A z tabletek bralam Yasmine, Yasminelle, Diane i Cilest i wszystkie moj organizm tolerowal ... tzn. nie wszystkie po dianie duzo przytylam...
Diane nie jest typową tabletka antykoncepcyjną, a raczej dobrym lekarstwem na trądzik. Z racji tego, że ma również właściwości antykoncepcyjne często jest stosowana jako tabletka antykoncepcyjna.
Też ją brałam (z tym że nie na trądzik, a na coś innego) i też stwierdzam, że jest to d**y. Nie dość że przytyłam (co mi się nie zdarzało przy innych tabletkach) to jeszcze okres miałam 10 dni
Można poprosić huisarts o zastrzyk antykoncepcyjny. W PL dają go wyłącznie matkom karmiącym, a tutaj niemal każdej kobiecie. jeden zastrzyk działa przez 3 miesiące, w czasie jego stosowania można się kochać do woli, w ogóle nie ma się okresu, ale... ja nie polecam. Miałam takie dwa, plamiłam zawsze w środkowym miesiącu, z ochotą na seks było różnie, bo przeważnie... byłam "sucha", pierwsza miesiączka po ostatnim zastrzyku wróciła jakoś po 9-10 miesiącach, a płodność wróciła rok po ostatnim zastrzyku. Gdyby nie ten zastrzyk, to pewnie już rok temu urodziłabym dziecko.
Normalnie po odstawieniu tabletek miesiąc później byłam w ciąży (wypróbowane dwa razy
)
A no i dostalam z uwv pismo ze mi przyznali zasilek ktory wyliczyli na podstawie ostatniego miesiaca i maja mi placic tylko 25 E na dzien :-( ehh nie ma to jak praca na full time......
Gosia, a zgłaszałaś że jesteś w ciąży a nie "tylko" chora??? Bo ja w styczniu też miałam zgłoszone chorobowe i z racji ciąży to mi więcej policzyli...
Może zadzwoń do nich i dowiedz się, bo szkoda żebyś była stratna...
Ja z innej beczki. Znalazłam na necie listę najpotrzebniejszych rzeczy dla dziecka (tak zaraz po porodzie). Czy któraś z tych, które już urodziły i przeżyły kraamzorg może mi potwierdzić, czy to faktycznie niezbędne minimum, czy kraamzorg coś jeszcze każe dokupić?
LISTA
Pytam, bo mam zamiar zacząć powoli robić zakupy i nie chciałabym kupić czegoś co wg mnie będzie potrzebne a kraamzorg mi to odrzuci..
Aha - i czym się różni hoselakens od bovenlakens?????