reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Holandia

nam zaproponowano jak bralismy slub koscielny gdy Wiki miala niecale 3miesiace czy nie chcemy polaczyc slubu +chrzciny, bo duza czesc osob tak robi.. ale chrzciny zrobilsimy dzien pozniej ;-)
my tez nie chodzimy do kosciola...:sorry: i kazdy powinien zrobic tak jak chce;-) ja sie zastanawiam nad zapisaniem malej do PL szkoly czy ma chodzic na religie i do kosciola aby miec tutaj komunie...:confused:

reklama
Ja się urażona nie czuję :). Przepraszam, że sama mogłam kogoś urazić. W końcu na forach chodzi o wymianę poglądów :D.
Dzisiaj mi humor poprawiła wiadomość, że Parlament Europejski wziął się za sprawę tej strony przeciw emigrantom z Europy Środkowej i Wschodniej (głównie Polakom) i chcą jej zablokowania. Co prawda nikt, kogo znam nie był dyskryminowany, ja też nie. Może i są dwulicowi, ale jak idę do urzędu czy lekarza, to mam to gdzieś. Wolę ich dwulicowość, niż nasze "czegooo, jem przecież, poczeka sobie paniii". Z drugiej strony, jak mi M. opowiadał, jak z jego pracy chłopaki poszli do baru, to zrobili taką oborę, że aż wstyd się odezwać po polsku. Są ludzie i ludzie, ale jak takich, co po kielichu się nie umieją zachować jest trochę i ich widać, to się nie dziwię, że są uprzedzenia.

a czy holendrzy nie pija?? jeszcze wiecej niz polacy... wczoraj mialam doskonaly przyklad, holendrzy wjechali na wakacje zostawiajac swoje mieszkanie kolezance pod opieke- po tygodniu miala wypitych z 30 butelek wina, kraty piwa i pelno wodki:szok: ale laska musi byc niezle zakrecona bo zostawila mi wlaczony alarm:wściekła/y: cale szczescie ze policja nie dojechala:no:

Tak jak juz napisala chodzenie do kosciola to kazdego indywidualna sprawa i ja nikogo nie bede oceniac:happy:
Niunia w holenderskiej parafi tez moze mala isc do komunii :tak:

Sencilla jak glowa??

My sie bierzemy za jakies sprzatanko:tak:

a czy holendrzy nie pija?? jeszcze wiecej niz polacy... wczoraj mialam doskonaly przyklad, holendrzy wjechali na wakacje zostawiajac swoje mieszkanie kolezance pod opieke- po tygodniu miala wypitych z 30 butelek wina, kraty piwa i pelno wodki:szok: ale laska musi byc niezle zakrecona bo zostawila mi wlaczony alarm:wściekła/y: cale szczescie ze policja nie dojechala:no:

Pewnie piją, jak chyba każda narodowość. Z tego, co słyszałam, są nie lepsi, niż Polacy. Osobiście nie lubię jak ktoś robi oborę, nie ważne czy jest Polakiem, Holendrem, Czechem, czy nie wiem...Argentyńczykiem. Mnie rozwala syf w mojej dzielnicy i walające się śmieci i kupy na ulicy, ale, jakoś ci miejscowi tego nie widzą. Niech sami na siebie skargi składają.

Kurczę wczoraj zrobiłam sobie dłuższy spacer i pod koniec dnia miałam już twardy brzuchol. Dziś mam zakaz od Męża opuszczania łóżka, co najwyżej na siku czy po herbatę. Położna mi mówiła to samo, nie przeforsowywać się i nie szaleć. Spoko... ale trudno czasem opanować moją nadpobudliwość ;), ale zdrowie Małej jest ważniejsze.

Ostatnia edycja:
Ja kiedys jeszcze jak mieszkalam w Polsce, to chodzilam do kosciola co tydzien:tak: i powiem szczerze, ze gdyby msza niedzielna odbywala sie troche pozniej, popoludniami albo wieczorami, to pewnie chodzilabym do dzis na msze, ale jest z rana i ze wstawaniem troche ciezko... :baffled:
I nie wiem po co mialabym Tomkowi utrudniac dalsze zycie i go nie ochrzcic bo "nie chce mi sie". Tak samo chce go poslac do komunii i chce zeby byl bierzmowany. A jesli kiedys w doroslym zyciu nie bedzie chcial wierzyc w Boga, to przeciez moze podpisac apostazje no i problemu nie bedzie. A przynajmniej ja bede miala czyste sumienie, ze zrobilam tak jak mi serce podpowiedzialo, ze trzeba:tak:

Witam.

Dziewczyny z tymi chrzcinami to jak tam kto uważa ale kto będzie chodził z dzieckem ochrzczonym do kościoła jak rodzice nie chodzą???I kto je wychowa w wierze itp.???

Astrid ja też mam niedoczynność i przeciwwskazań do pigułek antykoncepcyjnych nie było... przecież to są zupełnie inne hormony.No i jak się zaczyna leczyć niedoczynność i zły poziom tsh i ft4 to lepiej w ciąże nie zachodzić.
jeśli chodzi o plastry anty. to mogą one dawać takie skutki uboczne jak tabletki...to wszystko zależy od organizmu.
Osobiście wolalabym implant podskórny, wydaje mi się że tutaj chyba też mają.Zakłada się go na 3 lata.
Spirala Mirena nie jest tania ale ma największą skuteczność.

Iskierka mi kraamzorg nie sprawdzała co mam.Zapytała tylko o pieluszki tetrowe.Ja kupowałam co uważałam za potrzebne,z rzeczy które uważam za zbędne to termometr do wody(nie mam) i kupiłam 2 śpiworki do spaniaw tym samym rozmiarze-wystarczy jeden. No a ciuszków trochę miaąłm ale dużo dostałam od koleżannek więc musiałam jeszcze troszkę kupić bo nie mogłam się oprzeć!

Co do picia Polaków i Holendrów i innych nacji to wszyscy piją ale każdy inaczej się po tym zachowuje.Holendrzy raczej spokojnie i piją "kulturalnie"(oprócz sylwka i dnia królowej) w domowym zacisz butelka winka we dwoje... Polacy rzadko wino, częściej piwo i wódkę i robią po alkoholu burdy.

Ostatnia edycja:
Witajcie,stare i nowe forumowiczki.Jestem,bylismy w polsce.Moj wojek umarl,mlody czlowiek 54 lata polozyl sie spac i juz sie nie obudzil.Byl bardzo wesolym czlowiekiem.Nie byla,m z nim bardzo zwiazana ale lubilam jego poczucie humoru.Bedac w polsce odwiedzilam swojego ginekologa.Wczesniej moja lekarka umowila mnie na kolposkopie.No i kamien spadl mi z serca.KOlposkopia wyszla ogolnie ok,mam tam jakies problemy no i za pol roku cytologia ale nie ma zmian nowotworowych.moja lekarka podejzewala ze moge miec wirusa HPV ale lekarz powiedzial ze nie mam go.zato bakteriologia wykazala bakterie.Lekarka wytlumaczyla mi ,ze po porodzie to moze sie zdarzyc.Zachwiana rownowaga hormonalana moze spowdowac ze bakterie ktore normalnie sa w naszym organizmie namnazaja sie.Dostalam leki i tyle.Lekarka byla w szoku ze tutaj lekarz odeslal mnie i kazal przyjsc za 3 m.

Witam.

Dziewczyny z tymi chrzcinami to jak tam kto uważa ale kto będzie chodził z dzieckem ochrzczonym do kościoła jak rodzice nie chodzą???I kto je wychowa w wierze itp.???

Astrid ja też mam niedoczynność i przeciwwskazań do pigułek antykoncepcyjnych nie było... przecież to są zupełnie inne hormony.No i jak się zaczyna leczyć niedoczynność i zły poziom tsh i ft4 to lepiej w ciąże nie zachodzić.
jeśli chodzi o plastry anty. to mogą one dawać takie skutki uboczne jak tabletki...to wszystko zależy od organizmu.
Osobiście wolalabym implant podskórny, wydaje mi się że tutaj chyba też mają.Zakłada się go na 3 lata.
Spirala Mirena nie jest tania ale ma największą skuteczność.

Iskierka mi kraamzorg nie sprawdzała co mam.Zapytała tylko o pieluszki tetrowe.Ja kupowałam co uważałam za potrzebne,z rzeczy które uważam za zbędne to termometr do wody(nie mam) i kupiłam 2 śpiworki do spaniaw tym samym rozmiarze-wystarczy jeden. No a ciuszków trochę miaąłm ale dużo dostałam od koleżannek więc musiałam jeszcze troszkę kupić bo nie mogłam się oprzeć!

Co do picia Polaków i Holendrów i innych nacji to wszyscy piją ale każdy inaczej się po tym zachowuje.Holendrzy raczej spokojnie i piją "kulturalnie"(oprócz sylwka i dnia królowej) w domowym zacisz butelka winka we dwoje... Polacy rzadko wino, częściej piwo i wódkę i robią po alkoholu burdy.

Od kilku lat poziom tsh i t4 mam ustabilizowany i mieści się w normach. Po porodzie spytam się lekarza o to.
Tutaj w ogóle robią szczepienia przeciw HPV?

Nana ciesze się, że jest ok! Trzymałyśmy za Ciebie kciuki :) Nawet chyba wczoraj ktoś się pytał o Ciebie :) a co do wujka, szkoda bo faktycznie Młodziutki... chociaż się nie męczył w chorobie. Ale co fakt to fakt - za wcześnie ;/ ...

Co do dyskryminacji Polaków. Mój Kuba np chciał sobie założyć konto w banku.. i Babka zaczęła wymyślać, że potrzebuje w ciul papierów... więc doszedł do wniosku, że w d*** ich ma, poszedł do ING i nie było żadnego problemu... tylko potrzebowali dowodu...

AniaJ co do kościoła. Moi rodzice jak byłam Mała rzadko chodzili do kościoła. A ja mimo tego chodziłam do kościoła, służyłam Dziecięcej Służbie Maryjnej... a teraz jest na odwrót... Oni od 10 lat chodzą co tydzień, mój tato nawet jak ma jakieś zawody w niedziele to idzie w sobotę na mszę... i teraz mi mówi, że pewnie ja zacznę chodzić do kościoła jak on umrze... ale to nie jest tak. Widzi, że jak jestem w PL chodzę do Kościoła z MIsią.. tu byłam kiedyś w niedziele, to kościół zakmnięty... a do Bredy na pewno będę chodziła na polskie msze, jak tylko będę miała samochód. Ja nawet jakbym tak nie lubiła księży jak mój Kuba - ochrzciłabym dziecko... zawsze może iść do kościoła z dziadkami, czy później z koleżankami. Choć nie powiem mi się marzy chodzić w 3 do kościoła... i Teściowa mnie prosi, żebym tłukła Kubie do głowy to żeby zaczął chodzić do kościoła.. ale nie sądzę, żeby i się kiedykolwiek udało... i ślubu pewnie też nie weźmiemy.. może kiedyś cywilny...

reklama
i co do Instytucji czyli Kościół jak to Anetka powiedziała - u mnie w Tarnowie wiem o 3 proboszczach, którzy mają dzieci... niestety... Fajny, prawdziwy ksiądz to teraz rzadkość! a tacy co nie dają rozgrzeszenia to wogóle jest dla mnie żal...

Do góry