do rozliczania podatku z belastingdienst.nl tam rowniez pytaja ile zwracal pracodawca i wylicza program sam. Takze probuj szczescia, pamietam , ze 2 lata temu pierwsze 500 euro bylo opodatkowane, wiec zwracali wszystko powyzej 500 eur, teraz to program sam liczy. Tylko z tego co pamietam, to tam bylo napisane , zeby w razie czego trzymac rachunki przez kolejne 2 lata, co prawda ode mnie nic nie chcieli 2 lata temu i dostalam za same bilety ponad tysiaka.

tak tak jest coś takiego bo moj pracodawca sprawdzał dokladnie adres zamieszkania i miejsca pracy po czym podał konkretna kwote która maksymalnie moze mi wypłacić za tyle kilometrów. I tak myśle że duzo dostaje w porownaniu do innych ale pytam z ciekawości , za to mój tz dostaje troche mało jak na tyle kilometrów ale nie wiem czy cos da sie zrobić ;(

a co do zwrotow, czy ktoras dostala juz zwrot za 2011 ? podobno jak sie przed 1 kwietnia wysyla wniosek, to do 1 czwerca ma przyjsc decyzja. Podobno w przypadku zameldowanych w NL idze ten zwrot szybciej, ale ja jeszcze nie mam nic... A wy ?

moze mnie ktos pocieszy ? :D czekam jak sep na moje 1600 chytrysow
Moja księgowa mówi że belasting ma 3 miesiące na rozpatrzenie zeznania podatkowego złożonego przez 1 kwietnia (po 1 kwietnia ma na to nawet do 5 lat). Zawsze mi mówi, że jak nie dostane nic do polowy lipca (ani żadnego pisma ani pieniędzy) to mam do niej zadzwonić.
tak jej ma przyjść na nasze konto
To ona może mysli, że wy juz te pieniadze dawno macie, ale nie chcecie jej ich dać... Wiesz jak to jest z rodziną - z rodziną najlepiej wychodzi się wyłącznie na zdjęciu:-D
A jak to jest z rodzinnym z SVB na dwojke dzieci kwota ktora przesylaja kwartalnie jest taka sama jak na jedno?
Nie, na każde dziecko dostaje się osobną kwotę TUTAJ masz stronkę ze stawkami. A TU masz tę samą stronkę po polsku;-)

witam wieczorowo.. ale jestem zmeczona.. Tosia chora juz jest 10-ty dzien, i tyle dni z goraczka.. w piatek moj lekarz odeslal mnie do domu.. a ona sie meczy, schudla juz, wyglada jak przecinek, blada, kaszle, no i ta goraczka. juz nie wiem, co robic..
rozgladam sie za sukieneczkami na chrzest, te bardzo mi sie podobaja:

Ubranka do chrztu Abrakadabra lniane ubranka do chrztu bawełniane ubranka do chrztu Wyjątkowe ubranka do chrztu

co o nich sadzicie? mnie wydaja sie takie proste, skromne, a sliczne.

Sencilla, a widziałaś TE sukieneczki??? Znacznie tańsze o wg mnie dużo ładniejsze - no ale kazdy ma inny gust.

Jeśl,i chodzi o gorączkę - nie daj się zbywać... Gorączka u dziecka nie może trwać tak długo..... Poczytaj I jeszcze TU
Dziesięć dni gorączki to zbyt długo jak dla dziecka, a musisz pamiętać o pozostałej dwójce. Gorączka zaraźliwa nie jest, ale niektóre choroby którym ona towarzyszy jak najbardziej....

reklama
Do góry