reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

Hejka
A ja wlasnie dzisiaj dostalam mail'a ze w sierpniu dostalam 3 tyg. urlopu :-) pierwszy raz w sumie bedziemy mieli takie dlugie letnie wakacje razem jupiiii:-) my nie planujemy nic spannend, prawdopodobnie pojedziemy na Texel polaczyc przyjemne z pozytecznym, stare katy i znajomych poodwiedzac :tak: i chalupke doprowadzic troche do porzadku.
Sencilla mi sie marzy wlasnie Normandia albo belgijskie Ardeny, moze na drugi rok. A co do samopoczucia to ciezko, maly jeszcze nie siedzi w kanale rodnym a brzuch mam nadal wysoko ze oddychac nie moge, ale poza tym wszystko w porzadku. Jutro mam echo, zeby zobaczyc jak maly rosnie i jaki duzy jest. A maly wlasnie kopie ze hoho
Wiatraczek ja tez dzisiaj pralam pokrowce z maxi cosi i lezaczka, nie wiem tylko jak to z powrotem ubiore :cool2: najlepsze ze dopiero dzisiaj odkrylam ze maxi cosi ma ochraniacz przecisloneczny:-D Jutro mam w planch przygotowac sobie torbe do szpitala i moze lozeczko juz przygotuje.....

reklama
Witam my wczoraj jeszcze swietowalismy:tak: Maz mial wolne...
Aneta ale masz przystojnych mezczyzn:tak: Nic tylko pogratulowac:tak:
Magda najlepsze sa kringloopy:-D:tak: lubie tam chopdzic ,czesto sie wyszpera fajna rzecz. Niestety kolo mnie nie ma nic takowego:eek:
Aniu was jest extra z halami.... Jak sie dzieci czuja?
Sencilla maz chyba za fotografa robi ,bo nigdzie go nie widac:-D Piekne damy z was a Liljanka szybko rosnie:tak:
Gosiu ja tezj uz bym chciala lozeczko wyciaqgac :tak:
Ja sie czuje dobrze ,mala buszuje jak szalona:-) Czaem sie skusze na jakis rózowy ciuszek:sorry: troche przzepatrzylam rzeczy ktore mam po Michalku i te najmniejsze mam uniwersalne wiec za duzo na poczatek nie
musze kupowac:tak:
U nas slonko wyszlo wiec pojdziemy na spacerek:tak:

Dzien dobry :-)

Sencilla tak czytam o wadze twojej Lilki i zerknelam do ksiazeczki ktora uswiadomila mnie ze mam wizyte we wtorek. Dziekuje ci bo bym ja przegapila. Moj Filip wazy 5 kg.
Co do tych wakacji to dalej myslimy bo nie wiem kiedy Kuba bedzie mial w pazdzierniku wolne i musze sie wstrzymac z rezerwacja. Wogole to pojawil sie maly problem o ktorym nie pomyslalam moj piesio nie wiem co z nim zrobic jak pojedziemy.

Mam pytanko jezeli chcialabym wybrac sie do ginekologa to musze isc po skierowanie do rodziennego?? Mam maly problem od 3 dni leci ze mnie jak z kranu ale nie krew, nie jest to sluz. Zastanawialam sie czy poprostu nie jest to nietrzymanie moczu ma tak ktoras z was??

Anetka, a czy to jest taka zolto-brazowa wydzielina? to moga byc jeszcze wydzieliny z macicy poporodowe... one zawsze sa pod koniec. :szok:
co do gina, to musisz isc po skierowanie do huisartsa swojego.
:tak::no::eek::eek:;-):happy: to buziaczki od moich corek.
:-:)confused2::confused2::eek::eek::happy:

Witam.
Właśn ie usiadłam do kompa po lekko zabieganym ranku.
Najpierw wizyta u lekarza na pobraniu krwi (znowu nie dostalam glukozy i znowu pobierał mi z grzbietu dłoni), a potem na małe zakupy. Właściwie małe to one byly w planach, bo w Zeemanie zaszalałam i kupilam sobie prześcieradła do łożka i stanik, a w C1000 mięso na promocji - różne, będzie na kilka obiadów.
Wszędzie szłam powoli, ale i tak jak wróciłam do domu to bylam mokra jak szczur i powędrowalam prosto pod prysznic.
Od razu lepiej sie czuję.
Słoneczko dobrze mnie nastraja, ale wiatr hula mi po ogrodzie i jakoś nie umiem wyjść posiedzieć.
Ogólnie dobrze się czuje, tylko z lewej strony jakby mi żebro za żebro zachodziło - boli mnie od kilku dni i nie pomaga zadna pozycja - ani na siedząco, ani na leżąco.

My wakacje spędzimy we własnym domu, z czego sie nawet cieszę. Goście przyjada i pojadą a ja sobie bede w domku. Gdyby nie maleństwo to jak znam życie znow czekałby mnie wyjazd do rodziny do Polski:baffled:, a tak mam z głowy

A na pytanie, czy powiadamiać rodzinę męża o narodzeniu się Michasia mężuś ma jedną odpowiedź: małpki i atrakcje to w zoo równie dobrze mogą oglądać. No więc sprawa jasna.
Ech, jak ci zazdroszczę;-)

Dziewczyny, super foteczki wstawiacie. Sencilla - chyba cała trojka do ciebie jest podobna :-D

A tu cos do poczytania dla tych wszystkich, którzy narzekają na politykię prorodzinną w NL czy w PL: Macierzyństwo we Włoszech.

My weszlismy wlasnie do domu,pieknie tylko ten zimny wiatr:cool:

Dzis dopiero sie zebralam i zadzwonilam do ubezp powiadamiajac o ciazy:tak: babka zdziwiona ,ze tak pozno dzwonie :sorry::sorry: Tez musialam podac wszystkie dame ,gdzie chce rodzic itp:tak: bez tego nie dostalabym pakietu porodowego:eek:

Iskierka ja tez dzis zakupilam 3 pary body i dwie bluzeczki:tak:

Zupa dzis warzywna i chude kotleciki ,bo po swietach....:-D

dzien dobry :) melduje sie popoludniowo. U nas dzis na obiad pierogi ruskie, ach, az sie nie moge doczekac, kupilam jeszcze dzis ogorki kiszone i chleb , wystarczy aby mnie uszczesliwic na chwile :D

co do artykulu o macierzynstwie we Wloszech, to prawie jak w Polsce, wychowanie dziecka w Polsce oraz artykuly do jego pielegnacji sa cholernie drogie. Wiekszosc ciezarnych kozysta z uslug prywatnych ginekologow, jak patrze po moich wrzesniowkach 2012 w Polsce, niestety ciaza sporo kosztuje, a w przedszkolach i zlobkach brakuje miejsc , kobieta zostaje z wyborem poswiecenia wiekszosci pensji na zlobek badz pozostaniu w domu, nie wszystkie moga liczyc na babcie. Co nasz rozni od Wlochow, my nie mamy az takiego przyzwyczajenia do przepychu, tj drogich ubranek i wyposazenia, Polki potrrafia kombinowac i w naszej kulturze normalne jest przekazywanie ciuszkow, sprzetow itd po innych dzieciach.

Ja moglabym wysunac takie stwierdzenie, ze w krajach silnie zwiazanych z rodzinnymi tradycjami, gdzie kobiety maja wieksze "parcie" na dzieci , artykuly zwiazane z dziecmi i macierzynstwem sa drozsze. W Holandii, gdzie ludziom nie specjalnie spieszy sie do malzenstwa czy do posiadania potomstwa ceny tych artykulow sa tansze i polityka pro rodzinna raczej zacheca do posiadania dzieci.

DObra, koniec gadania ide na pierogi :D

"Ciężarówki" super że poczyniłyście jakieś zakupy!
Ayni ja też uwielbiam pierogi, szczególnie ruskie!!!A jak Twój facet się na nie zapatruje?Smakuja mu?
A ja dziś jadłam kotleciki jagnięce z pesto + kus kus i brokuł.

Artykuł później przeczytam... ale jeśli chodzi np. o kosmetyki dla dzieci to tutaj nie ma wyboru(jak w wielu rzeczach) i holendrrom szkoda pieniędzy na Balneum itp.
Np. artykuły chemiczne można kupić w NL dużo taniej!

reklama
Witam,jak popoludnie mija?ja na balecie z Marys bylam,a przed chwila mialam pania logopedke Marysi z kraamvisite.dziewczyny,czy ktoras z Was zdecydowala sie na nieszczepienie dziecka?

Do góry