reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Holandia

Sencila ja na poczatku sama sie dziwilam, ze mu przypadkowo zaden muslim noza w zeberka nie wbil , ale jak napisane w artykule, Wildy i jego miejsce zamieszkania jest owiane jakwieksza tajemnica, mysle, ze rowniez nie podrozuje za granice. Z zona (wegierka) widuje sie raz na dwa tygodnie. Mysle, ze jakby wyszedl wolno na ulice, bylo by juz po nim, niestety nasze podatki ida na ochrone tego pana.
Naszla mnie taka refleksja na temat ksiecia Friso, dlaczego np taki Wilders nie pojedzie na natry, mysle, ze jemu sie bardziej nalezy ! Ale my, Polacy, jako bardzo goscinny narod, z checia zaprosilibysmy Wildersa w Tatry wysokie, w duze zagrozenie lawinowe
:-D
Cieszy mnie jednak, ze Holendrzy dostana w jakims stopniu po dupie, ze ich ksenofobizm ujrzy swiatlo dzienne na swiecie. Czesc bezmozgiego spoleczenstwa tez moze inaczej spojrzy na Polakow, bo wielu ludzi tutaj niestety chlonie jak gabka nagonke z prasy na temat polakow, nie znajac osobiscie ani jednego osobnika.

Mnie osobiscie smieszy inicjatywa Rutte i ich portalu, gdzie mozna sie poskarzyc na agencje pracy. Strona jest po holendersku, nie ma wersji angielskiej czy polskiej, wiec statystyczny polak , ktory jest tu okradany, niestety w wiekszosci przypadkach nie mowi w zadnym jezyku obcym... To tak, jak by kupic gluchym plyte CD, a slepemu album z malarstwem Van Gogha.

DOBRZE SIE DZIEJE !

reklama
czesc wszystkim:-)

ja dzis polezalam do 11 :szok: Michas wstalo o 10 i bajki ogladal:tak: teraz jest w szkole a ja co bede gotowac:-D

Powiedzcie mi dziewczyny czy do ubezpieczalni musze zglosic ciaze czy polozna zglasza?:sorry: Juz nie pamietam jak to bylo ,ae cos mi swita ze ja dzwoniam...

Karolina a chcesz dokupic jakies dodatkowy pakiet czy cos? Ja nie zglaszalam nic, bo po co ? Moje ubezpieczenie pokrywa przeciez polozna itd , wiec i jak dostana od niej rachunek, to sila rzeczy sie domysla, ze jestem w ciazy :D

My właśnie wróciliśmy ze spacerku, bo Janek głodny...ale pogoda cudowna:-D

A ten czas leci bardzo szybko, bo już w przyszłym tygodniu będę w Polsce. Przeraża mnie podróż autem z Maluszkiem, ale jak sobie poplanowaliśmy co kiedy zrobimy, poukładaliśmy plany...to nie jest nawet tak źle i jakiś wolny czas też się znajdzie:tak: Fajnie:-D

Karolina a chcesz dokupic jakies dodatkowy pakiet czy cos? Ja nie zglaszalam nic, bo po co ? Moje ubezpieczenie pokrywa przeciez polozna itd , wiec i jak dostana od niej rachunek, to sila rzeczy sie domysla, ze jestem w ciazy :D
Z tego co wiem to trzeba zgłosić w ubezpieczalni, że jest się w ciąży. Ja zgłaszałam całkiem niedawno (tydzien temu chyba) i pani z ubezpieczalmni wypytała o to czy ciąża jest prawidłowa, nie ma zaburzeń, gdzie planuję rodzić, z usług jakiej polożnej korzystam i z jakiego kraamzorg bedę później korzystać.

Anetko ja caly czas rozwazam ten pomysl, na szczescie nam jeszcze sporo czasu na podjecie decyzji. A powiedz mi jakich uzywasz pieluszek ? Moja kolezanka z AMS wyznala mi , ze ona miesiecznie wydaje okolo 100 EUR na pampersy bo jej corka na poczatku duzo zuzywala, wg mnie to spory koszt , bo dziecko samymi pampersami nie zyje, potem dochodza dodatkowe koszta na pielegnacje itd. Niestety nie mam porownania , zeby ocenic jak to jest w praktyce. No i witaj w swiecie zywych ! usciskaj Filipino

Beterschap schat ! OOo pomidorowke tez bym zrobila, masz jakis sprawdzony przepis , czy na koncentracie ? Uzywasz bulionu czy po rosole masz cos jeszcze ? Wyjscie na dwor troszke lepiej Ci zrobi, mimo ze moze sama mysl nie jest zachecajaca. trzym sie!

Ja lece wstawic szmatki i gabki do prania , tymczasem zdecydowalam , ze dzis u nas na lunch bedzie krem z dyni, z grzankami smazonymi bo zostala mi jeszcze polowa dyni a nie bede znow kuskusa robic. jeeeju ale ja mam energii ostatnio !!

Nie mam przepisu specjalnego. Biorę udo kurczaka i kostkę rosołową. Jak mi się rosołek ugotuje to daję koncentrat i koniec ;). Do tego jakiś makaron i już obiad mam. Wiem, że to nic specjalnego.
Spacer mi dobrze zrobił. Dotleniłam się przynajmniej, no i kupiłam wagon chusteczek higienicznych i krem dla mam w kruidvacie. Za to wchodzenie po schodach na 2gie piętro trwało dla mnie całą wieczność :szok:.

Wilders... on to taki cherubin, co dostał porządnie czymś w głowę i mu się pogmerało w głowie :crazy:.

Ja tak samo nic nie zgłaszałam. Ubezpieczenie mi pokrywa takie rzeczy, więc niech sami się domyślają po rachunkach. Chyba, że położna to zrobiła. Nie wiem sama. Chociaż jak byłam w Unive, to mówiłam kobitce i później, jak pisałam w sprawie tego zamieszania z ubezpieczeniem, to im wspominałam, że jestem w ciąży.

A ten czas leci bardzo szybko, bo już w przyszłym tygodniu będę w Polsce. Przeraża mnie podróż autem z Maluszkiem, ale jak sobie poplanowaliśmy co kiedy zrobimy, poukładaliśmy plany...to nie jest nawet tak źle i jakiś wolny czas też się znajdzie
yes2.gif
Fajnie
laugh.gif

Mnie przeraża podróż autem, bo to tak dłuuugo się jedzie. Moja mama w ogóle zawsze ma jakieś czarne wizje jak jedziemy i sieje panikę.

Ayni ja uzywam pampersow z Pampersa te wsumie najdrozsze ale wydaje mi sie ze najlepsze.

karola82_82 mi polozna kazala do 20 tygodnia zglosic w ubezpieczalni ze jestem w ciazy ale moze dlatego ze od poczatku chcialam rodzic w domu i musieli mi przyslac Krampaket. Najlepiej bedzie jak zadzwonisz i sie dowiesz najwyzej powiedza ci ze nie jest koniecze zglaszanie.

Iskierka, dziwna sprawa, ze Twoja ubezpieczalnia nie wie, z jakiej poloznej korzystasz, skoro oplaca jej rachunki :crazy:no, ale z ubezpieczalniami roznie bywa, jedne bardziej sprytne , innym moze trzeba tluc do bolu. Ja od poczatku ciazy jestem w kontakcie z polozna, mimo problemow na poczatku z ubezpieczeniem , nic im nie zglaszalam, polozna tez nic nie wspominala, powiedziala, ze tylko wysle fax do lekarza rodzinnego aby go zawiadomic o mojej ciazy i ze mam sie niczym innym nie martwic, wiec mysle, ze ona to reguluje z nimi. nad wyborem miejsca do porodu oraz o kraamzorg firmie jeszcze nie zdecydowalam, wiec nawet jakby chcieli to nie wyciagna ode mnie takiej informacji :-)

Iguanka - Zobaczysz, moze bedzie tak , ze Janek cala droge przespi i nie bedzie tak zle. Mozecie zawsze np zrobic przystanek pod Berlinem i wybrac sie na tropikalna wyspe ;-)

reklama
HEj dziewczyny.

Mam do was pytanie, może któraś mi pomoze :(

W 3 miesiącu ciązy zapisałam sie na liste oczekujących na złobek od pazdziernika. Dzisiaj dostałam oferte ze dopiero od połowy listopada moga dziecko przyjać. Czy to oznacza ze juz nie mam szans na to zeby dostac miesiac szybciej?? Nie chce pochopnie odmówić zeby potem sie nie okazało ze beda jeszcze pozniejsze terminy.....

Ja własnie dzisiaj sie zgłaszałam po kraampakket i nikt mnie nie pytał kto jest moją połozna, tylko gdzie chce rodzic i gdzie zgloszono mnie do kraamzorgu :)

Do góry