reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Holandia

jesli chodzi o diete przy kolkach, to jestem zdania, ze moze je wywolywac krowie mleko w diecie matki. natomiast co do innych skladnikow to mysle, ze nie ma znaczenia. wolalabym to po prostu przeczekac, ale tak mi szkoda malej, chcialabym jej ulzyc.
Możliwe, że tak właśnie jest. Poza tym - warzywa kapustne i strączkowe. U dorosłych powodują wzdęcia, więc logiczne, że dadzą się we znaki i dziecku.
Tutaj link do strony.
Iskierka... no ja tak mówię ciulowo ;P ;) dziękuje za info!
Wiesz, ja też tak czasem mowie, ale po raz pierwszy widzę to na forum:-D I podoba mi się :-D:-D:-D

LUCY też mi lekarz w Polsce przepisał cerazette i nawet je wykupiłam... ale jak
Ja brałam Yasmine - żadnych problemow, organizm dobrze je znosił

reklama
7axe7 wydaje mi sie ze mozliwosc zajscia w ciaze jest taka sama jak przy kazdej innej antykoncepcji, kobiety czesto zachodza w ciaze mimo tego ze dobrze sie zabezpieczaja, ja 5lat bralam tabletki i czasem zapomnialam wziasc, bralam o roznych porach i takie tam i w ciaze nie zaszlam, a inne biora tak jak brac sie powinno i zdaza sie ze zajda w ciaze... chyba niema na to reguly... Tak samo z zajsciem w ciaze po odstawieniu tabletek, nie ktore kobiety staraj sie miesiacami, a ja zaszlam w ciaze tydzien po odstawieniu tabletek :) odrazu po miesiaczce :) ... Niechce narazie drugiego dziecka... troszke nie nastraszylas i chyba pojde za miesiac juz ta spirale zalozyc hehe a ja moge Ci jeszcze odradzic plastry antykoncepcyjne, tez urzywalam kiedys, bylam baaardzo nerwowa po nich, bolaly mnie piersi i plaster bardzo sie brudzil od ciuchow i wogole juz na drugi dzien wygladal bardzo paskudnie i niehigienicznie...
A z tabletek bralam Yasmine, Yasminelle, Diane i Cilest i wszystkie moj organizm tolerowal ... tzn. nie wszystkie po dianie duzo przytylam...

Ostatnia edycja:
DOBRY WIECZOR
Tempo macie zawrotne :rofl2: a ja jeszcze czekam na ciasto bo robie probny tort, zeby tylko zakalec nie wyszedl jak ostatnio :baffled:
Sencilla a twoja Lileczka ma juz tydz. :-) a na bole glowy moze powinnas isc do lekarza moze ci cos doradzi albo moze masz zatoki...... mowilas ze bylas przeziebiona :confused: A jak z twoja praca bo chyba pisalas kiedys ze nie dostalas jeszcze nowego kontraktu ????
Jutro mamy w planach zadaszenie zrobic do naszego ogrodka, a w Karwei zaczeli sezon ogrodkowy i duzo krzewow za male pieniadze maja w ofercie wiec jutro chyba troche kaski wydam :-) A no i dostalam z uwv pismo ze mi przyznali zasilek ktory wyliczyli na podstawie ostatniego miesiaca i maja mi placic tylko 25 E na dzien :-( ehh nie ma to jak praca na full time......

LUCY ja brałam cyprest / składniki tak jak diana/ i też po nich tyłam mega! a Cerazette są mniej pewne bo mają jeden składnik a nie dwa - ale pewnie 1/1000 zachodzi w ciąże, bardzo dużo kobiet je zażywa. Mnie na forum przeraziły komentarze, że mogą mieć wpływ na dziecko przede wszystkim i samo to, że kobiety się po nich źle czuły. nie ma się co stresować tak czy siak. Ja jestem zdania tego co ma być to będzie ;) a jeśli tyle kobiet bierze te tabletki i jest all ok to tym bardziej nie ma co sobie dopierać do głowy to co ja piszę ;)
a co do brania to brałam przez 9 miesięcy :) w listopadzie przestałam i nie zabezpieczając się wogóle dopiero zaszłam w ciążę w lipcu :) więc co prawda do prawda - każda kobieta to inna historia :)

robię mojemu bułki i kładę się do spania do mojej Małej Zołzy :)

A z tabletek bralam Yasmine, Yasminelle, Diane i Cilest i wszystkie moj organizm tolerowal ... tzn. nie wszystkie po dianie duzo przytylam...
Diane nie jest typową tabletka antykoncepcyjną, a raczej dobrym lekarstwem na trądzik. Z racji tego, że ma również właściwości antykoncepcyjne często jest stosowana jako tabletka antykoncepcyjna.
Też ją brałam (z tym że nie na trądzik, a na coś innego) i też stwierdzam, że jest to d**y. Nie dość że przytyłam (co mi się nie zdarzało przy innych tabletkach) to jeszcze okres miałam 10 dni:szok:
Można poprosić huisarts o zastrzyk antykoncepcyjny. W PL dają go wyłącznie matkom karmiącym, a tutaj niemal każdej kobiecie. jeden zastrzyk działa przez 3 miesiące, w czasie jego stosowania można się kochać do woli, w ogóle nie ma się okresu, ale... ja nie polecam. Miałam takie dwa, plamiłam zawsze w środkowym miesiącu, z ochotą na seks było różnie, bo przeważnie... byłam "sucha", pierwsza miesiączka po ostatnim zastrzyku wróciła jakoś po 9-10 miesiącach, a płodność wróciła rok po ostatnim zastrzyku. Gdyby nie ten zastrzyk, to pewnie już rok temu urodziłabym dziecko.
Normalnie po odstawieniu tabletek miesiąc później byłam w ciąży (wypróbowane dwa razy:-D)

A no i dostalam z uwv pismo ze mi przyznali zasilek ktory wyliczyli na podstawie ostatniego miesiaca i maja mi placic tylko 25 E na dzien :-( ehh nie ma to jak praca na full time......
Gosia, a zgłaszałaś że jesteś w ciąży a nie "tylko" chora??? Bo ja w styczniu też miałam zgłoszone chorobowe i z racji ciąży to mi więcej policzyli...
Może zadzwoń do nich i dowiedz się, bo szkoda żebyś była stratna...

Ja z innej beczki. Znalazłam na necie listę najpotrzebniejszych rzeczy dla dziecka (tak zaraz po porodzie). Czy któraś z tych, które już urodziły i przeżyły kraamzorg może mi potwierdzić, czy to faktycznie niezbędne minimum, czy kraamzorg coś jeszcze każe dokupić? LISTA
Pytam, bo mam zamiar zacząć powoli robić zakupy i nie chciałabym kupić czegoś co wg mnie będzie potrzebne a kraamzorg mi to odrzuci..
Aha - i czym się różni hoselakens od bovenlakens?????

Lucy pamietam ta porodowke, haha :D Ty zaczelas rodzic pol godziny po tym jak skonczylysmy rozmawiac a ja zaczelam rano :-D
Sencilla mnie tez po porodzie bolala glowa codziennie, bol jak przy migrenie.. polozna sprawdzila cisnienie i bylo ok, i powiedziala ze to od pogody. tak wiec od czasu porodu przy zlej pogodzie lupie mnie glowa straszliwie :baffled: nienawidze tej holenderskiej pogody:baffled:
iskierka tak jak napisalas - zyjesz w 'zgodzie' z polskim ksiedzem, ok, ale wy macie slub, wiec wedlug niego nie zyjecie w grzechu :-D

co do wagi, to mi jeszcze 4 kg zostaly po porodzie... i waga tez stanela w miejscu, nie chce ruszyc w dol.. a tak juz bym chciala chodzic w ciuchach sprzed ciazy.. :( poki co do brzuch mi jeszcze w tym przeszkadza..:angry:

matko, ale jestem wykonczona po tej szkole.. niewyspana, nie moglam nawet myslec, az mi glupio, 2 miesiace przerwy i takie braki.. :(

Moja kraamzorg nie wymagala i nie sprawdzala niczego :) takze moglam miec co chcialam i ile chcialam. kazda kraamzorg inaczej do tego podchodzi, najlepiej wypytaj bezposrednio na wizycie co jest napewno potrzebne.

Iskierka to wszytko zglasza zaklad pracy i dzisiaj dostalam decyzje do kiedy mam maciezyniskie i w jakiej wysokosci a dlatego mam tak malo ze ostatni pelny miesiac pracowalam juz nieduzo a oni wyliczaja srednia z ostatniego miesiaca wiec dlatego tak mam :baffled: kazdy sektor ma swoje cao i czasami jest tak do d....

Dzien dobry!!

Widze ze pierwsza jestem :-)
Dzisiaj mialam jedyne 5 stron do przeczytania:-DCzytam o tej antykoncepcji i zastanawiam sie czy ktoras moze miala ten zastrzyk w ramie?:
Implant zawierający hormon
Jest to szpilka, którą wprowadza się podskórnie od środka na ramieniu. Po jej wprowadzeniu każdego dnia uwalniana jest niewielka ilość hormonu progestagen. Szpilka oferuje zabezpieczenie przez trzy lata
Mi kramzorg polecala spirale ale ja sie boje bo przyjaciolka mojej mamy zaszla w ciaze majac spirale. A co do tabletek to bralam pare miesiecy Cerazette i zle sie czulam po nich moja waga po pierwszej ciazy stanela w miejscu i ani kg nie moglam stracic.

A chcialam sie zapytac jeszcze o chrzest. Nie oceniajcie mnie prosze. My do kosciola nie chodzimy i nigdy nie chodzilismy ale chcialabym ochrzcic dziecko bo wiadomo pozniej bedzie mialo problemy przy slubie itp. Nie mam pojecia jak to zalatwic bo u nas w Beverwijku z tego co wiem to raz w miesiacu sa polskie msze. Czy ja sie musze zapisac do paraffi tak jak pisalyscie czy wystarczy ze pojde i porozmawiam z ksiedzem?

reklama
Dzien dobry!!

Widze ze pierwsza jestem :-)
Dzisiaj mialam jedyne 5 stron do przeczytania:-DCzytam o tej antykoncepcji i zastanawiam sie czy ktoras moze miala ten zastrzyk w ramie?:
Implant zawierający hormon
Jest to szpilka, którą wprowadza się podskórnie od środka na ramieniu. Po jej wprowadzeniu każdego dnia uwalniana jest niewielka ilość hormonu progestagen. Szpilka oferuje zabezpieczenie przez trzy lata
Mi kramzorg polecala spirale ale ja sie boje bo przyjaciolka mojej mamy zaszla w ciaze majac spirale. A co do tabletek to bralam pare miesiecy Cerazette i zle sie czulam po nich moja waga po pierwszej ciazy stanela w miejscu i ani kg nie moglam stracic.

A chcialam sie zapytac jeszcze o chrzest. Nie oceniajcie mnie prosze. My do kosciola nie chodzimy i nigdy nie chodzilismy ale chcialabym ochrzcic dziecko bo wiadomo pozniej bedzie mialo problemy przy slubie itp. Nie mam pojecia jak to zalatwic bo u nas w Beverwijku z tego co wiem to raz w miesiacu sa polskie msze. Czy ja sie musze zapisac do paraffi tak jak pisalyscie czy wystarczy ze pojde i porozmawiam z ksiedzem?

Sorki za szczerość, ale uważam, że skoro i tak nie chodzicie do kościoła, to chrzest niewiele zmienia. Jak Wasze dziecko kiedykolwiek będzie chciało wziąć ślub kościelny, to może przyjąć odpowiednio wcześniej wszystkie pozostałe sakramenty. Moja koleżanka przyjęła chrzest dopiero jak miała 18 lat.

Do góry