reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

Witam was po pracowitym weekendzie :-)
Przyjecie udalo nam sie wczoraj superrrrr, pogoda przepiekna, goscie wszyscy sie stawili a Daanek poprostu przeszczesliwy ze caly dzien byl w centrum uwagi :-) dostal mase prezentow i wybawil sie za wszystkie czasy ze dzisiaj zasnal mi juz o wpoldo szostej. Od 3 dni szalal ze swoja ciocia i dzisiaj juz wyladowal baterie :-D
ide tez teraz troche odetchnac bo moje baterie sa tez bijna op .....

reklama
doris w ing to podobnie jak w rabobanku, jak masz ich koperte to wsadzasz raczunek wysylasz im i oni sobie sami kwotę pobiora z Twojego konta.O koperty zapytaj w banku, dadzą Ci od razu więcej sztuk.Ja tak zawsze wysyłam swoje rachunki.
Ayoni ja późno czułam ruchy swojego synka, bo gdzieś po 20 tyg.
Gosia to super ze impreza się udala:)
anp Ty chyba od niedawna masz forda ka jak dobrze pamiętam, jak Ci się sprawuje?zadowolona jestes?Mąż mysli mi kupic jakieś małe auto i tak pomyślałam o tym modelu.
anetka śliczne zdjęcia!
Pozdrawiam wszystkich:-)

Ostatnia edycja:
Witam się i ja - dziś później niż zwykle :-) ale jakoś tak wyszło.
Musialam powalczyć trochę z providerem internetowym, bo mi draadlos internet na lapku nie działał (bezprzewodowy). No i teraz działa jak burza, na szczęscie dla providera:-D
Moja corka dziś miała wizytę w GGD i wróciła wcześniej do domu, więc pojechałyśmy do kringloopu odeebrac zaplacone juz biurko. udało mi sie w sobote znależć prawie nowe, duze biurko aż za 25€:-D
Potem szybkie zakupy, przygotowanie obiadku i znowu wyjazd - tym razem do lekarza.
Mój pan lekarz-położnik zbadał mi ciśnienie (idealne), pobrał mi krew z żyły z wierzch dłoni (bo gdzie indziej znależć u mnie żyłę to horror), zważył mnie (86kg:szok:) i sprawdził bolące miejsce....
No i dowiedziałam się że wszystko mi sie rozciaga, kości i stawy też no i musi poboleć. No i tak jak mówiłyście - do pracy już nie pójdę i że mam zawiadomić biuro pracy, że mają mnie zgłosic do chorobowego.
Zadzwoniłam zaraz do Creyf's no i są schody, bo koordynatorka poinformowała mnie, że ona musi jakieś przepisy sprawdzić, bo ja jestem flexi, pracuję na wezwanie i ona nie wie jak z tym chorobowym.
Trochę mnie to zdenerwowało, ale w sumie jestem zarejestrowana jako bezrobotna, więc w razie czego sama zgłoszę im że jestem chora i nie moge pracować....

No a po tym wszystkim i po obiedzie mąz zaczął corce wymieniać stare, zepsute biurko na nowe i... sie nasłuchałam jaka to z niej bałaganiara. Swoją droga czego to w jej szafce/biurku i pod biurkiem nie było...:-D
Masakra...
Teraz ma porządek, ale... ciekawe na jak długo...:-D:-D:-D

Jeśli chodzi o wagę... duuużo zgrubłam, ale laekarz mowi że wyczuwa duże dziecko. Stanik na razie zmieniałam raz - z B na C, ale nie wiem czy nie będe m usiała kupić większego za jakiś czas:-D

Uff, pracowity dzień za mną. Janek już poleguje w łóżeczku, choć jeszcze nie zasnął, więc może być alarm;-)

Dzisiaj zapakowałam do szafy bujaczek, będzie dla przyszłego rodzeństwa Janka;-) Choć na instrukcji pisze, że jest do 11,3 kg, to jednak już dość mocno się uginał pod Jankiem i dla bezpieczeństwa zdecydowaliśmy się go już schować.

Taki miałam (kupiłam używany na niedzieli za 20 Euro):
Entliczek - markowe sklepy dla dzieci i niemowląt Leżaczki i Huśtawki - Fisher Price Leżaczek Precious Planet Żyrafka P3327

Przyszłym mamom, w trakcie robienia wyprawek jak najbardziej polecam ten model, bardzo się dobrze spisywał:-D

I polecam jeszcze taki fotelik, bo na długo starcza (znajoma ma i bardzo chwali):
Entliczek - markowe sklepy dla dzieci i niemowląt Leżaczki i Huśtawki - Fisher Price Fotelik Bujaczek ze Zwierzątkami T4145

A mój synuś od kilku dni się przemieszcza...nie jest to raczkowanie, ale alternatywna metoda jaką sam opracował;-) Leżąc na pleckach pełza...potrafi nawet tak popełzać już na kilka kroków. A jaką ma wtedy radochę:-D

Ayni plytke DVD z filmikiem malenstwa mozesz sobie zrobic na kazdym usg, kosztuje ona 5-6euro :D tzn my tyle placilismy w Den Haag, ale mysle ze u Ciebie cena bedzie podobna. Najlepszy film jest z echo w 20 tygodniu, bo jest to najdluzsze usg i najwiecej widac, wtedy dzidzia jest mierzona no i sprawdzaja czy chlopczyk czy dziewczynka :D:D:D takze wszystko ladnie uwiecznione :) my mielismy jeszcze jedno usg w 36 tygodniu, zeby sprawdzic jak dzidzia jest duza, tez mamy z tego filmik, ale niewiele widac, bo bobas juz duzy i ciezej bylo cokolwiek dojrzec niz w 20tyg..

Iskierka to ile przytylas od poczatku ciazy? Mowilas ze jestes niskiego wzrostu, to chyba nie za dobra ta waga.. Do konca ciazy jeszcze daleko, z kregoslupem i nogami moze byc coraz gorzej niestety.. :(

Iguana mam ten lezaczek-bujaczek z drugiego linka, jestem zadowolona no i Tomcio tez, to jego ulubione miejsce, nawet w kolysce czasami nie chce byc, a w lezaczku sie wyleguje w najlepsze, bo ma wibracje, takze masazyk calego cialka hihi :)

ps. ogladajcie dzisiaj Szymona Majewskiego, ponoc ma przemawiac do Wildersa po holendersku :-D i ma mu wypomniec, ze kiedys Polacy polegli pod Arnhem, bo przeciez walczyli dla Holandii... A on teraz nam sie tak odplaca, cham jeden :crazy:

To ile w końcu razy jest usg robione podczas całej ciązy??? Bo ja cały czas myślałam że 3 a ostatnio przypadkiem od kolezanki sie dowiedzialam ze tylko 2. to jak to jest???

Iskierka to ile przytylas od poczatku ciazy? Mowilas ze jestes niskiego wzrostu, to chyba nie za dobra ta waga.. Do konca ciazy jeszcze daleko, z kregoslupem i nogami moze byc coraz gorzej niestety.. :(
Zanim zaszłam w ciążę ważyłam coś koło 75kg, ale ta waga to chyba wynik antykoncepcji... To znaczy, dopóki brałam tabletki udawało mi się utrzymywac wagę 66kg, ale coś mi odbiło i postanowiłam wziąść zastrzyki antykoncepcyjne. Wziełam w sumie 2, okresu nie miałam przez prawie rok od ostatniego zastrzyku no i tez wzrost wagi....
To ile w końcu razy jest usg robione podczas całej ciązy??? Bo ja cały czas myślałam że 3 a ostatnio przypadkiem od kolezanki sie dowiedzialam ze tylko 2. to jak to jest???
Ja do tej pory miałam dwa USG normalne plus jedno na badaniach prenatalnych, ale dziś się dowiedziałam od lekarza, że pomiedzy 30 a 35 tygodniem robią trzecie USG.
No i pytałam lekarza co z transportem do szpitala. Okazało się, że nie ma żadnych problemów i on mnie zawiezie :-D.

Dziewczyny, mam pytanie odnośnie wyprawki - nie chcę kupować za dużo, bo chyba już więcej dzieci mieć nie będziemy, a ze sprzedażą takich ciuszków to różnie bywa - choć na maarktplaats widziałam, że sprzedają.
Ile miałyście sztuk kaftaników, koszulek, body i spioszków dla maleństwa zaraz po urodzeniu? Ile miałyście pieluch tetrowych (bedę używac pampersów, ale wiem, że tetrowa pielucha jest przydatna).
Oświećcie mnie, bo 12/15 lat temu to jeszcze mogłam nakupić i zostawić dla kolejnego dziecka a teraz nie warto robić zapasów:-(

Iskierka, ja nie przesadzalam z wyprawka, przeciez i tak pierze sie na biezaco. MI najbardziej przydaja sie body, spiochy i pajace. Za kaftanikami nie przepadam, ale czasami uzywam, nie lubie jednak, jak sie pod spiochami podwijaja na pleckach.. A jak zaloze body, to sie wszystko "trzyma kupy " :tak: Pieluchy tetrowe sie przydaja, podkladam malej pod glowke w lozeczku, aby nie musiec non stop zmieniac przescieradelka, a jak sie jej uleje, to tylko zmieniam pieluche. Albo jak coreczke biore do odbicia na ramie, to tez podkladam, aby mnie zaraz nie zafajdala ;-)Mam ich okolo 20 sztuk, wystarcza.
Dziewczyny, czytam Was bardzo na biezaco, ale nie pisze za duzo.. Mam tu taki "druk", ze glowa mala.. dzis sie poplakalam ze zmeczenia nawet.. jakis kryzys mialam.
zycze Wam dobrej nocki

Co do wyprawki, to musisz przemyśleć bardziej sprawę odnośnie prania, jak często będziesz je robić...co 2-3 dni, czy raz w tygodniu, wtedy Ci się rozjaśni ile potrzebujesz ubranek. Jedno co Ci moge doradzić z własnego doświadczenia, to nie kupuj zbyt dużo w rozmiarze 50-56, bo dziecko bardzo szybko wyrasta. Janek kilka rzeczy założył tylko raz. Im większy rozmiar tym dłużej dziecko nosi, więc można więcej rzeczy kupić. I zainwestuj w Pampersy firmowe, są najlepsze i nie przeciekają tak często= mniej prania;-)

Pieluszki tertrowe są mega-pomocne. Może tak z 10 sztuk wystarczy.... Ja mam sporo, bo miałam plan nie stosowania Pampersów, ale poległam;-)

reklama
Iguana, ja przy Marysi tez twardo obstawalam przy buncie przeciw Pampersom i musze przyznac, ze wprawdzie udalo mi sie przez jakis czas uzywac tetrowych pieluch, ale pozniej tez poleglam na rzecz korzystania z dobroci odkryc wspolczesnej cywilizacji.. ;-)
jedno jednak robilam, jesli MArys miala odparzenia, to dawalam tetrowe i od razu przechodzilo.. czego nie moge powiedziec o jednorazowych.

Do góry